28 Ianuarie #DataPrivacyDay, ziua confidențialității pe internet – Sfaturi de la experţi

5/5 - (2 votes)
#DataPrivacyDay

#DataPrivacyDay – ziua confidențialității pe internet

28 Ianuarie – Data Privacy Day, ziua confidențialității pe internet – Sfaturi de la experţi

În 28 ianuarie se sărbătorește la nivel internațional „Data Privacy Day”. Scopul este de a promova educația privind data privacy. În ziua de azi, companiile cunosc mult mai bine utilizatorii decât acum câţiva ani, iar de cele mai multe ori clienţii nici nu ştiu cum sunt manipulate datele lor personale. Cu ocazia Data Privacy Day, vrem să împărtăşim unele principiile de privacy care pot să fie benefice și pentru voi. 

Companiile mari gen Google sau Facebook culeg datele noastre pentru a ne oferi reclamă targhetă. Chiar anul trecut in 2015 Facebook și-a schimbat politica de confidențialitate – vezi cum iti protejezi datele personale în articolul nostru:  www.one-it.ro/blog/facebook-schimbari-majore-din-ianuarie-2015-afla-cum-iti-protejezi-datele-personale/

Suntem noi înşine cei care dau companiilor acces la informaţiile noastre personale şi la obiceiurile comerciale, mai mult ca oricând. Asta se întâmplă fie când completăm un formular online, fie în alte moduri pe care nu le cunoaştem.
Advertiser-ii urmăresc clickurile noastre şi obţin informaţii despre interesele şi preferinţele noastre. Cu ajutorul acestor informaţii construiesc un profil detaliat despre fiecare dintre noi. Aplicaţiile pe care le instalăm culeg şi mai multe informaţii despre noi. Ca rezultat, se creează o masă enormă de date personale, tot mai dificil de controlat.

Conform Androit Digital, 58% dintre cei care au participat la sondajul asupra siguranţei datelor personale, au răspuns că nu doresc să împărtăşească multe informaţii personale în schimbul unei oferte speciale sau în schimbul unor servicii, în timp ce 82% nu apreciază faptul că advertiser-ii deţin atât de multe informaţii personale.
Conform unei investigaţii conduse de SAS, mai mult de 69% dintre utilizatori sunt de-acord că evenimentele recente, din sfera Privacy, au crescut îngrijorările relative la datele pe care companiile le au despre ei. 85% dintre utilizatorii care au participat la studiul F-Secure, declară că fac cumpărături online doar de la companii pe care le cunosc.

Aceste statistici sunt cu siguranţă influenţate de cazurile recente de violare de date, dar şi de scepticismul legat de ce ar putea face companiile cu datele pe care le culeg cu atâta interes.
Săptămâna trecută, de exemplu, americanii au protestat în urmă unui comportament incorect din partea Guvernului. Situl de Asistenţă Sanitară al Guvernului a trimis, în mod tăcut, datele personale ale utilizatorilor către agenţii publicitare şi de statistică.

Astfel, în numele zilei de ieri şi al principiului de intimitate, urmează câteva sfaturi:

  • Controlează cu atenţie: Dacă datele pe care le furnizezi, atunci când completezi un formular online, sunt multe, atunci îţi convine să citeşti cu atenţie politica site-ului pentru a înţelege care e destinaţia datelor tale.
  • Alege intimitatea: Activează modalitatea incognito în browserul tău, astfel site-urile nu pot utiliza cookies pentru a te identifica.
  • Fii prudent când faci căutări: Utilizează motoare de căutare ca DuckDuckGo.
  • Ţine în lesă advertiser-ii: Cu AdBlock Plus blochezi trackingul, gen: cookie, scripturi şi tracking pixels. Astfel, browserul trimite semnale care indică faptul că tu nu doreşti ca datele tale (mişcările şi navigarea pe internet) să fie salvate şi analizate.
  • Navighează Anonim cu Tor: Cu Tor e posibil să alegi să falsezi originea conexiunii tale. Poţi decide dacă să fi văzut ca şi utilizator din Germania sau China, sau oriunde în lume. Această funcţie e foarte utilă şi atunci când vrei să navighezi pe site-uri cenzurate în România sau vizibile doar pentru locuitorii unei anumite ţări.

Sursa Articol: http://romaniarising.ro/ati-sarbatorit-data-privacy-day-sfaturi-de-la-experti

Etichete: , , , , ,

One thought on “28 Ianuarie #DataPrivacyDay, ziua confidențialității pe internet – Sfaturi de la experţi

  1. Maria Sarbu - 28 ianuarie 2016 at 11:17

    Nagyon jo smikre fehivod a hozza nemerto drmberek figyelmet.koszonjuk

Leave a Reply