IMPACTUL CORONAVIRUSULUI ASUPRA INDUSTRIEI TEHNOLOGICE ȘI A PREȚURILOR PRODUSELOR IT

2.5/5 - (4 votes)

IMPACTUL CORONAVIRUSULUI ASUPRA INDUSTRIEI TEHNOLOGICE ȘI A PREȚURILOR PRODUSELOR IT

Update 10 martie 2020:   În momentul actual prețurile la multe componente IT au urcat, posibil unele să fie mai mult sau mai puțin afectate „artificial” de această criză.  Unele au urcat și cu 60% în plus, exemplu: Solid State Drive (SSD) Kingston A400, 240GB, 2.5″, SATA III de la 115 Lei în noiembrie 2019 a ajuns la 190 Lei acum in martie 2020.
Preconizăm o creștere la prețurile echipamentelor IT (laptop-uri, servere, etc) în perioada imediat următoare. De asemenea multe termene de livrare, a produselor comandate, sunt deja amânate.

Multe lansări de produse noi sunt șanse mari să nu mai aibe loc în 2020, fiind multe fabrici din China oprite și existând restricțiile de călătorie în această țară. Chiar Apple pregătea versiunea gata de lansare pentru telefonul iPhone 12, iar inginerii ar fi trebuit să meargă în China pentru a reuși să finalizeze ultimele detalii ale telefonului. Apple avea planificat să aibă și mai multe etape de producție ale telefonului terminate, inclusiv și hardware. Din păcate acest lucru nu se va mai întâmpla, astfel, călătoriile angajaților sunt amânate temporar.

Cel mai dezbătut subiect al acestor zile este cu siguranță coronavirusul. Are un impact asupra multor afaceri din diverse domenii, inclusiv asupra industriei tehnologice. În acest sens, TrendForce, furnizorul de date analitice a publicat un raport prin care arată impactul virusului asupra producției tehnologice.

Raportul realizat oferă o imagine de ansamblu asupra industriei tehnologice, evaluările cercetărilor fiind împărțite în componente individuale și în categorii de produse.

Mai jos amintim câteva dintre cele mai importante concluzii ale cercetării TrendForce:

  • Producția de smartphone-uri se preconizează să scadă cu 12% în acest trimestru, ajungând să fie cel mai scăzut trimestru din ultimii 5 ani. Deoarece aprovizionarea și producția depinde foarte mult de muncă, în urma amânării reluării muncii, vor exista deficiențe importante în acest sector, precum și în cazul componentelor din industria tehnologică.
  • Furnizori de fibră optică, ce însumează aproximativ 25% din producția globală, au sediul în Wuhan (zona în care a apărut pentru prima dată virusul Corona). Din cauza nevoii crescute de cabluri de fibre optice în noua generație de stații de bază, ar putea fi afectată lansarea rețelei 5G în China.
  • Este foarte probabil ca piețele flash DRAM și NAND să nu fie mult afectate, datorită unui nivel ridicat de stocuri de materiale și de nivelul de automatizare producție la fabricile de semiconductoare (operate de companii precum Samsung, SK Hynix).
  • Apariția coronavirusului a avut un impact major asupra producției consolelor, dar dacă epidemia poate fi redusă până la sfârșitul acestui trimestru, producția pentru următoarea generație nu ar trebui să fie afectată.

Conform TrendForce, cel mai mare declin al producției, ar putea să aibă: laptopurile, PC-urile, smartwatch-urile (acestea sunt preconizate să scadă cu 16% producția) sau boxele inteligente.

În privința giganților producători, Apple este prima companie americană care afirmă că virusul Corona va afecta vânzările acesteia. Dacă în trimestrul curent, Apple a înregistrat venituri record de 67 de miliarde de euro, reprezentanții companiei afirmă că nu își vor atinge obiectivele privind veniturile. Vânzările Apple vor scădea, în contextul în care majoritatea magazinelor din China sunt închise sau funcționează cu program redus.

Previziuni pentru cele mai utilizate categorii de echipamente coronavirus

Pentru a consulta raportul complet al TrendForce, accesați acest link.

Leave a Reply