7 sfaturi pentru a evita escrocheriile cu criptomonede și cum îți protejezi banii și investițiile

4.7/5 - (3 votes)

Criptomonede Scam

Un subiect „pe val” la ora actuală este Blockchain-ul și Criptomonedele; sigur ai auzit multe despre acestea în ultima perioadă. Fiind atât de populare sau înmulțit și escrocheriile cu criptomonede, vezi mai jos 7 sfaturi care te vor proteja în lumea cibernetică. Poți urmări și videoul nostru din cadrul seriei de sesiuni LIVE, TECHtime: Digitalizare prin Blockchain? Cât de mult se dezvoltă plata prin Criptomonede?

Criptomonedele sunt acum pe buzele tuturor. Monede digitale precum Bitcoin, Monero, Ethereum și Dogecoin au luat cu asalt internetul. Valoarea lor în aparentă continuă creștere promite investitorilor câștiguri rapide (cel puțin până la momentul în care prețurile monedelor digitale va scădea). Iar „averile” care ar putea rezulta din tranzacțiile cu monede virtuale amintesc de cele care au fost vizate în goana după aur din anii 1800. Sau cel puțin asta te vor face să crezi multe persoane din jurul tău, inclusiv o listă lungă de escroci.

Cum poți evita să fii păcălit

Atenție, trăim niște vremuri în care nu tot ce citim în online este adevărat. Și o mare parte dintre informații sunt create în mod explicit pentru a ne păcăli și a ne face rău. Având în vedere acest lucru, aplică următoarele măsuri pentru a nu fi înșelat:

  1. Nu furniza niciodată detaliile tale personale unei entități care intră în contact nesolicitat cu tine, prin e-mail, text, rețele sociale etc. Poate chiar să pară a fi un mesaj care provine de la unul dintre prietenii tăi, dar în realitate ar putea fi un hacker care le-a deturnat e-mailul sau contul de socializare. Verifică autenticitatea mesajelor printr-o altă metodă de contact.
  2. Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, de obicei așa și este. Tratează orice schemă de investiții cu o doză de suspiciune.
  3. Activează autentificarea cu doi factori pentru orice cont de criptomonede pe care îl aveți.
  4. Respinge orice „oportunitate” de investiție care necesită o plată în avans.
  5. Nu utiliza niciodată magazine de aplicații (apps) neoficiale.
  6. Utilizează software anti-malware de la un furnizor de renume pe computerul și pe dispozitivele tale mobile.
  7. Nu da click pe linkuri dubioase – vezi aici și un articol dedicat: Atenție! E-mailuri de tip phishing

.

În plus, există riscul ca și unele dispozitive de-ale tale să mineze abuziv de criptomonede – vezi un articol cu info despre Cum păstrăm controlul asupra propriilor dispozitive ca să evităm minarea abuzivă de criptomonede

În realitate, dacă ești interesat de criptomonede în ziua de azi, te expui foarte probabil unui risc major de fraudă. Acesta este noul Vest Sălbatic – o lume fără legi, nereglementată, în care infractorii cibernetici dețin deseori puterea. Dar regulile normale pentru prevenirea fraudei se aplică și aici. Tot ceea ce citești online ar trebui analizat cu atenție și verificat. Alege să nu crezi toată campania publicitară din jurul acestui subiect și vei avea șanse mari să rămâi în siguranță.

De ce sunt în creștere înșelătoriile cu criptomonede?

Escrocii sunt maeștri în utilizarea evenimentelor actuale și a tendințelor în vogă pentru a-și păcăli victimele. Și nu este nimic mai în spiritul epocii decât criptomoneda. Poveștile media și postările de pe rețelele sociale sunt parțial de vină, creând o buclă de feedback care nu face decât să amplifice isteria asupra monedelor virtuale. Rezultatul? Între octombrie 2020 și mai 2021, americanii au pierdut aproximativ 80 de milioane de dolari (71 de milioane de euro) din cauza a mii de escrocherii legate de criptomonede, potrivit FTC. În Marea Britanie, cifra este și mai mare: poliția susține că victimele au pierdut peste 146 de milioane de lire sterline (172 de milioane de euro) în primele nouă luni ale anului 2021.

De ce sunt în creștere înșelătoriile? Pentru că:

➡ Există puține norme care reglementează piața criptomonedei pentru investitori, față de regulile pentru piața de valori tradițională;

➡ Interesul uriaș al mass-media pentru acest subiect perpetuează acțiunile de tip phishing și escrocheriile;

➡ Creșterea valorii criptomonedelor atrage compulsiv consumatorii care visează să se îmbogățească rapid;

➡ Rețelele sociale ajută la amplificarea freneziei, reală sau fictivă;

➡ Se folosește, de asemenea, momeala de a mina monede pentru bani, metodă la care recurg adesea atacurile de tip phising.

