Starlink – cum funcționează și ce inovații aduce noua generație de internet prin satelit

5/5 - (1 vote)

starlink

Starlink este o constelație de sateliți care oferă acces la internet la nivel de bandă largă. Vezi mai jos cum funcționează internetul Starlink, dar și cum ar putea oferi acoperire globală și conexiuni de internet de mare viteză în toate zonele globului.

Update, 11 aprilie 2022: Serviciul de internet prin satelit, Starlink, a devenit de joi, 7 aprilie 2022, disponibil pentru comenzi și în România. Eduard Lucian Lovin, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a confirmat pe Twitter acest lucru: „Serviciile comerciale Starlink sunt acum live și disponibile în România începând de ieri, 7 aprilie. Utilizatorii din România se pot aștepta la viteze de date între 100 Mb/s și 200 Mb/s cu latență de 20ms în majoritatea locațiilor”.

Constelația SpaceX a prins contur în 2019, când s-au lansat aproape 2.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului pentru a comunica cu toate transceiver-urile de la sol (dispozitive care transmit un semnal prin ele însele unui alt abonat și schimbă acest semnal). Acest proiect revoluționar a devenit cunoscut odată cu lansarea în spațiu a rachetei SpaceX Falcon 9.

Ce este Starlink

Starlink este o rețea de sateliți care va oferi acces global la internet în bandă largă. Un număr mic de utilizatori din unele țări folosesc deja serviciul în versiune beta. Anul trecut a fost lansat serviciul beta în care un număr de peste 10.000 de utilizatori îl utilizează deja. Aceștia achiziționează un hardware format dintr-o antenă și plătesc o taxă lunară pentru accesul la serviciu.

Spre deosebire de serviciile tradiționale de internet prin satelit, Starlink aduce câteva inovații, printre care: o latență mult mai mică decât cea disponibilă în trecut la ceilalți furnizori și acces la internet chiar și în zonele rurale sau greu accesibile, care au acces limitat la internet sau chiar nu au acces deloc.

Instalarea și accesul la serviciul de internet Starlink

Clienții se conectează la sateliți printr-un receptor de satelit pe care îl instalează acasă. Aceste terminale prin satelit – ale căror versiuni cele mai noi au fost aprobate de FCC (Federal Communications Commission) pot fi instalate oriunde există o vedere deschisă a cerului. Pentru a găsi cea mai bună locație pentru echipament, este disponibilă o aplicație Starlink dedicată (disponibilă pe Android și iOS). Însă, pentru a oferi acoperire globală, SpaceX va continua să lanseze sateliți.

Deoarece nu este disponibil peste tot, serviciul „Better Than Nothing Beta” poate fi accesat de utilizatorii din: SUA, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Germania, Portugalia, Danemarca, Austria, Franța, Olanda, Chile, Irlanda, Belgia și Elveția. Chiar și în aceste țări, zona de servicii este limitată la anumite zone, fapt pentru care este necesară introducerea unei adrese pentru validarea posibilității instalării Starlink acolo unde te afli. În prezent, în contextul situației din Ucraina, serviciul Starlink este acum pus în funcțiune și în această țară.

Deocamdată, România nu se numără printre țările care pot să testeze acest tip de internet, însă va fi disponibil și la noi în țară de anul acesta. Conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Starlink a fost autorizat în România în data de 2 martie. Suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colţ al ţării prin acest serviciu inovator.

Cum funcționează

Sateliții SpaceX Starlink operează pe o orbită mai joasă decât sateliții anteriori. Acest lucru aduce avantaje și dezavantaje.

Avantaje: Poziționarea mai joasă duce la viteze mai mari și latență mai bună, deși consistența încă nu este la fel de bună ca cea a internetului prin cablu.

Dezavantaj: Sateliții nu au zona de acoperire la fel de mare din cauza apropierii mai mari de Pământ. În consecință, este necesară lansarea unui număr mai mare de mici sateliți pe orbită.

