Programul finanțare nerambursabilă Start-up Nation 2020 încotro? Ministrul interimar al Economiei, exclude lansarea programului

4/5 - (1 vote)

 

Start-UP Nation 2020Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, exclude lansarea programului Start-Up Nation 2020 pe actuala legislație în vigoare, ceea ce înseamnă că ediția o ediție a treia are o dată tot mai incertă în condițiile în care guvernul Orban interimar nu poate emite ordonanțe, pentru a putea schimba cadrul normativ al schemei de finanțare.

În niciun caz nu lansăm Start-Up Nation 2020 cu actualul cadru legislativ, nu merge, exclud”, a declarat, miercuri, pentru StartupCafe.ro, ministrul interimar Virgil Popescu.

Astfel, o perioadă de lansare a programului este una incertă, depinzând de mulți factori politici:

– În primul rând, președintele Iohannis a afirmat clar că vrea alegeri parlamentare anticipate. Dacă acestea vor avea loc odată cu alegerile locale, programate pentru 7 iunie 2020, ar însemna ca un nou guvern cu puteri depline să se formeze după acea dată. Practic, mai devreme de iunie-iulie nu se va mai lansa Start-Up Nation nr. 3, în acest scenariu.

– Pentru a ajunge la alegeri anticipate, președintele trebuie să apuce să facă 2 nominalizări de premier și actualul Parlament să i le respingă pe amândouă. Dacă totuși se va numi un guvern cu puteri depline și se vor face alegeri parlamentare la termen, acestea vor avea loc în decembrie 2020. Într-un astfel de scenariu, cu guvern plin până la alegerile la termen din decembrie, ar crește șansele lansării unui Start-Up Nation 2020 mai repede, poate chiar din primul semestru al anului.

Depinde ce se va întâmpla cu propunerile pentru guvernul I si II”, a mai spus miercuri Virgil Popescu, pentru StartupCafe.ro.

În schimb, și actualul guvern interimar ar putea să lanseze alte programe de finanțare pentru firmele mici și mijlocii pe anul 2020: Comerț, Microindustrializare, Internaționalizare și altele bugetate pe 2020.

Probabil vom lansa mai repede celelalte programe de finanțare pentru IMM-uri”, a mai spus ministrul Economiei, pentru StartupCafe.ro, miercuri seara.

Miercuri, Guvernul Orban a fost demis de Parlament, prin moțiune de cenzură, iar acum președintele Iohannis este așteptat să nominalizeze un prim-ministru, cel mai probabil urmând să-l propună tot pe șeful PNL, Ludovic Orban.

Reamintim că, săptămâna trecută, la StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a arătat că vrea să modifice substanțial programul Start-Up Nation înainte de a lansa o nouă sesiune de ajutoare nerambursabile de câte 200.000 de lei pentru mici afaceri private:

Despre Start-Up Nation II, 2018-2019:

  • ”Am început o procedură de verificare a tuturor proiectelor care au fost finanțate”.
  • ”Până nu vor verifica fiecare proiect în parte nu vom mai face plăți, pentru că nu vrem să avem surprize”.
  • ”Oamenii care au fost corecți și au respectat proiectul în sine vor primi banii pentru deconturi”.
  • ”Cei care au încercat să fraudeze vor suporta consecințele legii”.

Start-Up Nation III, 2020:

  • ”Voi vrea să introducem, în proiect, o cotă de co-finanțare – minim 10%, nu știu să vă spun acum”
  • ”Să încercăm ca la fiecare proiect care va fi finanțat, persoana să participe la un interviu scurt cu cei de la agențiile de IMM-uri”
  • ”Să avem mai multe sesiuni de depunere de proiecte, pe sume mai mici de proiecte din acea sumă mare”
  • ”Un pachet digital va fi obligatoriu de introdus”
  • Lansarea: ”Înainte de rectificare, dar nu mai devreme de primăvară.”
  • ”Aș interzice înstrăinarea (n.r – proiectelor SUN), pe toată perioada de monitorizare, a tuturor părților sociale.
  • ”Nu am luat o decizie, vizavi de criterii sau de ce vom finanța…”
  • ”Vom pune, probabil, un minim –  unu sau doi angajați – dar nu, nu va mai cântări în punctaj” (n.r. – numărul angajaților)
  • ”La actuala alocare pentru fiecare proiect, ar însemna 5.000 de firme”

 

Sursa info:  https://www.startupcafe.ro/finantari/startup-nation-2020-lansare-ministru.htm

Etichete: ,

Leave a Reply