10 recomandări utile pentru a crea parole puternice în companie sau acasă

5/5 - (1 vote)

parole

Parolele sunt esențiale în lumea digitală de azi. Chiar dacă sunt atât de importante, de multe ori nu li se acordă atenția cuvenită. Pentru că sunt prima linie de apărare digitală, iată 10 sfaturi prin care poți construi parole puternice în companie sau acasă.

10 recomandări pentru companii – securizează conturile firmei cu parole puternice

Datele companiei sunt una dintre cele mai importante resurse ale afacerii. De aceea, trebuie să fie o prioritate când vine vorba de protejarea lor. Pentru că zilnic, firmele lucrează cu date sensibile ale firmei, ale clienților, furnizorilor sau colaboratorilor, riscul de furt de date este cu atât mai mare și cu atât mai dezastruos, mai ales dacă un atac cibernetic este finalizat cu succes din cauza parolelor slabe.

1. Creează și implementează o politică de parole prin care angajații companiei trebuie să utilizeze parole puternice generate de un manager de parole, care le și stochează într-un mediu securizat.

2. Instruiește angajații să schimbe parolele în mod regulat (cel puțin la 3-6 luni).

3. Implementează autentificareaa cu doi factori (two-factor authentication – 2FA) pentru toate conturile angajaților. Acesta este un proces de securitate care solicită utilizatorilor să furnizeze doi factori diferiți de autentificare pentru a-și verifica identitatea. De obicei, aceasta implică ceva ce utilizatorul știe, cum ar fi o parolă sau un PIN, și ceva ce utilizatorul are, cum ar fi un smartphone sau un token hardware. 2FA adaugă un nivel suplimentar de securitate, făcând mai greu pentru utilizatorii neautorizați să obțină accesul la un cont chiar dacă cunosc parola.

4. Implementează autentificarea cu mai mulți factori (multi-factor authentication – MFA) pentru conturile importante din firmă și sistemele critice care dețin date sensibile. MFA implică utilizarea a mai mult de doi factori de autentificare pentru a verifica identitatea unui utilizator. Astfel, pe lângă pe lângă ceva ce știe utilizatorul și ceva ce utilizatorul are, MFA poate implica și ceva ce este utilizatorul, cum ar fi o amprentă sau recunoașterea facială, sau unde se află utilizatorul, cum ar fi o anumită locație sau o rețea. MFA oferă un nivel de securitate și mai puternică decât 2FA, ceea ce face mai dificil pentru atacatori să obțină acces la un cont al companiei.

5. Utilizează un sistem centralizat de gestionate a identității și accesului (Identity and access management – IAM sau role-based access control – RBAC) pentru a controla și limita accesul angajaților la informațiile sensibile ale companiei. Astfel, vei reduce riscul breșelor de securitate voluntară sau involuntară ce pot veni din surse interne.

6. Inițiază în mod regulat audituri de securitate și teste de penetrare pentru a identifica din timp potențiale vulnerabilități și a le aborda punctual în funcție de rezultatele auditului. Acest lucru te poate ajuta să implementezi soluții de securitate suplimentare în funcție de nevoile companiei.

7. Limitează accesul angajaților la date sensibile din firmă și oferă-le acces la fișierele care le sunt necesare pentru a-și desfășura în cele mai bune condiții activitatea zilnică. În plus, este recomandat să monitorizezi activitatea utilizatorilor pentru a identifica la timp tipare sau activități neobișnuite de conectare sau de acces la date.

8. Implementează în companie o politică de expirare a parolei pentru conturile inactive și să analizezi sau să revoci accesul la datele și sistemele companiei pentru foștii angajați sau colaboratori.

9. Instruiește angajații să recunoască și să evite tentativele de phishing, scam sau alte tipuri de atacuri cibernetice, care țintesc tot mai des businessurile. Veriga cea mai slabă este factorul uman. De aceea, este recomandat să le oferi câteva informații legate de protejarea împotriva atacurilor cibernetice.

10. Creează și pune în aplicare un plan de răspuns pentru incidentele de securitate și testează-l în mod regulat.

Pentru detalii despre implementarea de soluții de securitate digitală în companii sau pentru soluții concrete de securitate IT, completează formularul de mai jos, iar echipa noastră te va contacta în cel mai scurt timp:

work

➡️ Consultă informații importante despre Cum obții securitate completă în afacere cu Bitdefender GravityZone

➡️ Află câteva Recomandări urgente de securitate digitală, utile pentru a contracara atacurile digitale tot mai complexe.

