Echipamentele IT și securitatea datelor în companie: Cum protejezi afacerea împotriva furtului de date

Rate this post

Securitatea datelor este o preocupare majoră pentru orice afacere în era digitală. Cu tehnologia în continuă evoluție, există o serie de echipamente IT care, în anumite circumstanțe, pot reprezenta riscuri majore în ceea ce privește furtul de date și informațiile confidențiale din afacere.

Află mai jos ce echipamente IT și dispozitive IoT din firmă pot reprezenta riscuri pentru integritatea datelor de business, dar și câteva sfaturi de securitate IT pentru a menține o infrastructură IT puternică și protejată în fața atacurilor cibernetice atât de dese și tot mai complexe din ultima perioadă.

Echipamente IT care pot reprezenta riscuri pentru securitatea datelor:

1.      Computerele și laptopurile

Computerele angajaților sunt printre cele mai vizate echipamente IT pentru furtul de informații. Acestea sunt esențiale în activitatea zilnică, dar pot deveni vulnerabile la malware, ransomware sau atacuri de tip phishing, care pot compromite datele personale și de afaceri.

Recomandare: Asigură-te că toate computerele și laptopurile de lucru au software antivirus actualizat (pentru a detecta și bloca amenințările cibernetice), firewall puternic (poate ajuta la prevenirea accesului neautorizat) și filtre anti-phishing. Educă angajații cu privire la practicile de securitate cibernetică (cum ar fi evitarea deschiderii de fișiere sau link-uri nesolicitate din e-mailuri necunoscute).

2.      Dispozitivele mobile

Dispozitivele mobile, precum telefoanele și tabletele, pot fi ușor pierdute sau furate, iar datele de pe acestea pot fi expuse în aceste situații neprevăzute.

Recomandare: Implementează autentificare cu doi factori (2 Factor Authentication) pentru un nivel suplimentar de securitate, criptarea datelor pentru a nu putea fi accesate de alte persoane și politici de ștergere la distanță pentru dispozitivele mobile. Backup-ul regulat și automat al datelor asigură recuperarea informațiilor în caz de nevoie.

3.      Imprimantele

Imprimantele sunt utilizate zilnic de angajați. Deoarece acestea au memorie, în unele cazuri pot stoca temporar documente ce au fost tipărite la un moment dat și care pot fi vulnerabile la acces neautorizat.

Recomandare: Asigură-te că imprimantele sunt protejate cu parole puternice și datele stocate pe ele sunt criptate. Monitorizează și limitează accesul fizic la imprimante doar pentru personalul autorizat.

4.      Dispozitivele IoT (Internet of Things)

Dispozitivele IoT, precum camerele de supraveghere inteligente sau becurile cu Wi-Fi, pot fi atacate și folosite pentru a accesa rețeaua IT din firmă și, implicit, datele stocate.

Recomandare: Actualizează aceste dispozitive IoT cu cele mai recente firmware-uuri de securitate,  schimbă parolele implicite și izolează-le într-o rețea separată de rețeaua IT principală, reducând astfel riscul accesului neautorizat la date.

Iată câteva sfaturi minime pe care o companie le poate respecta pentru a diminua riscurile pierderilor de date.

1. Realizează regulat audituri de securitate – esențiale pentru a evalua vulnerabilitățile și riscurile de securitate din rețeaua și sistemele IT din companie. Acestea pot oferi soluții pentru remedierea punctelor slabe identificate, înainte de a fi prea târziu. Programează astfel de audituri cu regularitate pentru a menține securitatea la un nivel înalt.

2. Implementează soluții de protecție a datelor și de backup – copiile de rezervă pot fi salvatoare în cazul unui atac cibernetic care șterge datele sau le criptează. Aceste backup-uri asigură continuitatea activității și astfel te asiguri că datele esențiale sunt în siguranță și disponibile în astfel de situații.

3. Monitorizează activitatea rețelei pentru detectarea unor eventuale amenințări – te ajută să detectezi comportamente neobișnuite sau amenințările cibernetice într-un stadiu incipient. Pentru a preveni atacurile și a reacționa rapid la acestea, sistemele de detecție a intruziunilor și monitorizarea jurnalului de evenimente se vor dovedi extrem de utile.

4. Utilizează autentificarea cu dublu factor – deși pare banală, destule companii și utilizatori nu folosesc acest nivel suplimentar de securitate. Pe lângă o parolă obișnuită (neapărat complexă) este necesară o a doua formă de autentificare (cod generat de o aplicație mobilă sau un SMS etc.), ceea ce face mai dificilă accesarea neautorizată a conturilor. Utilizează și un manager de parole care generează parole puternice și le stochează într-un mediu securizat.

5. Instruiește angajații cu privire la practicile de securitate cibernetică – fiind veriga cea mai slabă din companie în ceea ce privește securitatea IT, educația continuă în securitate cibernetică este vitală. Aceasta presupune ca angajații să învețe care sunt riscurile la care se expun în activitatea din mediul digital, ce comportamente riscante să evite, cum să identifice încercările de furt de date prin e-mail, pagini web, mesaje, în social media etc. astfel încât informațiile din firmă să rămână protejate în activitatea lor zilnică.

Ținând cont de aceste recomandări minime de securitate IT, vei crea un mediu de lucru mai sigur și capabil să contracareze posibilele atacuri cibernetice. Prin conștientizarea riscurilor și implementarea unor măsuri adecvate, puteți minimiza șansele de furt de date și asigurați confidențialitatea și securitatea informațiilor de afaceri.

Protejarea datelor într-o afacere este o responsabilitate continuă!

Pentru informații despre  implementarea soluțiilor de securitate potrivite în business, completează formularul de solicitare, iar echipa noastră te va contacta în cel mai scurt timp.

work
 

#staySAFE

Etichete: , , ,

Leave a Reply

    • 1

    • 2

    1/2

    Formular SOLICITARE


    This site is protected by reCAPTCHA and Google Privacy Policy and ToS apply.