De ce să alegi softuri licențiate și ce riști dacă nu o faci

5/5 - (1 vote)

softuri

În orice business, echipamentele IT sunt o necesitate pentru desfășurarea în condiții cât mai bune a activității. De aceea, trebuie ca fiecare dispozitiv (PC, laptop, notebook) să aibă instalate softuri în condiții de legalitate. În continuare, ne vom referi la licențele software pentru Microsoft, cele mai utilizate sisteme de operare din lume.

Realist vorbind, foarte puțini utilizatori se află în deplină legalitate. Dar când e vorba de o afacere, lucrurile stau puțin altfel. În ultimii ani, rata pirateriei a scăzut semnificativ datorită conștientizării pericolelor la care se supun dacă nu utilizează licențe, precum și acțiunile de verificare și amendare a celor care nu sunt în legalitate cu programele folosite.

Mai jos vei afla tot ce trebuie să știi despre licențierea softurilor, importanța lor, ce să alegi din ce există pe piață, dar și ce riști dacă nu intri în legalitate. Cu cât ești mai bine informat, vei putea face cea mai bună alegere, în cunoștință de cauză.

Ce este o licență software?

În termeni simpli, licența software este un „contract” atașat unui produs software pe care l-ai achiziționat în mod legal.

De ce ai nevoie de programe cu licență în afacerea ta:

Cu toții știm că de multe ori decidem să cumpărăm sau nu anumite licențe, raportându-ne la prețul lor. Și bineînțeles, prețul softurilor cu licență este mai ridicat față de cele piratate. Însă, pericolele utilizării de programe fără licență este și mai mare.

Un lucru bun este faptul că furnizorii de echipamente IT&C au început să ofere echipamente IT cu sisteme de operare preinstalate, la prețuri foarte rezonabile.

Pentru orice afacere, softurile Microsoft cu licență oferă câteva avantaje neprețuite:

  • Protecție împotriva amenințărilor cibernetice care pot fi asociate cu un software contrafăcut (viruși, programe spion etc.). Informațiile sensibile ale companiei sunt mai sigure, dispunând de securizată sporită.
  • Fiabilitate a echipamentului și softului original Microsoft Windows – prin acces la actualizări și descărcări opționale; reducere a timpului de nefuncționare provocat de erori de sistem sau breșe de securitate.
  • Performanță în activitate – economisești timp prețios deoarece nu te mai preocupi de întreruperi de licență nedorite.
  • Încredere și reputație – utilizarea softurilor cu licență oferă un grad ridicat de încredere pentru angajați, clienți și parteneri.

 

Ce riști dacă folosești software piratat – legalitate sau ilegalitate: ce alegi?

Respectarea legii este în interesul dezvoltării în siguranță a oricărei afaceri.

Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, reglementează licențele software. Conform acesteia, cei care instalează, stochează, execută sau afișează conținut fără licență sau drepturi de autor, conform articolului 139, alineatul 9, riscă o amendă usturătoare sau chiar pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la trei ani. În plus, se mai adaugă și obligația acoperirii daunelor cauzate titularului dreptului de licență.

Riscurile utilizării unui software fără licență sunt deosebit de costisitoare pentru o persoană juridică.

Pentru că dorim să fim cât mai clari asupra situației, iată ce spune Codul Penal  art. 137 referitor la persoana juridică care utilizează programele fără licență și la amenda penală pe care este obligată să o plătească statului: „Cuantumul amenzii se stabilește prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 100 și 5.000 lei, se înmulțește cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile și 600 de zile.” Mai mult, „limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între: 60 și 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită numai pedeapsa amenzii.”

Riscurile la care se supune orice persoană juridică este destul de mare, nu-i așa? Poate chiar hotărâtor în decizia de a opta pentru softuri cu sau fără licență.

Acum că știi de ce sunt atât de importante licențele pentru sistemele de operare, hai să vedem care sunt tipurile de licențe Microsoft existente pe piață. Cu ocazia aceasta, îți vei da seama exact pentru ce licență vei opta, în cazul în care nu ai făcut-o încă. Dacă ai făcut-o deja, ești un caz fericit și ai toată aprecierea noastră.

Tipurile principale de licențe Microsoft (Windows)

  1. Licența Retail – este de fapt licența pe care o achiziționezi din magazin și nu este legată de dispozitivul pe care a fost instalată. Licența Retail nu poate fi folosită pe mai multe dispozitive simultan, însă poate fi transferată pe un număr nelimitat de dispozitive, în cazul unui upgrade sau a unor defecțiuni tehnice ale hardware-ului (desigur, nu simultan).

Este mai scumpă ca o licență OEM și poate fi dificil de urmărit și gestionat în cazul companiilor mari. Însă, oferă o flexibilitate sporită.

Există două tipuri de licențe Retail: Upgrade și Retail Full Package Product (FPP). Licența Retail Upgrade trebuie instalată pe un dispozitiv unde există deja o licență retail valabilă (o versiune mai veche). Licența Retail FFP nu necesită o variantă anterioară preinstalată și activată, fiind cea mai permisivă licență de Windows, care poate fi transferată de pe un dispozitiv pe altul.

  1. Licența OEM (Original Equipment Manufacturer) – aceasta este legată de un singur dispozitiv pentru totdeauna. Este, de regulă, acea licență care vine preinstalată pe dispozitivele nou achiziționate sau licența pentru care poți opta atunci când achiziționezi dispozitivul fără licență preinstalată.

Acestea sunt mai ieftine decât licențele Retail și sunt mai potrivite pentru persoanele fizice sau pentru firmele mici.

  1. Licența GGK (Get Genuine Kit) – program special de licențiere, adresat persoanelor juridice care au folosit o copie nelicențiată a sistemului de operare și care vor să intre în legalitate. Este recomandată pentru clienții cu mai puțin de 5 dispozitive. Această licență nu poate fi transferată pe un alt dispozitiv și este recomandată pentru firme mici și mijlocii. În funcție de situație, trebuie să optezi pentru o versiune diferită (GGK, GGOK. GGWA, cu versiunile SMO, LO sau A).
  2. Licența Enterprise (Volume License) – utilizată în special de instituțiile publice și companiile mari. Licența poate fi utilizată pe un număr mare de dispozitive (între 5-250). Aceasta poate fi activată online și gestionată cu ușurință. Este folosită pentru a reduce semnificativ prețul unitar al licențelor, în special când este vorba de sute de calculatoare sau laptopuri.

Observații:

  • Comercializarea legală a unei licențe este realizată numai de către distribuitorul autorizat al Microsoft.
  • Unele tipuri de licență nu au disponibile ambele versiuni de sistem de operare (32 sau 64 de biți). De aceea, atunci când cumperi o licență (în special OEM), va trebui să alegi versiunea corectă de Windows de care ai nevoie.
  • Licențele pentru sistemul de operare se achiziționează o singură dată și sunt valabile pe viață.

 

Detalii despre licentele ieftine de pe piață:

One-IT este distribuitor autorizat Microsoft. Dacă dorești să achiziționezi o licență legală Microsoft, completează formularul de solicitare, iar echipa noastră te va contacta pentru detaliile dorite:

work

One-IT: Mai mult decât un expert, un prieten!

Etichete: ,

Leave a Reply

    • 1

    • 2

    1/2

    Formular SOLICITARE


    This site is protected by reCAPTCHA and Google Privacy Policy and ToS apply.