➡️ Site-urile web și serverele online sunt ținta hackerilor. Pentru a fi în siguranță, ține cont de câteva recomandări ce trebuie urgent revizuite și puse în aplicare: 7 sfaturi pentru securitatea site-ului web: Cum să vă protejați site-ul de hackeri

Vezi care sunt principalele amenințări digitale de care trebuie să se ferească orice business în 2023: Top 7 amenințări cibernetice care vizează companiile în 2023

Dacă ești utilizator obișnuit, ține cont de aceste 10 sfaturi de securitate pentru parole puternice, care te ajută să ții la distanță hackerii și cei care vor să îți fure datele personale sau care vor să îți acceseze conturile din mediul online.

Creează-ți parole puternice – 10 tips-uri pentru utilizatorii obișnuiți

1. Creează și utilizează o parolă puternică – aceasta trebuie să conțină o combinație de litere mari și mici, cifre și caractere speciale sau simboluri. De asemenea, ar trebui să aibă cel puțin 12 caractere.

2. Folosește o parolă unică pentru fiecare cont creat – dacă utilizezi aceeași parolă pentru mai multe conturi, un hacker care obține acces la unul dintre aceste, ar putea în acest caz să obțină acces la toate dacă utilizați aceeași parolă.

3. Evită să utilizezi informații personale în cadrul parolei (numele, data nașterii, adresa). Aceste informații pot fi ușor de găsit de hackeri online. În plus, evită cuvinte simple sau evidente, precum: parolă, 123456 etc. Acestea sunt cel mai ușor de ghicit. Nu merită să riști securitatea datelor tale din cauza unei astfel de greșeli banale.

4. Schimbă parolele în mod regulat, cel puțin la fiecare 3-6 luni și nu le împărtăși niciodată cu nimeni.

5. Utilizează neapărat autentificarea cu doi factori (two-factor authentication- 2FA) pentru un nivel suplimentar de securitate a conturilor. Astfel, va fi necesar să introduci un cod sau să folosești o aplicație de pe telefon pentru a-ți verifica identitatea.

6. Utilizează un manager de parole prin care poți genera și stoca în siguranță parole complexe și puternice. Vei reduce astfel și riscul de a uita parolele sau de a le scrie ori salva într-o locație nesecurizată.

7. Pentru conturile importante (bancare, social media etc.), utilizează o adresă de e-mail diferită – astfel, vei putea urmări e-mailurile importante și reduce riscul atacurilor de tip phishing, limitând astfel și informațiile ce ar putea fi expuse în urma unui astfel de atac cibernetic.

8. Verifică în mod regulat conturile create pentru orice activitate sau autentificare neobișnuită. Acest obicei te va ajuta să identifici din timp potențiale breșe de securitate. În plus, introdu datele de autentificare doar pe site-uri web cu un certificat SSL valid.

9. Utilizează un VPN, acea rețea virtuală privată (VPN) care te poate ajuta să sporești confidențialitatea și securitatea online prin criptarea traficului de internet și ascunderea adresei tale IP.

10. Fii atent la tentativele de tip phishing extrem de populare în această perioadă și nu răspunde sau nu da click pe linkuri ori atașamente primite din surse necunoscute/suspecte. Verifică înainte expeditorul, eventuale greșeli gramaticale sau ofertele tentante care par prea bune pentru a fi adevărate. Află cum identifici e-mailurile de tip phishing și ce trebuie să faci pentru a nu fi victima hackerilor.

Securitatea digitală este esențială pentru a-ți păstra în siguranță informațiile, indiferent că vorbim de datele personale sau de datele sensibile dintr-o companie. Miza este mare, iar infractorii cibernetici caută orice modalitate pentru a prelua controlul. Iar parolele sunt prima țintă, de cele mai multe ori, și cea mai ușor de doborât. De aceea, fii prevăzător și pregătit pentru orice!

#staySAFE

Etichete: , , , , ,

Leave a Reply

    • 1

    • 2

    1/2

    Formular SOLICITARE


    This site is protected by reCAPTCHA and Google Privacy Policy and ToS apply.