Cele mai bune 6 browsere de internet pentru confidențialitate în 2021

5/5 - (8 votes)

browser

Un browser ideal îți oferă funcționalitatea de care ai nevoie, portabilitate între dispozitivele utilizate și confidențialitate. Browserele web pot face o mare diferență în modul în care experimentezi cu internetul. Află care browsere dețin elementele esențiale pentru a se regăsi în topul celor mai bune.

Navighezi pe internet? Înseamnă că folosești un browser web. Browserul este acel program utilizat pentru a vizualiza o pagină din World Wide Web (afișează text, grafică, video, muzică wetc.) și toate informațiile posibile din rețeaua de calculatoare. În momentul de față există o preocupare crescută pentru browserele care oferă confidențialitate, securitate și utilitate, pe lângă viteză și o experiență de navigare ușoară.

Iată 6 dintre cele mai bune browsere în 2021:

1. Brave – browser pentru confidențialitate

Brave este un browser web gratuit și deschis, bazat pe browserul web Chromium, care oferă funcționalități integrate de blocare a reclamelor și cookie-urilor paginilor web (Brave Shield), oferind un plus de confidențialitate și încărcare mai rapidă a site-urilor. De asemenea, Brave criptează automat conectarea la site-uri ori de câte ori este posibil. În plus, acceptă toate extensiile Chrome, inclusiv password manager-urile precum LastPass sau 1Password.

Pentru că uneri, browserul blocează o parte a site-ului pe care dorești să navighezi, pentru a evita acest lucru, poți dezactiva opțiunea „Shields”.

De asemenea, Brave nu consumă multe resurse, deoarece este foarte bine optimizat. Se aseamănă foarte mult cu browserul Chrome, dar este mai rapid. Datorită avantajelor sale, Brave a crescut foarte mult în popularitate în ultimii ani.

Brave oferă și un sistem de a trimite criptomonede (sub formă de jetoane – BAT) către site-uri web înregistrate și creatori de conținut.

Brave suportă sistemele de operare Windows, macOS, Linux, Android și iOS.

2. Mozilla Firefox – browser pentru confidențialitate personalizată

Firefox oferă unul dintre cele mai cuprinzătoare seturi de caracteristici de securitate și confidențialitate pentru un browser web, având o bibliotecă imensă de extensii pe care le poți folosi pentru a crește securitatea navigării. Pe lângă extensiile sale, îmbunătățelte securitatea prin aplicarea unor tehnici de sandboxing, protecție pentru amprentă digitală și protecție pentru cripto-jacking.

Pentru telefonia mobilă, Firefox Focus (Android sau iOS) oferă un grad mai ridicat de confidențialitate decât browserul Firefox obișnuit, deoarece blochează anunțurile de tip pop-up și orice încercare de urmărire.

Firefox este, de asemenea, un browser open source, ceea ce înseamnă că utilizatorii își pot inspecta codul și pot face modificări.

O mică provocare în utilizarea Firefox o reprezintă găsirea extensiilor potrivite pentru a-ți personaliza browserul pentru confidențialitate și securitate, lucru care poate consuma destul de mult timp, din cauza numărului de opțiuni disponibile.

3. Tor – browser pentru anonimat total și programe de securitate avansate

Browserul Tor este conceput pentru a gestiona aspectele de securitate până în cel mai mic detaliu.

Tor oferă, de asemenea, măsuri precum ștergerea automată a istoricului și a cookie-urilor când ai terminat navigarea, blocarea trackerelor terțe și protecția care include trei straturi de criptare pentru traficul web pe măsură ce trece peste rețeaua Tor („as it passes over the Tor network”).

Un aspect interesant este faptul că Tor folosește un motor de căutare axat pe confidențialitate numit DuckDuckGo, similar cu Google, dar care oferă rezultate de căutare mai relevante și este mult mai sigur (nu colectează sau partajează datele tale).

Browserul vine cu extensiile HTTPS Everywhere și NoScript preinstalate și activate, care care te protejează împotriva potențialelor atacuri cibernetice.

