Ce este SD-WAN? Și cum poate să îmbunătățească traficul de date într-un business?

5/5 - (1 vote)

Ce este SD-WAN?

În ultimul timp auzim tot mai mult despre SD-WAN; dar practic ce este SD-WAN? și cu ce poate să ne ajute în business?

  SD-WAN-ul este o rețea extinsă definită de software printr-o arhitectură WAN virtuală care permite companiilor să utilizeze orice combinație de servicii de transport date – inclusiv MPLS, LTE, 4G / 5G și servicii de internet în bandă largă – pentru a conecta în siguranță utilizatorii la aplicații. Unul dintre principalele beneficii ale SD-WAN este că oferă o selecție dinamică a căilor dintre opțiunile de conectivitate, asigurându-se că organizatiile pot accesa rapid și usor aplicațiile cloud critice pentru afaceri.

Vremurile acum s-au schimbat, iar companiile folosesc tot mai mult cloud-ul și se abonează la software-as-a-service (SaaS). În timp ce utilizatorii se conectează în mod tradițional la centrul de date corporativ pentru a accesa aplicațiile de afaceri, acum aceștia sunt mai bine serviți prin accesarea multor dintre aceleași aplicații în cloud. Ca urmare, WAN-ul tradițional nu mai este potrivit, în principal pentru că transportarea întregului trafic – inclusiv cel destinat cloud-ului – de la sucursale la sediu introduce latență și afectează performanța aplicației. SD-WAN oferă simplificare WAN, costuri mai mici, eficiență a lățimii de bandă și o rampă de acces fără probleme către cloud, cu performanțe semnificative ale aplicațiilor, în special pentru aplicațiile critice, fără a sacrifica securitatea și confidențialitatea datelor. Performanța mai bună a aplicațiilor îmbunătățește productivitatea afacerii, satisfacția clienților și, în cele din urmă, profitabilitatea. Securitatea constantă reduce riscul de afaceri.

Arhitectura SD-WAN

WAN-urile tradiționale bazate pe routere convenționale nu au fost niciodată proiectate inițial pentru cloud. În mod obișnuit, ele necesită transportul înapoi a întregului trafic, inclusiv traficul destinat cloud, de la sucursale la un hub sau un centru de date al sediului central, unde pot fi aplicate servicii avansate de inspecție de securitate. Întârzierea cauzată de backhaul afectează performanța aplicației, rezultând o experiență slabă a utilizatorului și pierderea productivității.

Pe baza unei topologii fizice existente, soluția SD-WAN creează topologii virtuale ce pot fi folosite de diverse aplicații ori tip de trafic, similar conceptului de mașini virtuale pe un server fizic, extins în acest caz la nivel de rețea WAN. Sunt suportate topologii virtuale ce acoperă orice scenariu: tip full-mesh, hub-and-spoke, parțial mesh. Ca exemplificare, schimbul de date între două locații poate fi efectuat în mod direct, punct la punct, fără a mai fi redirectat prin sediul central, în timp ce accesul ambelor locații la o aplicație localizată în Data Center va putea folosi o topologie de tip hub-and-spoke către locația principală.

Spre deosebire de arhitectura tradițională WAN centrată pe router, modelul SD-WAN este conceput pentru a sprijini pe deplin aplicațiile găzduite în centre de date locale, cloud-uri publice sau private și servicii SaaS precum Salesforce.com, Amazon, Dropbox, Microsoft 365 și mai multe, oferind în același timp cele mai înalte niveluri de performanță a aplicațiilor și afacerii tale.

Cum funcționează SD-WAN?


Modelul convențional centrat pe router distribuie funcția de control pe toate dispozitivele din rețea și pur și simplu direcționează traficul pe baza adreselor TCP/IP și a ACL-urilor. Acest model tradițional este rigid, complex, ineficient și nu este prietenos cu cloud-ul și are ca rezultat o experiență slabă pentru utilizator.
SD-WAN-ul le permite companiilor care se concentrează pe cloud să ofere utilizatorilor o calitate superioară a aplicației (QoEx). Prin identificarea aplicațiilor, un SD-WAN oferă rutare inteligentă conștientă de aplicații prin WAN. Fiecare clasă de aplicații primește QoS (Quality of service) corespunzătoare și aplicarea politicii de securitate, totul în conformitate cu nevoile afacerii. Securizarea traficului de aplicații IaaS și SaaS pe internet local din sucursală oferă cele mai înalte niveluri de performanță în cloud, protejând în același timp întreprinderea de amenințări.

Beneficii

După ce am lucrat cu multe companii care și-au proiectat și implementat arhitectură SD-WAN, am învățat că funcționalitatea de bază SD-WAN este insuficientă, prin urmare beneficiile pot să vină dintr-o implementare bună a tehnologiei și proiectare conform nevoilor. Abia după putem vorbi de beneficii, dintre care amintim câteva aici:

  • Capabilitățile de securitate și cele de rețelistică pot să fie integrate într-un singur echipament;
  • Managementul rețelei centralizat, politicile și rutarea orientate pe aplicații duc la o reducere substanțială a timpului alocat implementării.
  • Integrarea și utilizarea pe scară largă de aplicații livrate as-a-Service și platforme Cloud;
  • Creşterea rapidă a lărgimii de bandă disponibilă între diferite puncte de lucru ale companiei răspândite geografic;
  • Lucrul cu mai mulți furnizori de servicii de outsourcing în condiții de siguranță și disponibilitate garantate;
  • Îmbunătățirea vizibilității asupra rețelei și crește eficienței operațiunilor de monitorizare a traficului, și folosirea de soluții de contorizare inteligente și sisteme de mentenanță preventivă;
  • Asigurarea performanței și calităţii aplicațiilor și serviciilor prin alocarea traficului în funcție de cerințele utilizatorilor finali și SLA-uri;
  • Simplificarea monitorizării și managementului rețelelor WAN și trecerea la un nivel de securitate îmbunătățit;
  • Și, nu în ultimul rând, scăderea costurilor operaționale.

Toate aceste avantaje și beneficii ale soluțiilor SD-WAN asigură o arhitectură scalabilă, robustă, securizată, ușor de implementat și monitorizat, reprezentând fundația pe care o asigurăm clienților ONE-IT – pentru a primi mai multe informații legate de aceste soluții sau a identifica ce este potrivit în compania ta, completează acest formular solicitare:
work

 

Referinte:
– „SD-WAN Forecast and Opportunity: How They Will Disrupt the Router Market” – Studiu Gartner
– „Cloud and Drive for WAN Efficiencies Power Move to SD-WAN” – Studiu IDC
– „Magic Quadrant for WAN Optimization” – Analiza Gartner

Urmăriți aici un scurt filmuleț ce explică SD-WAN-ul:

 

Etichete: , , , ,

Leave a Reply

    • 1

    • 2

    1/2

    Formular SOLICITARE


    This site is protected by reCAPTCHA and Google Privacy Policy and ToS apply.