Trick or treat! Cum sperii monștrii digitali de Halloween

5/5 - (1 vote)

Halloween

Pentru că urmează Halloween-ul și se anunță o perioadă plină de mister, acesta poate fi momentul perfect pentru a te echipa cu cele mai bune arme cu care îi poți ține pe „monștrii” cibernetici departe de raza ta de acțiune. „Bomboanele” (sfaturile) pe care ți le dăm noi azi te pot proteja de lucrurile care bântuie noaptea și pândesc din web-ul întunecat (dark web).

 

🍭 Nu da click pe linkuri suspect de interesante sau de ciudate 🔒

Chiar dacă suntem învățați să nu luăm bomboane de la străini (cu excepția Halloween-ului), deschiderea anumitor linkuri pot fi la fel de periculoase. Atacurile de tip phishing sunt special create pentru a-ți colecta datele (personale, financiare, conturi bancare etc.).

Infractorii cibernetici îți vor cere plata, numărul contului bancar sau al cardului de credit, în timp ce organizațiile legitime nu îți vor solicita niciodată acest lucru prin e-mail sau mesaj.

🍭 Protejează-ți bomboanele cu o parolă suficient de puternică 🍬

De Halloween, pot apărea diverși indivizi care vor să-ți ia dulciurile. Așa se întâmplă și în mediul digital. Pentru a te feri de acești intruși: creează și menține parole puternice – formate din litere mici și mari, numere, simboluri și semne de punctuație. Mai mult, utilizează parole diferite pentru fiecare dintre conturile tale și schimbă-le în mod frecvent (la 6-8 săptămâni).

🍭 Alungă din start monștrii din dulap 👻

Dacă ne gândim că monștrii supranaturali dispar după Halloween, în lumea reală, monștrii digitali se pot infiltra în dispozitivul tău multă vreme, fără să observi. De aceea, limitează portițele prin care pot intra fără acordul tău.

Recomandări:

✅ configurează și dezactivează partajarea automată a fișierelor și conectarea automată la o anumită rețea;

✅ utilizează „Forget network” după ce te deconectezi de pe un Wi-Fi public;

✅ folosește hotspot-ul de pe telefon ca alternativă mai sigură la rețelele Wi-Fi publice sau necunoscute;

✅ utilizează un VPN care îți criptează traficul;

✅ alege o rețea sau website securizat (https), care îți păstrează informațiile în siguranță, transformându-le într-un cod indescifrabil.

🍭 Nu lăsa urme de bomboane pe unde treci

Chiar dacă este ușor să postezi o fotografie în locurile pe unde mergi, nu uita că serviciile de localizare sunt parte din pachetul de utilizare al multor aplicații (Instagram, Facebook, Snapchat etc.). Iar hackerii se pot folosi de informațiile legate de locația ta, pentru a avea o fereastră deschisă în care să pirateze informațiile personale. Așa că, limitează accesul aplicațiilor și șterge-le pe cele pe care nu le mai folosești.

„Trick or treat” nu este amuzant fără un costum. Așa este și dacă ne gândim la trimiterea de informații personale în online fără criptarea datelor. Amenințările cibernetice sunt la tot pasul și, uneori, mirajele de moment te pot face să lași garda jos. Dar nu uita, spiritele și monștrii din umbră pândesc mereu, așteptând ocazia potrivită.

Gândește înainte de a da click… chiar și atunci când dai la schimb bomboane! 😎

Pentru că Halloween-ul marchează sfârșitul Lunii Europene a Securității Cibernetice 2021, vezi AICI câteva resurse utile, care te pot ajuta să te ferești de pericolele digitale acasă sau la birou.

 

Iar dacă dorești securitate digitală completă și pentru afacerea ta, alege o soluție integrată și capabilă să protejeze împotriva atacurilor cibernetice tot mai dese și mai complexe.

Halloween

 

Etichete: , ,

Leave a Reply