Fiecare satelit a fost descris ca un router wireless care poate zbura și este alimentat de energie solară. Pentru a se conecta la terminalul utilizatorului (denumite adesea stații terestre „cutie de pizza”), sateliții au o serie de antene în faze pe partea îndreptată spre Pământ. Ele sunt, de asemenea, echipate cu propulsoare cu gaz kripton cu efect Hall, nu numai pentru a menține orbita, ci și pentru a ajuta la o ardere atunci când expiră.

Pentru ca sateliții să comunice, s-au construit gateway-uri în întreaga lume pentru a ajuta la schimbul de semnale. Inedit este faptul că se experimentează tehnologia laser pentru a permite sateliților să comunice direct și să elimine necesitatea unui gateway.

Pe scurt, după instalarea kitului Starlink, antena localizează în mod automat cel mai apropiat satelit și se conectează. Deoarece orbita satelitului este într-un lanț, fiecare satelit îl va găsi apoi pe următorul și următorul, care ar trebui să creeze o conexiune perfectă pentru utilizator.

Ce viteze atinge internetul Starlink

Folosind sateliți avansați pe o orbită joasă, serviciul permite activități cu rată ridicată de date care în trecut nu au fost posibile cu internetul prin satelit (apeluri video, jocuri online, streaming și altele). Utilizatorii se pot aștepta să vadă viteze de descărcare între 100 Mb/s și 200 Mb/s și o latență de până la 20 ms în majoritatea locațiilor (în care este disponibil serviciul Starlink).

Cât costă Starlink

Clienții eligibili pot obține serviciul de internet pentru 99 de dolari pe lună. Acestui cost se adaugă un cost inițial unic de 499 de dolari pentru echipamentul necesar instalării (antena satelit, antena și routerul Wi-Fi integrat). Este un preț competitiv și are marele avantaj al oferirii de viteze mult mai mari față de furnizorii tradiționali.

Orbitând la aproximativ 340 de mile altitudine, mult mai aproape decât constelațiile concurente, SpaceX promite viteze mai mari și latențe mai mici decât serviciile anterioare de internet prin satelit.

starlink

Starlink Premium – pentru organizații și companii

Conform SpaceX, acest serviciu este conceput pentru „utilizatorii cu cerințe mari”. Spacex Starlink Premium este un nivel superior de servicii, care pot atrage companiile și organizațiile care sunt dispuși să plătească mai mult pentru servicii de încredere. Conform informațiilor, Starlink Premium va fi lansat în al doilea trimestru al anului 2022.

Avantaje

➡️ Performanță mai bună în condiții meteorologice extreme;

➡️ Asistență 24/7 cu prioritate;

➡️ Lățimea de bandă disponibilă pentru servicii critice, chiar și atunci când rețeaua este utilizată intens;

➡️ Dublă capacitate a antenei standard Starlink.

Cât costă Starlink Premium

Starlink Premium costă 500 de dolari pe lună. Hardware-ul inițial are un preț de 2.500 de dolari plus transport și taxe. Se așteaptă ca utilizatorii să facă un depozit de 500 de dolari pentru a-și rezerva comanda.

Ce viteze poate oferi Starlink Premium

SpaceX susține că utilizatorii se pot aștepta la viteze undeva la 150 și 500 de megabiți pe secundă. Aceasta este o unitate de măsură standard pentru vitezele de transfer de date: un bit este o opteme de octet. Aceasta înseamnă că, la nivelul de vârf al așteptărilor, utilizatorii pot transfera până la 62,5 megaocteți pe secundă. Prin comparație, nivelul standard Starlink susține că utilizatorii se pot aștepta la viteze între 100 și 200 de megabiți pe secundă.

 

Starlink este un serviciu care și-a propus să inoveze conexiunile la internet prin satelit și să răspundă nevoilor tot mai mari de viteză, stabilitate și acoperire la nivel planetar cu tehnologii de ultimă generație, disponibilitate și avantaje unice pe piață.

 

Resurse:

https://www.digitaltrends.com/computing/what-is-starlink/

https://www.inverse.com/innovation/starlink-premium 

 

 

 

Etichete: , ,

Leave a Reply