Care sunt cele mai frecvente escrocherii cu criptomonede?

Dacă ai bani virtuali stocați în siguranță într-o casă de schimb de criptomonede, este posibil ca depozitele să fie expuse riscului atacurilor hackerilor. În numeroase ocazii, actorii amenințărilor au reușit să extragă fonduri din aceste afaceri, uneori sumele ajungând la sute de milioane. Cu toate acestea, companiile afectate promit, de regulă, recompensarea clienților fără vină. Din păcate, nu există astfel de asigurări pentru victimele fraudelor de criptomonede. Odată atrași într-o astfel de înșelătorie, s-ar putea să fii bun de plată pentru sume mari.

Merită să înțelegi cum arată aceste escrocherii. Iată câteva exemple dintre cele mai comune:

Scheme Ponzi

Acesta este un tip de înșelătorie de investiții în care victimele sunt păcălite să plaseze bani într-o companie inexistentă sau într-o „schemă de îmbogățire rapidă”, care, de fapt, nu face altceva decât să umple buzunarele fraudatorilor. Criptomonedele sunt ideale în acest sens, deoarece fraudatorii inventează mereu tehnologii noi, nespecificate, „de top”, pentru a atrage investitori și pentru a genera profituri virtuale mai mari. Falsificarea datelor este cu atât mai ușoară atunci când moneda este oricum virtuală.

Retrage bani și depozitează

Escrocii încurajează investitorii să cumpere acțiuni la companii de criptomonede mai puțin cunoscute, pe baza unor informații false. Ulterior, prețul acțiunilor crește, iar fraudatorul își vinde propriile acțiuni, obținând un profit ordonat și lăsând victimele cu stocuri cu valoare compromisă.

Asocieri false de imagine cu diverse celebrități

Escrocii deturnează conturi ale rețelelor sociale ale celebrităților sau creează unele false și încurajează adepții să investească în scheme false precum cele de mai sus. Într-unul dintre cazurile mediatizate, s-au pierdut aproximativ 2 milioane de dolari din cauza escrocilor care au folosit numele lui Elon Musk pentru o adresă Bitcoin pentru a face trucul mai veridic și legitim.

 

Case de schimb false

Escrocii trimit e-mailuri sau postează mesaje pe rețelele sociale care promit acces la numerar stocat virtual în anumite case de schimb de criptomonede. Șiretlicul folosit este că utilizatorul trebuie să plătească mai întâi o mică taxă. Respectiva casă de schimb nu există și banii lor sunt pierduți pentru totdeauna.

Aplicații false

Infractorii cibernetici falsifică aplicațiile de criptomonede legitime și le încarcă în magazinele de aplicații. Dacă instalezi o astfel de aplicație replică, aceasta ar putea să îți fure detaliile personale și financiare sau, prin folosirea acesteia, poți să-ți infectezi dispozitivul cu malware. Alte aplicații pot păcăli utilizatorii să plătească pentru servicii inexistente sau pot să încerce să fure datele de conectare pentru portofelul cu criptomonede.

Un alt articol pe aceeași temă: To the moon and hack: Fake SafeMoon app drops malware to spy on you

Comunicate de presă false

Uneori, escrocii reușesc chiar să păcălească jurnaliștii, repostând informații false. Există două astfel de cazuri, când site-uri de știri legitime au publicat știri despre retaileri de renume care se pregătesc să accepte plăți cu anumite criptomonede. Comunicatele de presă false pe care s-au bazat aceste știri făceau parte din schemele de tip „retrage bani și depozitează”, menite să crească valoarea acțiunilor fraudatorilor în monedele menționate.

Phishing/impersonări 

Phishing-ul este unul dintre cele mai populare moduri în care acționează infractorii. E-mailurile, textele și mesajele din rețelele sociale sunt falsificate pentru a apărea ca și cum ar fi trimise dintr-o sursă legitimă, de încredere. Uneori, acea „sursă” – de exemplu, un furnizor de card de credit, o bancă sau un oficial guvernamental – solicită plata pentru un anumit serviciu în criptomonede, cu un termen limită strâns. Metoda aplicată este de a grăbi victima, de a o forța să acționeze fără să aibă timp să analizeze informațiile.

Chiar dacă există deja multe persoane „înnebunite” după fenomenul „criptomonede”, îți recomandăm să fii precaut. Dacă vrei să investești în această direcție este foarte important să studiezi extrem de bine proiectul care ți-a stârnit interesul, echipa din spatele lui și ce se dezvoltă pe acel blockchain.

 

Sursa info: https://blog.eset.ro/cybersecurity/escrocherii-cu-criptomonede-ce-trebuie-sa-stiti-despre-acestea-si-cum-sa-va-protejati/

Sursa imagine:  www.cyble.com 

Etichete: , ,

Leave a Reply