8 tendințe tehnologice de impact în 2023

5/5 - (1 vote)

tendințe

Anul 2023 continuă evoluția digitală cu tehnologii performante capabile să revoluționeze societatea la nivel global. Iată câteva dintre cele mai importante tendințe tehnologice care vor avea un impact major în acest an.

Mai jos vei afla noutăți și informații utile despre:

Transformarea digitală în continuă creștere în 2023
1. Automatizarea proceselor cu ajutorul RPA și AI
2. Adaptarea reală la modul de lucru hibrid
3. Asigurarea unor nivele de securitate superioare
4. Cloud-ul hibrid, multi-cloud-ul și cloud-ul industrial
5. Ascensiunea tehnologiei AI și a dispozitivelor IT mai inteligente
6. Evoluția blockchain-ului
7. Implementarea tehnologiilor sustenabile
8. Perfecționarea Metavers-ului

TRANSFORMAREA DIGITALĂ ÎN CONTINUĂ CREȘTERE ÎN 2023

Conform Worldwide Digital Transformation 2022 Predictions, întocmite de International Data Corporation (IDC), cheltuielile globale pentru transformarea digitală în 2022 au ajuns la 1,8 trilioane de dolari(cu 17,6% mai mult față de 2021). Având în vedere aceste cifre, previziunile pentru 2023 și anii care urmează confirmă o creștere a investițiilor în tehnologiile de transformare digitală: „Până în 2023, 90% dintre organizațiile din întreaga lume vor acorda prioritate investițiilor în instrumente digitale pentru a spori spațiile fizice și activele cu experiențe digitale”. – după cum a subliniat IDC la întâlnirea anuală IDC FutureScape.

1️⃣ Automatizarea proceselor cu ajutorul RPA și AI

Ne aflăm într-o perioadă în care tehnologia se concentrează pe creșterea eficienței și a productivității. Datorită schimbărilor continue ce au loc în societate și în mediul de business, dar și a provocărilor digitale apărute în procesul de digitalizare, automatizarea proceselor a devenit esențială pentru businessurile competitive. Robotic Process Automation (RPA), este o tehnologie care automatizează activitatea și care va fi intens utilizată în acest an. Dar ce este RPA? Este definit de utilizarea de software pentru a automatiza procesele din business, cum ar fi interpretarea aplicațiilor, procesarea tranzacțiilor, managementul datelor și chiar răspunsul la e-mailuri.

Conform McKinsey aproximativ 60% dintre activități pot fi parțial automatizate în timp ce mai puțin de 5% dintre acestea pot fi automatizate total.

Deși Forrester Research estimează că automatizarea RPA va amenința traiul a aproximativ 9% din forța de muncă globală, RPA creează, de asemenea, noi locuri de muncă, modificându-le inclusiv pe cele existente.

Principalul avantaj al RPA este automatizarea sarcinile repetitive pe care oamenii le făceau înainte, permițându-le să se concentreze pe sarcini mai creative și mai productive. În plus, economisește costuri, crește profitabilitatea, reduce timpul petrecut cu sarcinile care consumă mult timp și are o probabilitate mai mică de eroare. De reținut este faptul că RPA-ul este foarte util în colectarea și stocarea diferitelor date în sectoare precum finanțe, servicii pentru clienți sau resurse umane.

➡️ Află cum automatizezi taskurile repetitive din firmă cu roboți software inteligenți.

roboți inteligenți

2️⃣ Adaptarea reală la modul de lucru hibrid

Lucrul de la distanță a devenit tot mai prezent în cadrul companiilor. În acest an, este una dintre acele tendințe care va rămâne, dar se va concentra pe îmbunătățirea indicelui de satisfacție al angajaților, ce va deveni esențial pentru retenția personalului.

Câteva date despre provocările întâmpinate de angajații care lucrează la distanță pe termen lung:

  • 57% dintre angajați întâmpină dificultăți în relaționarea cu compania, iar 59% întâmpină dificultăți de comunicare cu colegii de muncă;
  • 95% dintre angajați reclama apariția simptomelor de „Video meeting fatigue“;
  • 60% dintre agajați consideră problemele de conectivitate ca reprezentând o limitare a carierei profesionale.

Pentru a evita extinderea acestor provocări și a minimiza nemulțumirile apărute, va fi nevoie de o mai bună cultură organizațională în domeniul colaborării între angajați și de implementarea unor tehnologii mai performante care să permită acest lucru.

➡️ Află AICI informații din sesiunea TECHtime despre noul standard de lucru hibrid și tendințele spațiilor de lucru moderne.

➡️ Citește și articolul despre cum securizezi munca la distanță în cinci pași eficienți.

3️⃣ Asigurarea unor nivele de securitate superioare

Deoarece atacurile cibernetice s-au intensificat în ultimul an, departamentele IT sunt nevoite să țină pasul prin protejarea identității digitale și ale conturilor business cu noi tehnologii și soluții de securitate.