Browserul Tor îți direcționează datele prin rețeaua Onion – o serie de noduri aleatorii care îți fac traficul anonim și imposibil de urmărit. Însă, pentru că traficul trebuie să treacă prin nodurile rețelei Onion, Tor este un pic mai lent decât majoritatea browserelor.

4. Apple Safari – browser pentru confidențialitate pe Mac

Safari este disponibil pentru produsele Apple și browserul implicit pentru Mac.

Browserul folosește „machine learning” (învățarea automată) pentru a preveni urmărirea datelor dvs., inclusiv istoricul de navigare. Safari poate face acest lucru folosind învățarea automată pentru a detecta agenții de publicitate și alți trackere și apoi eliminarea „datelor de urmărire între site-uri”. Safari oferă, de asemenea, câteva alte caracteristici utile de securitate, inclusiv sandboxing, avertismente pentru site-uri web nesigure, Navigare privată (care include un motor de căutare implicit DuckDuckGo) și generarea automată de parole puternice care pot fi completate automat și stocate pentru toate aplicațiile utilizatorului.

5. Microsoft Edge – noua alternativă de browser la clasicul Internet Explorer

Microsoft Edge reprezintă o nouă generație de browser web de la Microsoft, care înlocuiește cunoscutul Internet Explorer împreună cu actualizările OC Windows 10. Mai mult, Microsoft Edge preia formula câștigătoare a Chrome și adaugă câteva caracteristici unice pentru a se diferenția de concurenții săi.

Noua versiune Edge reduce cantitatea de memorie RAM utilizată, ceea ce ar trebui să fie o veste bună pentru PC-urile cu memorie minimă instalată. Este extrem de rapid și de stabil.

Față de Chrome, Microsoft Edge oferă setări de confidențialitate mai simple și actualizări de securitate. Astfel, oferă o interfață mai prietenoasă din punct de vedere grafic, afișând trei niveluri de securitate: Basic, Balanced și Strict.

De asemenea, Edge oferă protecție împotriva programelor malware. Funcția de apărare împotriva malware-ului implementează un „sandbox” pentru a bloca malware-ul periculos care ar putea infecta și bloca sistemul.

Edge este disponibil pe Android, MacOS, iPadOS și iOS, dând proprietarilor de Mac o altă alternativă la Safari. Cu fiecare actualizare, Edge se îmbunătățește, iar pentru utilizatorii de Chrome, trecerea pe Edge se face în doar câteva secunde.

6. Opera – unul dintre cele mai solicitate browsere web

Opera a fost dezvoltat în 1995 de Hakon Wium Lie, Creatorul standardului web CSS. De atunci, browserul a adoptat o mare parte din codul Chromium în software-ul său și este considerat în prezent unul dintre cele mai populare browsere web orientate spre confidențialitate.

Browserul Opera are încorporat un blocator de anunțuri și utilizează un blocator de urmărire care ia din lista de protecție a urmăririi EasyPrivacy, care poate ajuta utilizatorii să nu vadă reclame și să nu fie urmăriți de agenții de publicitate sau de alte site-uri web.

Browserul Opera este blocat de mai multe site-uri web care nu sunt familiarizate cu acesta, în special site-uri web foarte vechi și învechite care nu au fost actualizate la cele mai recente standarde ale browserului. De asemenea, Opera nu are nicio formă de blocare web sau de control parental în mod implicit, însă pot fi adăugate prin add-on-uri.

Browserul web Opera are un aspect unic și combină unele dintre cele mai bune caracteristici ale Mozilla Firefox și Google Chrome. Mulți consideră Opera comod atât pentru PC, cât și pentru dispozitivele mobile.

 

În afară de browserele web menționate mai sus există și altele care concurează cu acestea. Pe lângă funcționalitățile pe care le oferă, experiența personală a utilizatorului este importantă. Iar aici te lăsăm pe tine să faci alegerea cea mai potrivită pentru nevoile tale specifice.

Leave a Reply