Ministerul Digitalizării anunță lansarea apelului pentru digitalizarea IMM-urilor prin programe de formare cu un buget de 36 de milioane de euro

5/5 - (1 vote)

program digitalizarea IMM-urilor

„Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță lansarea unui apel important pentru sprijinirea IMM-urilor din România să își recalifice forța de muncă în domenii tehnice cheie (programare/coding, data analytics, cyber-security, computer-assisted design, additive manufacturing). Această intervenție vizează creșterea competitivității forței de muncă și a firmelor românești”, se arată într-un comunicat de presă transmis de minister.

Atenție, aceasta NU este programul de digitalizare, cel atât de mult așteptat de doi ani încoace, despre care am discutat la acest seminar: „DIGITALIZARE cu finanțare nerambursabilă” – demers de informare a mediului de business regional.
Acest apel pentru digitalizarea IMM-urilor este prin programe de formare, prin care se selectează formatorii, abia după aceea IMM-urile se pot înscrie pentru a beneficia de fonduri ca să își formeze angajații pentru tehnologii noi: Internet of things; Big data; Cloud technologies; Învățarea automată; Inteligența artificială; Automatizarea proceselor robotice; Blockchain; Cyber-Physical Systems; Additive manufacturing.

Bugetul schemei de ajutor este de 36.000.000 de euro, echivalent în lei, iar numărul minim estimat al întreprinderilor beneficiare este de 2.000.

„Formarea competenţelor digitale la nivelul IMM-urilor este esenţială pentru dezvoltarea României. Transformarea digitală a administraţiei, economiei şi societăţii înseamnă în primul rând abilitatea noastră de a folosi tehnologiile de vârf, pentru a nu mai fi mereu în urma altor state. Nu este suficient să aducem în ţară tehnologii de ultimă generaţie, trebuie să ştim să le folosim pe scară largă. Acest apel este un pas important în acest sens, iar angajaţii din IMM-urile care vor beneficia de această pregătire avansată vor fi mai pregătiţi pentru a performa în şi pentru România viitorului”, a afirmat ministrul Sebastian Burduja. 

În cadrul acestei scheme, se acordă sprijin financiar, sub forma de grant, lMM-urilor care activează în toate sectoarele, din toate regiunile de dezvoltare ale României, în cadrul Planului Naţional de Rezilienţă al României, Pilonul II, Componenta 7.

Potriivit ministerului, obiectivul principal îl reprezintă sprijinirea lMM-urilor prin acordarea de fonduri nerambursabile pentru îmbunătăţirea competenţelor digitale în rândul angajaţilor, cu aplicabilitate în tehnologiile emergente.

În cadrul schemei de ajutor de minimis sunt finanţate activităţile de instruire în tehnologiile emergente, respectiv: Internet of things; Big data; Cloud technologies; Învăţarea automată; Inteligenţa artificială; Automatizarea proceselor robotice; Blockchain; Cyber-Physical Systems; Additive manufacturing.

Proiectele urmează să fie puse în perioada septembrie-octombrie 2022, iar evaluarea, selecţia şi contractarea sunt programate pentru octombrie- noiembrie 2022. Perioada de implementare este noiembrie 2022 – decembrie 2025.

Comunicatul de presă al ministerului:
www.research.gov.ro/ro/articol/5876/cercetarii-inovarii-i-digitalizarii-anun-a-lansarea-apelului-pentru-digitalizarea-imm-urilor-prin-programe-de-formare-schema-de-ajutor-de-minimis-in-valoare-de-36-000-000-euro

Informațiile complete și  ghidul de accesare a fondurilor se regăsesc la link-ul:
https://oipsi.gov.ro/anunt-privind-lansarea-apelului-pnrr-aferent-operatiunii-d-competente-digitale-capital-uman-si-utilizarea-internetului/

 

Vezi informațiile despre programul Digitalizare PNNR prezentate in cadrul evenimentului:

Seminarul „DIGITALIZARE cu finanțare nerambursabilă” – demers de informare a mediului de business regional

 

Etichete:

Leave a Reply