CUM ALEGI UN MONITOR DE CALITATE ÎN 2020

4/5 - (2 votes)

monitor 2020

Orice PC are nevoie de un monitor pentru a te putea bucura de toate beneficiile lui. De aceea, pentru o experiență completă, alegerea monitorului potrivit este esențială.

Descoperă mai jos câteva elemente de care să ții cont în alegerea unui monitor de calitate și care să răspundă întocmai nevoilor tale din 2020.

  1. Scopul utilizării monitorului

Funcționalitatea principală a PC-ului tău va dicta tipul de monitor de care ai nevoie. Este bine de știut faptul că nu orice monitor este potrivit pentru orice tip de activitate și este important să cunoști proprietățile monitoarelor pentru a alege ceva de calitate, care să te și ajute în același timp.

Tipuri de monitoare

Monitoarele de uz general sunt utilizate mai ales pentru a rula aplicații Microsoft Office, browsere web sau programe de calculator care nu au nevoie de procesare grafică grea. De aceea, PC-ul nu va avea nevoie de specificații de ultimă generație sau de actualizări permanente pentru a utiliza corect aceste monitoare standard. Singurele aspecte pe care trebuie să le iei în considerare este dimensiunea, rezoluția și prețul.

Monitoarele din gama business sunt ideale pentru activitățile de birou. Cele cu rezoluție cât mai mare sunt cele mai practice. Dacă ai un browser deschis și lucrezi într-un Word în timpul conferinței video cu colegii, atunci un monitor cu un raport de aspect 21: 9 ar putea fi cea mai bună alegere.

Monitoarele din gama profesională (design, editare video etc.) sunt dedicate pentru designerii grafici sau artiști, care pun accentul pe funcții pentru culori clare, contrast, temperatură. Poți alege chiar și un monitor cu touchscreen, pentru a edita direct o grafică pe ecran.

Monitoarele pentru gaming trebuie să fie rapide. Adică să aibă o rată de împrospătare și timp de răspuns rapid. Pentru jucători, GPU-ul (unitatea de procesare grafică) are adesea setări care îmbunătățesc calitatea imaginilor care funcționează în tandem cu monitorul, dar nu toate monitoarele acceptă fiecare setare. Caută cele mai bune monitoare de joc care acceptă caracteristicile specifice ale cardului dvs. grafic.

  1. Clasic sau cu Touchscreen

În general, toate monitoarele sunt dotate cu controale integrate hardware-fizice pentru a ajusta setările ecranului și imaginii. Unele monitoare cu ecran tactil oferă câteva avantaje ce pot fi utile pentru unele activități: navigare directă și accesibilitate prin atingere, eliminând astfel nevoia unui mouse și tastatură tradiționale; ocupă mai puțin spațiu; sunt intuitive; durabile; rapide și ușor de întreținut.

  1. LCD vs. LED vs. OLED

Atât monitoarele LCD, cât și cele LED utilizează cristale lichide (liquid crystals). Tehnic, monitoarele LED sunt tot monitoare LCD Diferența se află în hardware-ul folosit pentru a fotografia imaginea, lumina de fundal (backlighting). Diodele care emit lumină (LED) sunt utilizate în locul lămpilor fluorescente ale unui ecran LCD. Din această cauză, monitoarele LED sunt mai luminoase și consumă mai puțină energie decât ecranele LCD, având o durată de viață extinsă de aproximativ 50.000 de ore.

Monitoarele LED sunt mai scumpe datorită contrastului impresionant de culoare și calității imaginii, timpului de răspuns vizibil mai rapid, dar și datorită faptului că sunt mai subțiri și mai ușoare. Trebuie să ai totuși în vedere faptul că au un risc mai mare de a se aprinde, de aceea poți opta pentru un screensaver sau poți să îl oprești atunci când nu îl folosești.

Ecranele OLED (Organic Light Emitting Diode) au un strat realizat din material organic (carbon și alte substanțe) aflat între doi electrozi care emit lumină atunci când sunt alimentați cu energie electrică. Deoarece pixelii de pe ecranele OLED sunt iluminați independenți, nu necesită iluminare de fundal suplimentară și sunt mai subțiri și mai ușoare decât ecranele LCD. Totodată, calitatea imaginii este foarte bună, oferind și un raport de contrast ridicat.

