Sfaturi practice pentru a economisi consumul de energie a dispozitivelor electrice

5/5 - (1 vote)

energie

De Ziua Internațională a Economisirii Energiei Electrice, îți vorbim despre cele mai utilizate echipamente electrice care consumă destulă energie chiar și atunci când nu este nevoie. Iată cât consumă acestea și câteva sfaturi despre cum poți economisi energie electrică prin câteva acțiuni extrem de simple.

Utilizarea intensă a dispozitivelor electrice duce la un consum tot mai mare de energie. Iar în contextul creșterii prețurilor și a poluării mediului, este nevoie să utilizezi dispozitivele atunci când ai nevoie, economisind energie electrică atunci când poți.

O parte dintre aparatele electrice din ziua de azi folosesc multă energie electrică, în timp ce altele nu. De regulă, echipamentele care au piese în mișcare sau care produc căldură folosesc mult mai multă energie decât cele care produc lumină sau sunet.

Iată care sunt marii consumatori de energie:

Electrocasnice de bucătărie ➡️ Cu excepția cazului în care le folosești de mai multe ori pe zi în fiecare zi, deconectarea aparatelor după fiecare utilizare este un obicei bun.

TV-uri și sisteme de gaming ➡️ Multe televizoare și console de jocuri sunt în standby, dar nu sunt oprite pentru a putea să reiei jocul de unde ai rămas. Dacă nu le folosești în mod regulat, le poți deconecta (le scoți din priză efectiv).

PC-uri și laptopuri ➡️ Chiar și atunci când oprești aceste dispozitive, ele consumă puțină energie. Punele-le în modul de hibernare și deconectează-le din priză.

Încărcătoare de telefon ➡️ Încărcătoarele de telefon nu consumă la fel de multă energie ca alte device-uri. Dar, dacă le ții în priză tot timpul, pot devein „vampiri energetici” care îți cresc factura la curent.

Lămpi/corpuri de iluminat ➡️ Dacă ai corpuri de iluminat cu funcții de activare prin sunet, folosesc energie și în standby.

consumatori energie

Cum economisești energie acasă sau la birou – sfaturi legate de deconectarea dispozitivelor IT

1. Oprește monitorul atunci când nu folosești PC-ul deoarece peste jumătate din energia utilizată de computer merge către monitor, așa că oprirea acestuia va economisi semnificativ. Un singur monitor lăsat pornit peste noapte poate folosi aceeași energie ca o imprimantă laser care produce 800 de copii tipărite. Nu te lăsa păcălit de un screensaver pentru că PC-ul folosește la fel de multă energie și în acest caz.

2. Oprește echipamentul IT atunci când nu este utilizat. Chiar și dispozitivele aflate în standby folosesc până la 30 W de energie electrică.

3. Imprimanta consumă și ea energie, așa că tipărește numai ce ai nevoie. Se recomandă să editezi documentele în format digital pentru a salva tipărirea inutilă.

Vezi aici câteva detalii despre tehnologia Heat-Free prin care tipărești rapid, fiabil și eficient și prin care poți reduce cu 94% deșeurile și emisiile de gaze cu efect de seră. >> Tehnologia de printare Heat-Free >> Imprimantele cu jet de cerneală ce folosesc tehnologia Heat-Free este disponibilă prin One-IT.
În plus, atunci când este posibil, reutilizează hârtia și tipărește pe partea nefolosită. Acest lucru este valabil în special pentru imprimantele cu jet de cerneală.
Imprimantele cu jet de cerneală au un consum redus de energie, sunt ieftine și permit reutilizarea hârtiei, economisind costuri și reducând impactul asupra mediului. Dacă preferi o imprimantă laser, optează pentru una cu funcție de economisire a energiei, care reduce consumul de energie atunci când este inactivă cu peste 65%. Dar chiar și în modul idle, consumă între 30 și 35% din puterea ei maximă.

Iată câteva practici ușoare care te ajută să economisești consumul de energie. Vei reduce și factura la curent.

energie electrică

Monitorizează și gestionează consumul de energie cu prize inteligente. Acestea se conectează la dispozitivele care consumă mult și pot opri alimentarea energiei către device-uri.

 

Pentru a reduce consumul de energie electrică, trebuie să fii conștient de cât de mult consumă, să optezi pentru dispozitive eficiente energetic și să respecți câteva bune practici, ca cele menționate mai sus. Vei avea surpriza că micile acțiuni pe care le faci vor conta la următoarea factură la curent.
Etichete: , , , ,

Leave a Reply