Rețeaua VPN: anonimat și securitate digitală în 2021

5/5 - (1 vote)

VPN

VPN-ul este cel mai bun instrument care poate fi utilizat de utilizatori și companii atunci când vine vorba de confidențialitate, securitate și accesibilitate online. Află mai jos de ce este importantă activarea unui VPN atunci când utilizezi rețelele de Wi-Fi publice sau private.

VPN – ce este și cum funcționează?

Un VPN este o Rețea Privată Virtuală (Virtual Private Network) care creează o conexiune criptată de pe dispozitivul tău către un server prin conexiunea ta la internet.

Conexiunea VPN creează un tunel criptat care securizează datele ce călătoresc între tine și serverul VPN. Cum se întâmplă asta? VPN-ul securizează fiecare pachet de date prin înfășurarea lor într-un pachet extern, criptat apoi prin încapsulare. Datele rămân astfel în siguranță în timpul transferului, iar când ajunge la server, pachetul extern este decriptat.

Cheia tehnologiei VPN este setul de standarde de criptare (protocolul VPN) utilizate pentru a crea conexiunea dintre două dispozitive. Astfel, VPN-ul stabilește protocolul de comunicație care definește limitele modului în care datele călătoresc de pe dispozitivul tău la serverul VPN.

Avantajele utilizării soluțiilor de VPN

Securitate: Conexiunea prin VPN aduce un grad mare de securitate, criptând traficul care intră în rețeaua de internet (pentru ca surse exterioare-hackeri să nu poată vedea ceea ce faci pe internet) și blocând accesul traficului malițios.

Este recomandat ca atunci când accesezi o rețea publică nesecurizată, să utilizezi un serviciu de VPN. Ai putea fi surprins de cât de ușor pot fi accesate sau infectate dispozitivele nesecurizate, atunci când sunt conectate la o rețea în care poți fi depistat cu ușurință de hackeri. Pericolele la care te expui sunt imense, mai ales când deții date sensibile personale sau ale companiei.

Anonimitate: VPN-ul ascunde istoricul de navigare și căutare de furnizorul de servicii de internet.

Acces extins: Te poți conecta la un server dintr-o altă țară, fiindu-ți ascunsă adresa IP care dezvăluie locația fizică. Astfel, VPN-u te ajută să învingi cenzura și să urmărești orice dorești de oriunde din lume.

Viteză: VPN-ul împiedică furnizorul de internet să vadă ce face în online și să îți limiteze lățimea de bandă, îmbunătățind astfel conexiunea la internet și viteza de internet

Costuri reduse: VPN-ul este semnificativ mai ieftin decât alte forme de configurații de securitate și nu trebuie să cheltui bani pentru hardware dedicat. De asemenea, ai o predictibilitate a costurilor lunare sau anuale.

Scalabilitate: Pentru un business, VPN-urile destinate companiilor își dezvoltă caracteristicile în mod diferit față de un VPN destinat persoanelor fizice. Pentru afaceri, este importantă creșterea nivelului de servicii. Astfel, foarte importantă este posibilitatea adăugării de noi utilizatori într-un cont, fără costuri suplimentare.

Deoarece companiile dețin și transferă date sensibile și valoroase, securitatea acestora este o prioritate. Cu ajutorul unui VPN dedicat, poți securiza comunicarea de date în companie și în cadrul muncii la distanță. Se recomandă ca angajații să utilizeze echipamentele IT și software-urile furnizate de companie, iar conexiunea la rețeaua acesteia să se facă prin VPN.

Protocoale VPN

Există numeroase protocoale de comunicații cu diferite caracteristici de care poți avea nevoie și pe le poți alege în funcție de cerințele personale sau ale companiei.

Open VPN – protocol open source care oferă un suport de criptare puternic și viteză medie de transfer al datelor.

L2TP/IPSec – protocol care oferă viteze decente, dar care este blocat de unele site-uri care nu promovează conexiunea VPN.

SSTP – oferă o criptare bună, însă nu este atât de frecvent disponibil.

IKEv2 – oferă o conexiune rapidă pentru dispozitivele mobile, cu toate că oferă standarde de criptare mai slabe în comparație cu celelalte tipuri de protocol.

PPTP – cunoscut pentru rapiditatea oferită, însă care a avut diverse lacune de securitate în ultimii ani.

Cum alegi VPN-ul potrivit?

Pe piață există peste 300 de soluții VPN din care poți alege în funcție de ce ai nevoie. Unele sunt bune pentru securitate, altele pentru viteză. Însă, este bine de știut că unele sunt foarte eficiente și altele nu țin pasul cu cerințele tehnologice și amenințările cibernetice de azi.

Trebuie avut în vedere faptul că un VPN este foarte important în asigurarea unui grad ridicat de securitate, însă acesta are limitele lui. Pentru ca o companie să aibă implementată o infrastructură IT securizată, este nevoie de un pachet complet: echipamente securizate, conexiuni criptate, o politică de securitate clară și însușită de toată compania și reguli de bună practică respectate.

Urmărește videoul de mai jos pentru a afla tot ce trebuie să știi despre VPN:

 

Orice companie se poate bucura de avantajele oferite de un serviciu dedicate de VPN. Dacă dorești să afli informații suplimentare, completează formularul de mai jos. Echipa noastră te va contacta în cel mai scurt timp. 

work

Leave a Reply

    • 1

    • 2

    1/2

    Formular SOLICITARE


    This site is protected by reCAPTCHA and Google Privacy Policy and ToS apply.