  1. Caracteristici importante

Diagonala este importantă: cu cât e mai mare monitorul cu atât este mai bine. O diagonală mai mare de 24 inch e ideală. Iar dacă ești pasionat de jocuri, poți opta chiar și pentru diagonale de 27 inch sau mai mari.

Rezoluția exprimată în pixeli este o altă caracteristică importantă, deoarece cu cât numărul de pixeli este mai mare, cu atât imaginea va fi mai clară. Iar atunci când alegi rezoluția, trebuie să ții cont de hardware-ul PC-ului și de placa video.

Contrastul este raportul dintre luminozitatea la culoarea neagră și la cea albă și cel care te ajută să vezi imagini cât mai detaliate și în mai multe nuanțe. Este un aspect vital dacă folosești monitorul pentru design sau editare de conținut video. Un contrast static bun este în jur de 1000:1.

Refresh-ul se referă la capacitatea de reîmprospatare a ecranului pe verticală și se exprimă în Hz. Dacă alegi un monitor 4k, trebuie să ții cont de faptul că ai nevoie de o placă video performantă, deoarece aceasta trebuie să prelucreze mai multe date în acest caz.

Unghiul de vizibilitate redă poziția din care vezi imaginea de pe ecran clar. Este o caracteristică pe care trebuie să o ai în vedere înainte de achiziționarea monitorului.

Timpul de răspuns al monitorului se referă la viteza unui pixel de a trece din starea de aprins în stins și invers. Dacă viteza este mică, imaginea apare încețoșată sau chiar dublată. Pentru gameri, este recomandat un ecran cu un timp de răspuns cât mai scăzut. Chiar și de 1ms. Însă pentru un monitor normal, 8-10 ms este un timp de răspuns decent.

  1. Conectorii monitorului

Conectori video sunt cei mai importanți pentru a reda conținutul de imagine pe viitorul ecran. Cei mai utilizați conectori video sunt: Display Port, HDMI și VGA.

Conectorii VGA sunt analogici și sunt considerați de generație veche. Iar aceștia pot să nu fie compatibili cu sistemul PC-ului și nu au semnal audio.

Cei mai utilizați în ziua de azi sunt conectorii digitali de tip HDMI sau Display Port, care oferă o flexibilitate mare de conectare a TV-ului sau laptopului la monitor.

Conectorii Display Port sunt cea mai bună opțiune pentru conectarea la desktop sau notebook PC. Ultimele versiuni suportă 4K și sunt compatibile cu setări pentru carduri grafice AMD sau NVIDIA.

Conectorii HDMI sunt ideali pentru conectarea dispozitivelor la TV-uri HD sau la computer. La fel ca și conectorii Display Port, suportă redarea imaginii 4K și semnalul audio.

  1. Prețul și brandul monitorului

Bugetul de care dispui este vital în achiziționarea monitorului. Iar prețul monitoarelor variză de la câteva sute de lei până la câteva mii de euro. Important e să știi exact care este scopul lui și să îl alegi pe cel care întrunește cele mai multe caracteristici pentru a-ți fi util.

Brandul monitorului contează, deoarece există unele companii de renume care dezvoltă de mult timp monitoare de calitate, fiabile și performante. Însă, trebuie să ai în vedere faptul că monitorul va fi cel pe care îl vei privi cel mai mult și pe care îl poți utiliza la maximum cel mai mult timp.

monitor 2

Monitoare de calitate, recomandate de One-IT

Pentru uz personal, descoperă Monitorul LED DELL E-series E2218HN.

Pentru gaming, descoperă Monitorul LED DELL Gaming curbat S3220DGF.

Pentru editare grafică și video, descoperă Monitorul LED DELL Professional P2720DC.

Pentru business, descoperă Monitorul LED LG 27MK430H-B.

Acum că știi de ce trebuie să ții cont, poți face alegerea corectă în achiziționarea unui monitor de calitate și performant. Pe care l-ai ales?

 

Surse articol:

https://www.electrocity.ro/cum-alegi-un-monitor-de-calitate/

https://www.newegg.com/insider/how-to-choose-the-best-computer-monitor-buying-guide/

https://www.techradar.com/how-to/how-to-buy-a-monitor-what-to-look-for-to-get-the-best-monitor-and-price-for-you

Leave a Reply