Cum poți preveni frauda prin apeluri internaționale cu suprataxă

5/5 - (1 vote)

apeluri internaționale

Ai primit apeluri internaționale necunoscute în ultima perioadă? Ai grijă cui răspunzi, poate fi o tentativă de fraudă. Află mai jos cum le poți recunoaște și ce recomandări dau experții în legătură cu securitatea datelor personale.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția asupra unei fraude prin apeluri internaționale pierdute sau primite de la numere pe care utilizatorii nu le cunosc.

În ultima perioadă, a revenit în atenție frauda de tip „wangiri” („sună o dată și închide”), prin care persoane necunoscute încearcă să obțină câștiguri ilegale în urma apelării unor numere aleatorii. Infractorii generează de pe numere internaționale cu suprataxare, apeluri bulk către numere aleatorii. De obicei, aceștia dau apeluri scurte, prin intermediul unor programe de apelare automată, cu intenția ca persoana apelată să sune înapoi și să mențină apelul activ cât mai mult timp, pentru a obține câștiguri.

Aceste apeluri sunt ulterior regăsite pe factura victimei, care este nevoită să plătească tarife mari. Acestea sunt aplicate către țări precum Guineea, Botswana, Nepal, Sri Lanka etc..

Cum previi frauda prin apeluri internaționale – frauda de tip Wangiri

Cea mai sigură metodă de prevenție este să nu dai curs apelurilor. Dacă primești un apel telefonic suspect, care are prefix internațional, nu suna înapoi acele numere de telefon. Dacă aștepți un telefon dintr-o locație exotică, este probabil ca persoana care te apelează să îți comunice înainte acel număr. Apelurile necunoscute scurte reprezintă un prim semnal al unei posibile tentative de fraudă, care așteaptă ca tu să faci următoarea mișcare. Iar aceasta te poate costa scump.

Ce poți face dacă ești victima fraudei Wangiri

Dacă ai dat curs unor apeluri internaționale primite, iar factura de la telefon ți-a explodat, specialiștii recomandă:

➡️ Să informezi furnizorul tău de serviciu de telefonie mobilă;

➡️ Să te adresezi Poliției pentru a investiga aceste posibile cazuri de infracțiune informatică sau înșelăciune.

Trăim într-o perioadă în care dezvoltarea tehnologică permite accesarea de oriunde a e-mailului, aplicațiilor sau diverselor rețele sociale, care implică și furnizarea datelor personale. În acest context, intervin riscuri crescute de securitate cauzate de multiplele posibilități de comunicare. Înțelegerea importanței metodelor de prevenție duce la implementarea lor în cotidian și sporește gradul de siguranță al tuturor activităților tale. Deoarece frauda de tip Wangiri nu este singurul pericol la care poți fi expus în această eră a tehnologiei, vezi AICI și câteva sfaturi legate de prevenirea fraudei online.

#staySafe

Etichete: , ,

Leave a Reply