Criza globală de stocuri ajunge și pe piața de echipamente IT din România

4/5 - (4 votes)

stocuri

Piața de echipamente IT a început deja să simtă limitările de stocuri, iar situația se poate extinde în următoarea perioadă pentru o serie largă de produse IT. Vezi pe scurt ce se întâmplă pe glob și ce consecințe pot să apară pentru stocurile de echipamente IT de pretutindeni.

La One-IT, am pregătit deja mai multe produse IT la ofertă. Alege-ți din timp ce ai nevoie și comandă cât încă mai sunt stocuri disponibile pe piață. ➡️ Vezi AICI ofertele de Crăciun.

Schimbările produse pe piața muncii globale, ca urmare a limitării forței de muncă în marile fabrici de componente și echipamente IT, au dus la o scădere a capacității de producție și, prin consecință, la o criză a stocurilor de echipamente IT în toată lumea. Iar această situație începe să se resimtă și în România.

 

Cauzele?

Criza transportului maritim

Criza transportului maritim de mărfuri dinspre Asia către Europa și nu numai, duce la întârzierea livrărilor și la creșterea costurilor finale. Mai ții minte știrea cu nava de containere care a blocat Canalul Suez? Întreaga infrastructură portuară a fost copleșită într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Un exemplu simplu și ușor de înțeles: lipsa de containere a condus la o creștere a prețurilor de închiriere – anul trecut, costul mediu pentru închirierea unui container de aproximativ 12 metri a fost de 1400 $, iar în prezent a ajuns la peste 9500 $. Această sumă variază în funcție de destinație. (Sursa)

Restricțiile de la granițe cauzate de COVID-19

Măsurile locale de carantină au dus la întreruperea activității unor fabrici în anumite regiuni ale lumii (în special Asia). Iar restricțiile de la granițe şi cerințele de distanțare socială au creat un haos total la nivelul lanțurilor de aprovizionare, ducând la întârzieri de livrare și de producție fără precedent.

Criza semiconductorilor – producția de cipuri sub semnul întrebării

Criza semiconductorilor pune presiune pe marii producători de cipuri, care estimează că deficitul global de aprovizionare se va prelungi până în 2022. (Sursa) Deși a fost inițial cauzat de închiderea sau suspendarea activității fabricilor din cipuri, acum că producția și-a mai revenit, situația a continuat să se înrăutățească. Cererea imensă şi oferta insuficientă din această perioadă, au dus la un dezechilibru pe piața de echipamente IT (în special industriile mari consumatoare de cipuri – PC, smatphone, laptopuri, IoT etc.). Altfel spus, dependența de tehnologie, întărită  de mutarea activității în online, a crescut considerabil cererea pentru device-uri. Iar cipurile de care au nevoie giganții IT, nu mai pot face față cererii imense.

O posibilă alternetivă este dată de produsele refurbished, disponibile pe piață și care oferă o calitate apropiată de echipamentele noi la prețuri competitive.

 

Posibile soluții pentru comercianți?

Companiile încă se adaptează acestor schimbări dramatice din piață și caută diverse portițe de scăpare din această criză, în contextul în care procesul de cumpărare s-a mutat cu precădere în mediul online, unde cererea este masivă, crescând și cererea de livrări rapide.

Pentru a reduce acest blocaj general, pe termen lung, analiștii susțin că vom asista la reshoring, firmele dorind să-și găsească furnizorii mai aproape de locația lor şi, astfel, să poată satisface cererea și să livreze într-un timp relativ scurt.

Un exemplu de adaptare este cel al grupului Coca-Cola Co. care, din cauza costului exorbitant al închirierii containerelor maritime, a ajuns să folosească nave cargo („bulk carriers”), utilizate de obicei pentru transportul de materii prime industriale. (Sursa)

Problemele scoase la iveală de aceste crize aduc în prim-plan nevoia de coordonare, pentru sporirea managementului întregului proces de producție-aprovizionare-livrare și a digitalizării întregului proces. (Sursa)

 

Concluzie

Deocamdată, firmele mari scot pe piață stocurile disponibile însă, pe măsură ce cererea de mărfuri rămâne la fel de mare, se aşteaptă ca la sfârșitul anului și chiar și în 2022, să existe un val de scumpiri în toate țările care importă produse și componente IT (chiar şi în România). Iar dacă vorbim de produsele care vor fi disponibile, acestea depind foarte mult de capacitatea de producție de componente și de posibilitatea de transport și aprovizionare pe tot globul.

Un lucru este cert: întregul proces de producție-transport-aprovizionare este afectat de o mulțime de factori și nu dă semne că va fi rezolvat foarte curând. De aceea, stocurile din acest moment sunt extrem de valoroase, iar achiziționarea echipamentelor IT în următoarea perioadă va fi din ce în ce mai greu de realizat. În ultima parte a anului, când cererea va fi extrem de mare, oferta va atinge un apogeu, iar produsele disponibile vor deveni mai scumpe și mai greu de găsit (chiar dacă în acest moment, cu toate reducerile și ofertele existente pe piață, nu pare să existe o problemă în acest sens).

 

La One-IT, am atins acest subiect extrem de delicat și în cadrul unei recente sesiuni live TECHtime: „Așteptări vs. Realitate: Black Friday No Bullshit” cu Cosmin Dărăban de la Gomag și Nicolae Onțiu (CEO & Fondator One-IT). Urmărește detalii inedite despre sezonul reducerilor de Black Friday și informații despre criza de stocuri pe piața de echipamente IT.

 

One-IT a pregătit deja o gamă de produse IT la ofertă, fiindcă se anunță criza de stocuri pentru finalul anului. Profită din timp de oferte speciale de Crăciun! Vezi aici ofertele.

criza stocuri

Etichete: , ,

Leave a Reply