Atacurile „zero-day” au atins cifre record: cum le poți preveni în 2021

5/5 - (1 vote)

zero-day

„Zero-day attacks” („atacurile de zero zile”) sunt printre cele mai periculoase incidente de securitate care afectează atât utilizatorii casnici, cât și mediile corporate. Deoarece 2021 a doborât recordul de atacuri de hacking zero-day, află mai jos cum le poți recunoaște și cum le poți preveni.

 

 „Zero-day”: vulnerabilități, exploit-uri și atacuri critice

„Zero-day” este un termen larg care descrie vulnerabilitățile de securitate descoperite recent, pe care hackerii le pot folosi pentru a ataca sistemele. Un atac zero-day este un atac cibernetic ce are loc atunci când hackerii exploatează defectul înainte ca victima să aibă șansa de a-l aborda. Asta înseamnă că are „zero zile” pentru a remedia problema.

Producătorii de soluții de securitate folosesc metode statistice și tehnici pe bază de semnătură sau de comportament pentru a detecta intruziunile care au vulnerabilități de acest gen.

🔹 Vulnerabilitățile zero-day (zero-day vulnerability) sunt acele vulnerabilități de software sau hardware descoperite de atacatori înainte ca furnizorii să devină conștienți de acestea. Asta înseamnă că nu există niciun patch pentru acestea, ceea ce face ca atacurile să poată fi duse la capăt fără stres din partea atacatorilor.

Uneori, hackerii ”white hat” descoperă vulnerabilități și ajută dezvoltatorii de softuri/hardware să stabilească bug-ul și să elibereze un patch necesar, care previne un atac zero-day.

Patch-urile sunt extrem de importante deoarece acoperă „găurile” de securitate pe care nu le-a acoperit o actualizare software sau o descărcare inițială a acestuia.

🔹 Exploit-urile sunt acele metode pe care le folosesc hackerii pentru a ataca sistemele în urma unei vulnerabilități neidentificate anterior. Astfel, atacatorii vor avea acces la sistemele IT și vor putea injecta un program malware, spyware sau adware.

🔹 Atacurile 0-day sunt acțiunile prin care se utilizează exploit-urile pentru a provoca daune sau pentru a fura date dintr-un sistem afectat deja de o vulnerabilitate.

 

Cum funcționează atacurile zero-day

Iată care este clasicul șir de evenimente al unui atac zero-day, de la lansarea softului/hardware-ului pe piață și până la rezolvarea problemei de securitate:

➡️ Software-ul sau hardware-ul este dezvoltat și lansat pe piață – acesta conține o vulnerabilitate nedetectată de dezvoltatori.

➡️ Hackerii detectează vulnerabilitatea – înainte ca dezvoltatorul să o sesizeze sau înainte ca acesta să lanseze un patch.

➡️ Atacatorii eliberează un malware pentru a exploata softul – atunci când acea vulnerabilitate nu este încă detectată sau rezolvată de către dezvoltator.

➡️ Detecție și patch-ing – după ce hackerii au lansat un exploit, fie terțe persoane identifică furtul de date, fie dezvoltatorul îl depistează și creează un patch de securitate.

Atunci când hackerii ”black hat” descoperă vulnerabilități în diverse softuri, nu ezită să atace sau să o vândă altor persoane ori organizații care caută în mod special potențiale victime (uneori, vorbim de un simplu hacker sau de o grupare de infractori cibernetici în acțiune). Iar atunci când nici dezvoltatorul și nici utilizatorii care folosesc acel soft nu cunosc elementul vulnerabil, află de acesta abia atunci când atacul este deja lansat și a început să provoace daune.

Software-ul rămâne vulnerabil la atac până în momentul în care este lansat acel patch și pus în aplicare, însă lucrul acesta poate dura câteva zile, luni sau chiar ani, timp în care consecințele pot fi dezastruoase. Aici intervin specialiștii și rapiditatea lor în a găsi soluțiile pentru a opri atacul și a minimiza pierderile suferite.

