Cum te protejezi împotriva accesului neautorizat al camerei web sau microfonului într-o videoconferință?
Adaptarea la regimul de muncă la distanță a dus la o creștere colosală a utilizării aplicațiilor de videoconferință. Aceste soluții vin cu multe avantaje, dar aduc și o serie de riscuri. Unul dintre acestea este accesul neautorizat la microfoanele sau camerele web de pe dispozitivele personale sau cele ale companiei. Află mai jos ce poți face pentru a spori intimitatea și securitatea videoconferințelor.
Datele legate de această dependență de videoconferințe relevă câteva detalii importante. Iată câteva dintre ele.
Conform studiului global realizat de Kaspersky – în care au fost chestionate 15.000 de persoane, aproape un sfert (23%) dintre utilizatorii online acordă întotdeauna aplicațiilor și serviciilor permisiunea de a le accesa microfonul sau camera web.
Cu toate acestea, aproape șase din zece utilizatori (59%) sunt îngrijorați de faptul că cineva i-ar putea urmări prin intermediul camerei web, fără știrea lor, iar 60% sunt îngrijorați de faptul că acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul unui software rău intenționat.
Aceste procente arată faptul că există un grad promițător de ridicat privind conștientizarea generală a importanței securității camerei web.
Știai că utilizarea aplicației Microsoft Teams a crescut cu 894% în luna iunie 2020, comparativ cu luna februarie 2020? Aceasta este una dintre cele mai utilizate și securizate soluții de videoconferință.
Însă, nu toate aplicațiile solicită permisiuni în mod justificat. Cea mai bună modalitate de a păstra precauția, în timp ce continui să beneficiezi de mijloacele moderne de comunicare, ar fi să acorzi o atenție sporită aplicațiilor și serviciilor pe care le folosești și ce permisiuni solicită acestea.
Un comportament proactiv al celor care utilizează soluțiile de videoconferință presupune luarea unor măsuri preventive în legătură cu utilizarea camerei web și sporirea securității în online.
Sfaturi privind securitatea cibernetică în timpul videoconferințelor
Pentru a te asigura că îți este protejată intimitatea și siguranța, iată câteva sfaturi privind securitatea cibernetică în utilizarea soluțiilor de videoconferință în mediul virtual de comunicare:
1. Folosește o soluție de securitate eficientă, care te protejează împotriva accesului neautorizat la microfon/webcam.
2. Analizează aplicațiile actuale, care au permisiunea de a accesa microfonul/camera web și anulează permisiunile aplicațiilor care nu au nevoie de acest acces. Mai mult, le poți dezinstala pe cele pe care nu le folosești sau care ți se par suspecte.
3. Optează pentru un echipament modern de videoconferință, care îți permite oprirea camerei web atunci când nu este utilizată.
Echipamente de top pentru videoconferințe de calitate și securizate
One-IT îți pune la dispoziție două echipamente business, utile pentru videoconferințe de cea mai înaltă calitate, care au o funcție utilă de închidere automată a camerei, pentru a-ți oferi un plus de securitate și intimitate în fața accesului neautorizat al acesteia.
Dell Latitude 9520 este cel mai inteligent laptop premium din gama business din lume cu dimensiunea de 15 inch și dispune de primul SafeShutter din lume, care se va deschide sau închide automat pentru întâlniri sau va prelua controlul confidențialității cu ajutorul tastelor de închidere a camerei și a microfonului. Vezi detalii AICI.
Pentru a vedea un review mai detaliat, te invităm să urmărești sesiunea TECHtime de mai jos, în care a fost prezentat în premieră în România.
Poly Studio Premium USB Video Bar este sistemul de videoconferință potrivit pentru comunicare și colaborare la cel mai înalt nivel în contextul lucrului la distanță. Acest sistem dispune de câteva funcții extrem de utile:
Speaker tracking – adică urmărește vorbitorul chiar dacă acesta se mișcă fizic și are microfonul cu acoperire pe o rază de 4 metri;
Privacy shutter – capac fizic pe obiectivul camerei pentru a vă proteja intimitatea – prin glisarea în stânga sau dreapta, camera va capta imaginile sau se va opri.
Vezi detalii AICI.
Pentru detalii suplimentare despre soluțiile de videoconferință cu privacy shutter sau soluții de securitate cibernetică pentru companii, completează formularul de solicitare, iar echipa noastră te va contacta:
Soluțiile de videoconferință sunt concepute pentru a ajuta comunicarea oamenilor la distanță și pentru a-i ajuta să mențină cât mai naturale conexiunile dintre aceștia, indiferent că vorbim de ședințe în scop profesional sau de apeluri video cu familia sau cei dragi. Însă, pentru a avea o experiență completă, aceste aplicații au nevoie de acces la microfon și cameră web. Iar faptul că există tot mai multe aplicații rău intenționate, care cer aceste acorduri, fără a fi necesare, pot fi un semnal de alarmă pentru a acorda o atenție sporită legată de ușurința cu care le acceptăm.
- Start „Femeia Antreprenor” 2024 – Finanțări de până la 200.000 lei pentru antreprenoare, din 30 iulie - 30 iulie 2024
- Nouă amânare la depunerea proiectelor digitalizare IMM prin ADR Nord-Vest - 26 iulie 2024
- Rezultate Digitalizare IMM – A patra listă intermediară cu cele 1163 de firme admise la finanțări de până la 100.000 euro - 1 iulie 2024