România digitalizată – fonduri PNRR, pași și priorități pentru digitalizare în educație și în IMM-uri

5/5 - (1 vote)

Harta RO digitalizare

Digitalizarea în România reprezintă o prioritate esențială în contextul economic actual. Transformarea digitală este posibilă și din fericire avem alocate fonduri pentru țara noastră prin PNRR în valoare de 1.884,96 milioane Euro.

Tocmai de aceea, în acest articol dorim să evidențiem pașii care trebuie realizați în momentul actual, cu focus pe două priorități:

A. Digitalizarea educației și

B. Digitalizarea IMM-urilor

Noi, la One-IT, venim în sprijinul beneficiarilor cu informații legate de programele de finanțare și identificarea soluțiilor IT optime care să răspundă nevoilor clienților noștri. Menționăm că noi ne ocupăm doar de partea de IT, iar pentru partea de consultanță și scrierea proiectului, fiecare origanizație ce dorește accesare acestor fonduri, trebuie să contracteze separat un consultant cu experinta în obținerea finanțărilor nerambursabile.

A. Digitalizarea educației
Un prim pas în digitalizarea educației a fost făcut prin programul PNRAS, care este acum în derulare; program care își propune reducerea ratei de abandon școlar în România.
Pentru a vedea solutiile IT potrivite în acest sens și a ceea ce este recomandat din punct de vedere tehnic, poți accesa articolul dedicat de aici: https://www.one-it.ro/blog/specificatii-recomandate-pentru-echipamente-it-si-softuri-de-digitalizare-in-programul-pnras-pentru-scoli/ 
Mai mult de atât, în scopul Digitalizării Educației, EU a adoptat planul de acțiune pentru educația digitală (2021-2027) – vezi detalii pe:  https://education.ec.europa.eu/ro/focus-topics/digital-education/action-plan 

Automatizarea prin roboți și inteligență artificială (AI) va influența până în 2030 peste o treime din locurile de muncă din Europa.* Multe joburi vor dispărea: de exemplu joburile care implică sarcini repetitive și de complexitate redusă, muncitorii de pe liniile de asamblare din firmele de producție, serviciile de logistică, asistenți servicii clienți etc.
Tocmai de aceea, focusul pe dezvoltarea digitalizării educației este esențial. Copiii din ziua de azi vor avea joburi diferite în viitor și vor lucra într-un mediu extrem de digitalizat, alături, chiar, de roboți.

💡 Pentru a ne face o idee care-i starea digitalizarii și cum stăm noi în România, față de restul Europei, raportul din 2022 realizat de Uniunea Europeana, ne spune că România se situează pe ultimul loc în clasamentul UE, cu un scor de 30,6 puncte, faţă de o medie UE de 52,3 puncte:

Digitaliazare

 

B. Digitalizarea IMM-urilor
Dacă ai o firmă și doresti să îți digitalizezi afacerea, îți recomandăm să faci de pe acum pașii următori:

1. Înțelegerea experienței clientului în firma ta

Poți începe prin a face o analiză pentru înțelegerea „drumului” pe care îl parcurge clientul către brandul tău (de la prospect la client recurent) și pentru a înțelege care sunt punctele de interacțiune offline și care pot fi digitalizate prin instrumente digitale dedicate îmbunătățirii experienței sale.

2. Identificarea proceselor, Previzionarea activității și evoluția proceselor în timp (flow lucru)

Tot ceea ce se face în firma trebuie foarte bine documentat și scrise toate procesele de lucru.
De asemenea, este important si dacă firma se va dezvolta în timp și cât de mult? Câți oameni o să fie peste 2-3 ani în echipă? Trebuie făcută o estimare pentru a identifica nevoia resurselor în derularea proceselor.

3. Plan de IT – echipamente, soft (CRM, ERP, Ticheting, eCommerce)

Conform flow-ului și previzionării, împreună cu responsabilul de IT, se face planul de achiziții IT – hardware și software;

Important:
📌 Nu este indicat să achiziționați din prima soft și tehnologie (doar că v-a plăcut la prima vedere)
📌 Este important să fie conform nevoilor
(O practică înțeleaptă în rândul firmelor este închirierea – SAAS – echipamentelor și a softurilor necesare la început)

Potrivirea între anumite elemente hard/soft – este mai importantă decât elementele în sine!

Acești pași îi vezi explicați în 3 video-uri scurte de 2 minute fiecare, aici:

Pasi Digitalizare

 

* – Studiu realizat de  Firma de consultanță Horváth & Partners România

Etichete: , , , , ,

Leave a Reply