Baterie Laptop – sfaturi intretinere

4.2/5 - (40 votes)

La cererea mai multor clienti postam acest articol in care va prezentam cateva sfaturi pentru a prelungi durata de viata a bateriei de laptop.

Va rugam cititi cu atentie aceste instructiuni inainte de a utiliza bateria unui laptop ! 

1. Dupa ce cumparati un Laptop sau pentru prima utilizare a bateriei laptopului, descarcati bateria pana la nivelul de 3% iar apoi incarcati bateria complet(100%).

Baterie Laptop Universale

2. Setati Laptop-ul sa se opreasca automat la nivelul de 3% al bateriei ; neaparat la 3% trebuie sa incarcati bateria cu incarcator laptop. Este interzis ca bateria laptopului sa se descarce pana la 0%, in caz contrar bateria laptopului se va defecta usor si i se va scurta durata de utilizare.

3. Bateria are nevoie de un ciclu de utilizare ce trebuie realizat frecvent. Ciclul de utilizare inseamna, descărcarea bateriei la un nivel de 3%, dar niciodata mai jos de 3 %, iar apoi incarcarea bateriei la un nivel de 100%. Acest ciclu de incarcare – descarcare a bateriei de laptop se recomanda a se face cel putin o data pe luna pentru a ca bateria sa se pastreze in cele mai bune conditii de utilizare si functionare.

4. Bateria laptopului trebuie tinuta departe de surse de caldura, voltaj inalt. Pastreaza bateria laptopului cat mai rece. Bateriile se degradeaza mai repede atunci când acestea sunt fierbinti. Asta înseamna ca ar trebui sa nu blocati orificiile de ventilatie – nu pune laptopul pe o perna pufoasa sau o suprafata moale, care va acoperi orificiile si va retine caldura.

5. Daca utilizati laptopul la birou pentru lungi perioade de timp, este posibil sa scoateti fizic bateria laptopului. Daca scoateti baterie, nu o depozitati într-o stare complet încarcata sau epuizata. Este mai bine ca nivelul de incarcare sa fie – între 50 si 60 la suta din încarcarea completa.
Daca puneti bateria la pastrat, complet descarcata, atunci este posibil sa intre intr-o stare de descarcare profunda si sa nu mai fie capabila sa se mai incarce cand vreti sa o folositi din nou. Daca puneti bateria la pastrat incarcata la maxim, pentru o perioada lunga de timp, este posibil, ca bateria sa isi piarda din capacitate, asa ca va avea o autonomie mai mica.
Depozitarea se face intr-un loc cu o temperatura care sa nu depaseasca 20-22 de grade .

6. Bateria trebuie folosita. Daca tineti tot timpul laptop-ul in priza, bateria se uzeaza prin nefolosire. Acelasi lucru este valabil daca scoateti bateria si o puneti deoparte. Bateria trebuie incarcata complet si descarcata complet periodic, macar o data pe luna.
Daca aveti tendinta sa utilizati laptop-ul, în principal stand la birou, utilizati complet bateria laptopului (rulati ciclu complet de descarcare-incarcare)si apoi reîncarcarcati complet.

7. Nu exagerati cu cicluri incarcare-descarcare a bateriei. Bateria este testata sa faca fata unui anumit numar de incarcari – descarcari, interval in care bateria inca isi pastreaza proprietatile aproape de optim. In general acest numar este de cateva sute (200 – 400 cicluri de incarcare – descarcare in functie de producator), insa producatorii nu fac publica, de obicei, aceasta informatie. Retineti faptul ca de fiecare data cand conectati laptop-ul la priza, cu bateria montata in laptop, se considera ca faceti un astfel de ciclu de incarcare pentru baterie.

8. Optimizeaza setarile de consum energetic – Pentru a prelungi pe cat posibil autonomia bateriei laptop-ului, du-te în Control Panel la „Power Options” si selecteaza de acolo cel mai eficient plan energetic.

9. Standby vs.  Hibernate – Incearca sa folosesti optiunea „Hibernate” in loc de „Stand-by” atunci cand laptop-ul functioneaza doar cu bateria. „Hibernate” închide complet calculatorul, economisind mult mai multa energie decat daca ar fi ramas in „Stand-by”, si, de asemenea, continua de unde te-ai oprit pentru ca toate aplicatiile deschise sau salvat pe hard-disc.
In schimb daca doriti ca laptopul sa faca o pauza scurta( 1, 2 ore) atunci este mai bine sa il puneti in „Stand-by”.

10. Bluetooth si Wireless – Daca nu le folosesti, opreste retelele de Bluetooth si Wireless. Acest lucru iti va asigura o autonomie mai mare. Daca folosesti numai una dintre ele, sa o tii pe cealalta oprita.

11. Daca bateria este utilizata de mult timp iar capacitatea ei de incarcare sau functionare nu mai este in parametri normali sau bateria nu mai functioneaza se recomanda scoaterea acesteia din laptop pentru a evita riscul de explodare a acesteia. ( O bateria de laptop are estimata perioada de folosire de 2-3 ani ).

Link util: Baterii Universale Laptop, Smartphone

Etichete: , , , , , ,

57 thoughts on “Baterie Laptop – sfaturi intretinere

  1. Mircea Chidiosan - 12 iulie 2016 at 18:11

    Buna seara , plec in Japonia, curentul electric este de 100 v. Ce imi recomandati sa folosesc pentru incarcarea telefonului ( adaptorul este pentru 220 v )
    Va multumesc

  2. One-IT - 19 iulie 2016 at 18:03

    Verificati ce scrie pe incarcator – marea majoritate au alimentarea intre 100V – 240V

  3. omfg - 29 iulie 2016 at 23:10

    Am un notebook care il cuplez la tastatura si il folosc ca laptop..l-am cumparat acuma 1 an dar tinandul mult in prizacred ca nu mai face fata cu bateria deoare tinandul incarcat inpriza tot nu rezista se descarca putin mai greu dar se descarca acuma nu stiu..

  4. One-IT - 10 august 2016 at 16:30

    in mod sigur trebuie inlocuita bateria cu una noua

  5. Paula - 13 august 2019 at 16:01

    Bună ziua, am un laptop lenovo care nu mai are baterie (e inchis) nu am încărcător la el, am incercat sa-l încarc cu bateria externă dar nu da nici un semn de viață, sa mai astept poate se incarca?

  6. One-IT - 21 august 2019 at 15:24

    Trebuie sa incercati sa il incarcati cu incarcatorul. Bateria externa posibil sa nu dea suficienta putere pentru a incarca un laptop.

  7. Zagrean Denis - 28 august 2020 at 23:09

    Buna ziua ! Vreau sa cumpar un macbook pro 2016 cu 16GB RAM si 512GB iar el are 685 cicluri acumulator.
    Oare merita cumparat la 4400 lei ?

Leave a Reply