 

Cum previi atacurile zero-day

Prin definiție, nu sunt disponibile patch-uri pentru atacurile zero-day. Însă, pentru că prevenția este arma numărul 1 împotriva acestor înfricoșătoare amenințări cibernetice, există câteva puncte pe care le poți bifa în materie de securitate digitală.

1️⃣ Monitorizează datele vitale pe care le deții și stabilește politici de acces și privilegii pentru ca doar oamenii de încredere sau cei care trebuie să manevreze acele date să aibă acces la ele.

2️⃣ Actualizează-ți constant sistemul de securitate

Un element care poate fi trecut cu vederea (cu ușurință, din păcate) este antivirusul sau firewall-ul, care pot ajuta la detectarea activităților suspecte (de ex.: instalarea unui malware sau inițierea unui atac de tip phishing atunci când dai click pe linkuri suspecte) și chiar blocarea unui astfel de atac. Aici, un element crucial îl reprezintă actualizarea constantă a antivirusului, care te poate uneori proteja mai devreme decât este disponibil un patch.

3️⃣ Creează copii de rezervă și implementează o soluție de Disaster Recovery

Al doilea element crucial pentru orice scenariu de securitate: fă o copie de rezervă sistemelor critice și stabilește planuri de recuperare și răspuns la incidente. Sunt recomandate soluțiile de Backup și Disaster Recovery, prin intermediul cărora te asiguri că datele compromise sau șterse pot fi recuperate (uneori, integral) dintr-o altă sursă care nu a fost afectată de atacul zero-day.

4️⃣ Actualizează-ți softurile în mod regulat

Softurile actualizate nu îți garantează protecție împotriva atacurilor zero-day, însă ai siguranța că vei avea la dispoziție cât mai curând posibil soluția lansată (patch-ul).

În plus, este important să reduci suprafața de atac și să scapi de softul potențial vulnerabil pe care nu îl utilizezi, exceptând programele importante, pentru care asiguri actualizarea.

5️⃣ Creează și aplică o politică de securitate în firmă – îi poți instrui pe angajați să pună în practică bunele practici de securitate: să nu dea click pe linkuri suspecte, să nu dezvăluie informații confidențiale înainte de a verifica autenticitatea sursei, să știe cum să identifice potențiale tentative de spam, phishing etc.

 

Record de atacuri zero-day în 2021

Atacurile zero-day sunt tot mai dese și mult mai aproape decât ai putea crede! Iar 2021 este anul recordurilor. Cel puțin asta spun cifrele date de cercetători și companii de securitate cibernetică. Anul acesta au fost găsite cel puțin 66 de vulnerabilități zero-day – aproape dublu față de 2020 și mai mult decât în orice alt an înregistrat vreodată.

Cât de bine îți este protejat dispozitivul sau sistemul IT din firmă? Decizia ta de acum poate să te coste scump mai târziu sau poate să îți salveze întreaga activitate sau companie.

 

Construiește-ți linia de apărare împotriva atacurilor cibernetice

Fii pregătit și conștient de amenințările cibernetice și nu cădea în capcana ideii „Mie nu are cum să mi se întâmple asta!”. În ultimii ani, chiar noi, la One-IT, am fost martorii efectelor dezastruoase ale acestor atacuri țintite către clienții noștri și, prin intermediul tehnologiei, am reușit să prevenim sau să minimizăm impactul zero-day.

Pentru orice detalii suplimentare sau nelămuriri legate de securitatea cibernetică și ce poți implementa pentru a-ți construi o linie de apărare puternică, completează următorul formular de solicitare, iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp!

work

 

#StaySAFE

Etichete: , , ,

Leave a Reply

    • 1

    • 2

    1/2

    Formular SOLICITARE


    This site is protected by reCAPTCHA and Google Privacy Policy and ToS apply.