În contextul în care datele de logare compromise au dus la aproape jumătate dintre atacurile cibernetice, iar erorile de configurare au fost responsabile de peste 20% dintre breșele de securitate, tehnologiile preferate în 2023 vor fi: Autentificarea multi-factor, Privileged Access Management sau Identity Risk Management.

Pentru atingerea unui nivel de securitate capabil să contracareze atacurile cibernetice tot mai complexe va fi nevoie de o abordare integrată a securității la nivelul întregii organizații.

➡️ Află informații despre protecția cibernetică, urmărind AICI sesiunea TECHtime dedicată.

➡️ Iar pentru a afla cum poți spori securitatea prin protejarea datelor de business, urmărește AICI o sesiune TECHtime despre soluții de stocare și backup.

4️⃣ Cloud-ul hibrid, multi-cloud-ul și cloud-ul industrial

În ultimul an, serviciile livrate în cloud au ajuns la aproape o treime din cheltuielile organizațiilor pe partea de IT. Iar aceste tendințe ascendente vor continua și în 2023, an în care investițiile cu serviciile cloud vor crește cu peste 20% (conform studiilor Gartner).

Cloud-ul hibrid va fi preferat de tot mai multe companii pentru a accelera dezvoltarea de noi produse și servicii (40%) și pentru o dezvoltare rapidă și scalabilă (42%).

La rândul său, multi-cloud-ul (utilizarea de servicii cloud de la minimum 2 furnizori) va fi implementat pentru îmbunătățirea securității companiilor (43%), pentru obținerea unui nivel de scalabilitate superior (42%), dar și pentru a îmbunătăți raportul cost/performanță (41%).

Și pentru că vorbim de dezvoltarea cloud-ului, nu putem omite tendința de creștere a platformelor cloud industriale (industrial cloud).  Acesta se referă la sisteme sau servicii cloud concepute pentru a servi unui anumit proces industrial, cum ar fi fabricarea de produse farmaceutice etc.

Cloud-ul industrial aduce o serie de avantaje importante în producție și în mediile conexe, precum:

– Favorizarea proceselor de integrare verticală prin crearea unei rețea de colaborare centrată pe date. Cloud-ul industrial contribuie astfel la alinierea proceselor de producție și a celor legate de diferitele departamente ale organizației (marketing, vânzări, logistică, IT etc.).
– Capacitatea de a primi date de la dispozitive inteligente și de a integra protocoale de comunicare, adaptându-se mai bine la schimbările aduse de Industria 4.0.
– Îndeplinirea cerințelor industriale variabile și foarte personalizate, deoarece conține date, standarde și politici asociate cu o anumită industrie.

Platformele Industry Cloud combină SaaS, PaaS și IaaS cu funcționalități adaptate, specifice industriei, pe care organizațiile le pot folosi pentru a se adapta mai ușor la fluxul de întreruperi din industrie.

➡️ Pentru informații despre tehnologia Edge to Cloud, urmărește AICI un scurt video care explică acest lucru. Poți urmări AICI sesiunea integrală TECHtime.

5️⃣ Ascensiunea tehnologiei AI și a dispozitivelor IT mai inteligente

Inteligența artificială continuă să fie una dintre noile tendințe tehnologice deoarece efectele sale notabile asupra modului în care trăim sau muncim sunt abia în stadiile incipiente. AI este deja cunoscut pentru superioritatea sa în recunoașterea imaginii și a vorbirii, aplicațiile de navigare, asistenții personali pentru smartphone etc.

În 2023, tehnologia AI depășește modelele tradiționale de învățare automată folosite în trecut. Cele mai noi sisteme AI bazate pe o metodă de învățare adaptivă utilizează o abordare flexibilă și îmbogățită continuu. Acest lucru permite sistemului să monitorizeze și să învețe din modificări pe măsură ce acestea apar, îmbunătățind previziunile mai vechi și menținând procesele la zi cu o mai mare acuratețe.

Dacă vorbim de AI în raport cu organizațiile, aceasta va fi mult mai „reală, deoarece inteligența artificială fără cod, cu interfețele sale ușoare de tip drag-and-drop, va permite crearea de produse și servicii mai inteligente. În plus, va spori aproape fiecare proces de business și loc de muncă din industrii. Deja primele semne se văd în: gestionarea și automatizarea proceselor complexe de gestionare a stocurilor, de livrare automată –  tendințele buy-online-pickup-at-curbside (BOPAC), buy-online-pickup-in-store (BOPIS) iar buy-online-return-in-store (BORIS).

În prezent, oamenii de știință dezvoltă dispozitive smart bazate pe AI (roboți de casă AI, aparate, dispozitive de lucru, purtabile etc.) care dispun de aplicații software inteligente pentru a ne face viața profesională mai ușor de gestionat. Dispozitivele mai inteligente (smarter devices) sunt o altă completare a industriei IT, care ajută la transformarea tot mai multor companii în spații digitale de lucru eficiente.

inteligența artificială

6️⃣ Evoluția blockchain-ului

În 2023, tehnologia Blockchain va progresa semnificativ, odată ce companiile vor crea produse și servicii mai descentralizate. Dacă ne gândim că în prezent stocăm datele în cloud, dacă această stocare este descentralizată și datele sunt criptate folosind blockchain-ul, informațiile vor fi mai sigure.

