[DIN APRILIE] Programul Rabla pentru Electrocasnice: vouchere pentru laptopuri și tablete

[DIN APRILIE] Programul Rabla pentru Electrocasnice: vouchere pentru laptopuri și tablete 5.00/5 (100%) 1 vote

Programul Rabla pentru Electrocasnice

Programul Rabla pentru Electrocasnice va fi reluat în luna aprilie 2021.

UPDATE: „Programul va fi practic reluat de la zero pentru că nu s-a întâmplat nimic concret, nu au fost înregistrate cererile și programul pleacă de la zero, minim cu bugetul de anul trecut, cu sistemul informatic verificat cu ajutorul colegilor de la STS. (…) Orizontul de timp real este undeva în a doua parte a lunii aprilie”, a declarat Ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Pentru că în anii trecuți s-a dovedit a fi un real succes, Programul Rabla pentru Electrocasnice revine în forță. După anunțarea startului, persoanele fizice se vor putea înscrie în aplicația informatică pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu la secțiunea programului – aceasta va fi cel mai probabil disponibilă în momentul înscrierilor sau va fi anunțată ulterior o nouă pagină dedicată de înscrieri (dacă vor exista modificări în acest sens, le vom anunța pe blogul One-IT).

Cei care doresc să scape de laptopul sau tableta veche, se vor putea înscrie în program și vor putea achiziționa dispozitive noi prin voucherul electronic primit de la stat. One-IT este validat în Programul Rabla pentru Electrocasnice, pentru ca doritorii să poată schimba echipamentele vechi și achiziționa altele noi, utilizând voucherul electronic primit.

Programul Rabla pentru electrocasnice este lansat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu și este dedicat persoanelor fizice. În 2020 (înainte de a fi sistat programul în luna decembrie), bugetul total alocat a fost de 40 de milioane de lei. Acest buget, „dublu față de anul 2018, va permite utilarea caselor, a cel puțin 100.000 de români, cu aparate electrocasnice de ultimă generație care vor respecta mediul și care vor reduce factura de plată pentru curentul electric”. (Mircea Fechet)

Modalitatea de obținere a voucherului electronic

Pentru a beneficia de un voucher electronic, solicitanții se vor putea înscrie în aplicația informatică disponibilă pe www.afm.ro la secțiunea programului https://electrocasnice.afm.ro/. Aceștia vor introduce datele personale și categoria de echipamente pentru care dorește să beneficieze de acest voucher. Menționăm că se va putea solicita cel mult un voucher pentru fiecare categorie de produse din program.

În urma acceptării centralizării solicitărilor și aprobării în Comitetul de avizare, beneficiarilor li se va emite voucherul electronic, care va putea fi utilizat în termen de maximum 15 zile.

Lista solicitanţilor aprobaţi se va publica pe pagina de internet a Autorităţii.

Beneficiarul va putea utiliza voucherul atât fizic, în magazinul unui comerciant (precum One-IT), cât și online, pe site-ul comerciantului (în magazinul online).

În cazul în care în acest termen voucherul nu va fi utilizat, suma va fi pusă la dispoziția altui beneficiar care se va înscrie în program, în măsura în care vor mai fi suficiente fonduri.

Criterii importante de eligibilitate a solicitantului în vederea obținerii finanțării voucherului electronic

Solicitantul „se obligă să predea, în momentul achiziţionării unui EEE(echipament electric şi electronic de uz casnic) nou, un EEE uzat echivalent, din aceeaşi categorie, respectiv: categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/ congelatoare, categoria aparate de aer condiţionat/aparate de aer condiţionat portabile, categoria maşini de spălat vase, categoria maşini de spălat rufe, categoria uscătoare de rufe, categoria aspiratoare şi categoria televizoare”;

Solicitantul „nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării EEE”.

Cuantumul finanțării și categoriile de echipamente eligibile

** (1) Finanțarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, denumite în continuare echipamente, după cum urmează:

➡ 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

➡ 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;

➡ 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;

➡ 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;

➡ 400 lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;

➡ 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

➡ 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

➡ 500 lei pentru laptopuri;

➡ 300 lei pentru tablete.

(2) Suma finanţată de Autoritate se scade de către comerciantul validat din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziţionate prin program, iar diferenţa este suportată de către persoana fizică, din surse financiare proprii.

(3) Finanţarea nu poate depăşi 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program.

**Conform GHID DE FINANȚARE din 23 noiembrie 2020 a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic (Cap. I, art. 5).

 

DATA EXACTĂ A ÎNCEPERII ÎNSCRIERILOR O VOM ANUNȚA ODATĂ CU PUBLICAREA ACESTEIA PE SITE-UL OFICIAL AL PROGRAMULUI.

 

Pentru achiziționarea de laptopuri și tablete cu voucherul eliberat prin Programul Rabla pentru electrocasnice, contactați-ne sau vizitați magazinul online One-IT.

Programul Rabla pentru Electrocasnice

 

Resurse utile:

https://www.afm.ro/ – site-ul oficial al Administrației Fondului pentru Mediu

https://electrocasnice.afm.ro/ – Programul Rabla pentru Electrocasnice, secțiunea de înscriere

https://www.afm.ro/main/programe/rabla_electrocasnice/2020/ghid_finantare-rabla_electrocasnice-2020_11_23.pdf – GHID DE FINANȚARE din 23 noiembrie 2020

https://www.afm.ro/main/programe/rabla_electrocasnice/2020/comunicat_presa-lansare_rabla_electrocasnice-2020_12_14.pdf – Comunicat de presă Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Gabriela

ONE-IT - Smart technologies, Cyber Security, Cloud, integrated IT solutions for business productivity.
Detalii despre noi: echipa One-IT

Share this article:

Leave a Reply