Comunicatii Ethernet de 400 Gbps şi 1 Tbps

Rate this post

 Ethernet  1 Tbps - 400 Gbps   Urmatorul pas in conexiunele de retea de tip ethernet este atingerea vitezei de 1 Tbps. Cercetatorii de la IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) pregatesc un salt masiv de performanta pentru retelele Ethernet, lucrand de zor la un nou standard de comunicatie ce promite viteze de transfer ce ating 400 Gbps si chiar 1 Tbps.

     Altfel spus, conexiunile clasice “cu fir” ar putea ajunge si la de 1000 ori viteza celor wireless. Potrivit studiilor intreprinse de IEEE Standards Association, nivelul de incarcare in infrastructura de retea se dubleaza in medie odata la fiecare 18 luni, cercetatorii concluzionand ca pe parcursul a zece ani este necesara cresterea de aproximativ 100 de ori a latimii de banda disponibile pentru a face fata cererii.
                   
     In timp ce atingerea celor mai mari viteze cu putinta este in interesul utilizatorilor, ramane de vazut cum va fi pusa problema din punct de vedere tehnic si economic. In prezent, cele mai rapide conexiuni – cum sunt cele de 100 Gbps implementate in sisteme data center si mediul de afaceri – sunt atinse folosind clasice cabluri de cupru, fiecare compus din mai multe fire ce grupeaza in paralel numeroase conexiuni lente pentru atingerea vitezei ţintă. Daca aceiasi metoda ar fi aplicata si pentru o conexiune bidirectionala la 1 Tbps ar fi nevoie de un cablu cu nu mai puţind de 80 fire din cupru – mult prea gros şi costisitor pentru implementare la scara larga sau pe distante mai mari. O alternativa buna pare să fie oferita de conexiunile prin fibra optica, cablurile necesare fiind mult mai subtiri, usoare si mai ieftin de produs.

Share this article:

Etichete: , ,

Leave a Reply