Tehnologia Blockchain este mai mult decât criptomonede, asigurând un nivel de securitate înaltă în multe alte moduri. Deoarece blockchain-ul reprezintă acele date pe care le poți doar adăuga, nu elimina sau modifica și se bazează pe consens (astfel încât nicio entitate nu poate prelua controlul asupra datelor), mai multe industrii implementează această tehnologie.

Cu blockchain, nu ai nevoie de o terță parte de încredere pentru a supraveghea sau valida tranzacțiile.

De exemplu, în acest moment, stocăm totul în cloud – dar dacă descentralizăm stocarea datelor și criptăm acele date folosind blockchain, informațiile noastre nu numai că vor fi mai sigure, dar vom avea modalități inovatoare de a le accesa și analiza. Iar NFT-urile vor juca un rol important în crearea unor experiențe unice pentru cei care le folosesc, inclusiv când vine vorba de produsele și serviciile digitale achiziționate.

➡️ Pentru a informații despre digitalizare cu tehnologia blockchain, urmărește AICI un scurt moment din sesiunea TECHtime care dezbate acest subiect. Poți urmări sesiunea integrală AICI.

7️⃣ Implementarea tehnologiilor sustenabile

În cele din urmă, vom vedea un interes către o tehnologie mai sustenabilă în 2023. Utilizarea tot mai mare a dispozitivelor și echipamentelor IT precum smartphone-urile, laptopurile, serverele și alte echipamente IT utile, aduc noi perspective și preocupări legate de proveniența componentelor necesare pentru a le produce. Iar utilizarea de servicii care necesită centre de date uriașe și un consum mare de energie intensifică necesitatea unor investiții în tehnologie durabilă.

În acest sens, lanțurile de aprovizionare vor fi mai transparente, deoarece consumatorii cer ca produsele și serviciile în care investesc să fie eficiente din punct de vedere energetic și susținute de o tehnologie care reduce impactul asupra mediului înconjurător.

Angajamentul de a realiza modele de afaceri care să respecte mai mult mediul este cuplat cu criza energetică apărută în lume. Acest lucru va genera noi metode și soluții tehnologice precum tehnologia aplicată, pentru a reduce dependența din ce în ce mai mare de hidrocarburi.

➡️ Află cum poți eficientiza procesul de printing din firmă cu tehnologia Heat-Free, ce reduce consumul de energie și a emisiilor de gază cu efect de seră.

tendințe

8️⃣ Perfecționarea Metavers-ului

Metavers-ul a fost intens promovat în contextul Facebook, companie care și-a schimbat numele în Meta. Acest lucru a promovat nevoia creării unui „metavers”, descris de unii ca o lume virtuală tridimensională, de alții o evoluție a internetului sau o convergență a spațiului fizic și a mediului digital. Acest ecosistem nou integrează diferite lumi virtuale ce oferă utilizatorilor o experiență imersivă și unde se pot iniția diverse activități zilnice.

În prezent, am putea spune că există două tipuri de metavers, cele care folosesc tehnologia Blockchain și cele care nu o folosesc.

Cert este, conform experților, faptul că 2023 va fi anul care definește direcția metaversului pentru următorul deceniu. În plus, această tehnologie va adăuga 5 trilioane de dolari la economia globală până în 2030.

metavers

CONCLUZIE:

Acestea sunt doar câteva tendințe tehnologice care vor remodela lumea și vor continua procesul de digitalizare prin tehnologii de ultimă generație. Merită urmărit modul în care tehnologia va continua să schimbe paradigmele în viața de zi cu zi, în mediul de business și în societate.

Un lucru este clar. Acest peisaj provocator ca urmare a pandemiei și a contextului international în care ne aflăm, poate fi momentul oportun pentru a schimba modul în care facem afaceri și un punct de cotitură pentru a adopta noi soluții tehnologice care ajută oamenii și companiile să facă față acestor momente dificile și să le transforme într-un avantaj pentru îmbunătățirea calității vieții și a societății globale.

Pentru a fii la curent cu noutățile în materie de tehnologie, te invităm să rămâi aproape de noi. Iar dacă dorești anumite soluții IT pentru tine sau afacerea ta, completează următorul formular de solicitare, iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp!

work  

 

Studii utile:

https://www.cisco.com/c/dam/m/en_us/solutions/global-hybrid-work-study/reports/cisco-global-hybrid-work-study-2022.pdf

https://www.cisco.com/c/dam/en/us/solutions/collateral/enterprise-networks/nb-06-2023-networking-report-cte.pdf

https://www.verizon.com/business/resources/reports/dbir/

Etichete: , , , ,

Leave a Reply

    • 1

    • 2

    1/2

    Formular SOLICITARE


    This site is protected by reCAPTCHA and Google Privacy Policy and ToS apply.