Informații importante în centralizatorul cu întrebări și răspunsuri Digitalizare IMM – află despre criteriile DESI

5/5 - (1 vote)

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat zilele trecute un centralizator al întrebărilor legate de programul Digitalizare IMM. Află aspecte importante despre criteriile de intensitate DESI – obligatorii în cadrul proiectelor de finanțare.

Pentru că se apropie deschiderea apelului de proiecte a programului Digitalizare IMM și pentru a veni în sprijinul solicitanților de finanțare pentru depunerea proiectelor, MIPE a publicat documentul Întrebări și răspunsuri aferente apelului Digitalizarea IMM-urilor – grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale. Aici se poate accesa comunicatul oficial și se poate descărca centralizatorul întrebărilor care aduc lămuriri la întrebările solicitanților.

Reamintim că apelul de proiecte va fi deschis începând cu data de 15.02.2023 până la data de 30.06.2023.

 

Iată câteva dintre cele mai importante informații:

Atingerea criteriilor DESI

Atingerea criteriilor de intensitate digitală este condiționată de implementarea proiectului și activitățile propuse prin proiect. Criteriile DESI trebuie atinse până la finalizarea implementării proiectului și menținute pe toată durata de durabilitate a proiectului. În plus, se iau în considerare doar indicatorii atinși în urma implementării proiectului.

De reținut:

  • Numărul de criterii de intensitate digitală, conform Indicelui economiei și societății digitale (DESI) atins prin proiect, minim 6 indicatori DESI. Acest indicator trebuie menținut pe toată durata de durabilitate a proiectului.
  • Vor fi luate în considerare și criteriile DESI atinse la momentul depunerii cererii de finanțare, în măsura în care prin proiect se bugetează costuri eligibile (prevăzute la capitolul 5 CRITERII DE ELIGIBILITATE, 5.2 Eligibilitatea cheltuielilor, punctul (2) din Ghidul specific) și/sau neeligibile, respectiv face dovada îmbunătățirii indicatorilor și menținerii acestora pe toată durata de durabilitate a proiectului.
  • În cadrul bugetului proiectului pot fi cuprinse și cheltuieli eligibile care nu sunt asociate unui criteriu DESI.

Raportul tehnic IT și analiza pentru identificarea soluțiilor tehnice

Beneficiarii vor prezenta la ultima Cerere de transfer un Raportul tehnic IT. Acest raport trebuie întocmit de un auditor independent/ entitate care are ca domeniu principal de activitate consultanță în tehnologia informației și care va certifica faptul că implementarea proiectului a condus la îndeplinirea criteriilor DESI asumate prin proiect. Auditorul IT nu poate fi în același timp și furnizor de echipamente / servicii.

Totodată, în raportul de durabilitate (transmis la MIPE anual pe perioada post-implementare a proiectului, în termen de 10 zile lucrătoare de la depunerea bilanțului la organele de administrare fiscală, începând cu anul următor finalizării proiectului) se va prezenta situația investiției și atingerea/menținerea indicatorilor asumați prin proiect.

Prin analiza pentru identificarea soluțiilor tehnice de care are nevoie, IMM-ul justifică necesitatea realizării investiției și modul în care investiția contribuie la îndeplinirea criteriilor DESI. Analiza de nevoie va fi descrisă în Planul de Afaceri (Cap.2 Investiția), anexă ce va fi depusă împreună cu Cererea de Finanțare. Aceste servicii pot fi prestate de firme care au domeniul principal de activitate Consultanță în tehnologia informației (CAEN 6202) / domeniul de activitate secundar (CAEN 6202), autorizat la Oficiul Registrului Comerțului.

Instruirea angajaților pentru echipamentele IT achiziționate

Instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC și a persoanelor responsabile cu conducerea și controlul întreprinderii, care să aibă rolul de a-i ajuta pe aceștia să conștientizeze rolul digitalizării în creșterea unei întreprinderi, vor fi cursuri de competențe digitale  acreditate de Autoritatea Națională pentru Calificări sau /și cu recunoaștere națională/ internațională etc.

Informații referitoare la criteriile DESI

Criteriul 1 – Dacă o firmă deja are  înainte de depunerea cererii de finanțare „cel puțin 50% dintre persoanele angajate folosesc computere cu acces la internet în scopuri de afaceri”, poate să propună prin cererea de finanțare ca indicator suplimentar de rezultat –  criteriul DESI – 1 și să prevadă în bugetul proiectului cheltuieli eligibile și/sau neeligibile necesare, în măsura în care face dovada îmbunătățirii indicatorului și menținerii acestuia pe toată durata de durabilitate a proiectului ( în urma implementării proiectului își crește procentul angajaților care folosesc computere cu acces la internet în scopuri de afaceri, peste 50%).

Criteriul 4 – în care vânzările on-line au reprezentat mai mult de 1% din cifra de afaceri totală și vânzările web către consumatori privați (B2C) mai mult de 10% din vânzările web – Conform Ordinului MIPE nr.217 din data 08.02.2023, anul de referință este 2022.

În interpretarea criteriului 4, B2C înseamnă „business-to-consumer”- este un model de business concentrat asupra vânzării de produse sau servicii către consumatorul final. Un consumator final este persoana care folosește un produs în scopul satisfacerii unei nevoi specifice.

Criteriul 7 (utilizare CRM propriu) – Dacă întreprinderea solicitantă utilizează deja un CRM, poate să propună prin cererea de finanțare ca indicator suplimentar de rezultat –  criteriul DESI  7 și să prevadă în bugetul proiectului cheltuielile eligibile și/sau neeligibile necesare implementării unui nou sistem CRM (cu performanțe superioare celui  existent) sau integrarea unor module noi la nivelul CRM existent, în măsura în care face dovada îmbunătățirii indicatorului și menținerii acestuia pe toată durata de durabilitate a proiectului.

Criteriul 11  vânzări prin comerț electronic de cel puțin 1% din total vânzări (în vânzările de bunuri sau servicii prin comerț electronic, comanda este plasată prin site-uri web, aplicații sau mesaje de tip EDI1 prin metode special concepute pentru a primi comenzi. Plata se poate face online sau offline. Comerțul electronic nu include comenzile scrise prin e-mail); – Conform Ordinului MIPE nr.217 din data 08.02.2023, anul de referință este 2022.

Criteriul 12 – Exemplui de verificare a îndeplinirii indicatorului suplimentar de rezultat DESI – Chiar dacă Întreprinderea solicitantă, la momentul depunerii cererii de finanțare, utilizează cel puțin una sau mai multe rețele sociale, poate să propună prin cererea de finanțare ca indicator suplimentar de rezultat – criteriul DESI –xii. Întreprindere care utilizează două sau mai multe rețele sociale și să prevadă în bugetul proiectului cheltuieli eligibile și/sau neeligibile necesare, în măsura în care își intensifică activitatea desfășurată pe rețelele sociale, dovedită prin deschiderea și utilizarea unor profiluri de utilizator/conturi/licențe pe alte rețele sociale diferite, creșterea numărului de postări privind promovarea produselor/serviciilor firmei pe rețele sociale utilizate, a numărului de urmăritori, a numărului de distribuiri, conectarea conturilor/profilurilor cu website-ul de prezentare a companiei și/sau conturile/profilurile de utilizator de pe alte rețele sociale, utilizarea de noi funcționalități ale rețelelor sociale, etc., în măsura în care face dovada îmbunătățirii indicatorului și menținerii acestuia pe toată durata de durabilitate a proiectului.
Cf. capitolului 5.2. Eligibilitatea cheltuielilor, alin (2) Categorii de cheltuieli eligibile în cadrul acestui apel de proiecte, sunt:
Lit.k.„cheltuieli cu instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC (cheltuială obligatorie în procent de maxim 10% din valoarea finanțată). În cadrul acestei categorii de cheltuieli vor fi cuprinse obligatoriu și cursuri în domeniul IT pentru persoanele responsabile cu conducerea și controlul întreprinderii, cursuri care să aibă rolul de a-I ajuta pe aceștia să conștientizeze rolul digitalizării în creșterea unei întreprinderi. Cursurile de competențe digitale trebuie să fie acreditate Autoritatea Națională pentru Calificări sau /și cu recunoaștere națională/ internațională etc.

 

Venind în ajutorul firmelor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pune la dispoziția beneficiarilor apelului de proiecte pentru Digitalizarea IMM-urilor:

  • Îndrumarul privind încadrarea întreprinderilor în categoria IMM;
  • Îndrumarul privind îndeplinirea criteriilor DESI în urma implementării proiectului de digitalizare;
  • Îndrumarul pentru beneficiarii privați aplicabil în derularea procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestare de servicii, execuție de lucrări finanțate din fondurile externe nerambursabile și rambursabile aferente Mecanismului de Redresare și Reziliență, actualizat în data de 13 ianuarie 2023.

 

One-IT are pregătite exemple de oferte conforme DESI pe acest apel.
Cereți o ofertă instant la unul dintre pachetele de digitalizare predefinite, aici:

Cere OFERTA INSTANT

*Pachetele propuse aici sunt printre cele mai alese de clienți. În cazul în care doriți alt pachet sau o altă ofertă personalizată
în funcție de specificul activității, contactați-ne.

Conform Corrigendum nr. 3 la ghidul specific se adresează tuturor proiectelor și solicitanților ce vor depune proiecte în cadrul Apelului de proiecte numărul 1 – Digitalizarea IMM-urilor – grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale, aferent Investiției  I3 – Scheme de ajutor pentru sectorul privat, din cadrul Componentei C9 – Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare a Planului Național de Redresare și Reziliență al României. Apelul de proiecte va fi deschis începând cu data de 15.02.2023 până la data de 30.06.2023, iar cererile de finanțare, împreună cu documentele suport se vor încărca în platforma https://proiecte.pnrr.gov.ro.

 

Regăsiți aici câteva resurse utile:

Ghid final pentru programul Digitalizare IMM, anexe și informații importante

Digitalizare IMM 2022 – cum să respecți cel puțin 6 criterii de intensitate digitale DESI

Pentru oferte de soluții IT de digitalizare (echipamente IT, software, RPA, AR/VR, cloud), completează formularul de solicitare, iar echipa noastră te va contacta pentru informațiile dorite legate de digitalizarea companiei:

work

Etichete: , , , ,

Leave a Reply

    • 1

    • 2

    1/2

    Formular SOLICITARE


    This site is protected by reCAPTCHA and Google Privacy Policy and ToS apply.