Firewall-urile: o necesitate pentru protejarea datelor companiei tale

Rate this post

firewallFiecare companie încearcă să își păstreze datele sensibile în siguranță. Una dintre provocările pe care le întâmpină este găsirea instrumentelor/dispozitivelor potrivite pentru asta. Chiar și pentru un dispozitiv comun, cum ar fi un firewall, este posibil ca multe companii să nu știe cum să aleagă firewall-ul potrivit cerințelor lor specifice, cum să organizeze aceste firewall-uri sau uneori, nu conștientizează de ce sunt importante.

Ce este un firewall?

Firewall-ul este un tip de instrument de securitate cibernetică, utilizat pentru a măsura traficul într-o rețea. Firewall-urile – care pot fi software, hardware sau chiar bazate pe cloud – pot fi utilizate pentru a separa nodurile de rețea de surse de trafic externe, surse de trafic interne sau chiar aplicații. Obiectivul cheie al unui firewall este de a restricționa cererile de trafic „răuvoitor” și pachetele de date, acceptând în același timp traficul autentic.

Există 8 tipuri de firewall:

  1. Firewall-uri de filtrare a pachetelor IP (Packet-filtering firewalls)
  2. Gateway-uri la nivel de circuit (Circuit-level gateways)
  3. Firewall-uri de inspecție de stat (Stateful inspection firewalls)
  4. Gateway-uri la nivel de aplicație (Application-level gateways – de exemplu, firewall-uri proxy)
  5. Firewall-uri de ultimă generație (Next-gen firewalls)
  6. Firewall-uri software (Software firewalls)
  7. Firewall-uri hardware (Hardware firewalls)
  8. Firewall-uri cloud (Cloud firewalls)

Cum funcționează aceste firewall-uri? Și care este cel mai bun pentru securitatea cibernetică de care compania ta are nevoie?

  1. Firewall-uri de filtrare a pachetelor IP

Aceste firewall-uri care sunt cele mai de bază, care generează un punct de control la un router de trafic sau un switch. Filtrarea pachetelor este un instrument și o tehnică de bază a securității rețelei. Este un instrument pentru că ajută la finalizarea unei sarcini, dar și o tehnică deoarece este o metodă de completare a unei sarcini. Filtrarea pachetelor este de obicei ieftin de implementat, dar trebuie realizat că un dispozitiv de filtrare a pachetelor nu oferă același nivel de securitate precum o aplicație sau un firewall proxy. Partea pozitivă la acest tip de firewall este faptul că nu este foarte concentrat pe resurse, adică nu influențează în mod semnificativ performanța sistemului și este relativ simplu. Cu toate acestea, firewall-urile de filtrare a pachetelor sunt mai ușor de trecut peste, în raport cu firewall-urile cu abilități de inspecție mult mai puternice.

  1. Gateway-uri la nivel de circuit

Acestea sunt destinate să accepte rapid sau să restricționeze traficul fără să consume multe resurse ale calculatorului. Gateway-urile la nivel de circuit funcționează prin confirmarea „strângerii de mână” a setărilor TCP (Transmission Control Protocol). Această verificare a „strângerii de mână” este destinată să asigure autenticitatea sesiunii de la care vine pachetul de date.

Cu toate că sunt extrem de eficiente în privința consumului de resurse, aceste firewall-uri nu verifică efectiv pachetul de date. Prin urmare, dacă un pachet conține un malware, dar are „strângere de mână” TCP corectă, trece direct de firewall. Tocmai de aceea, aceste gateway-uri nu sunt suficiente pentru a proteja afacerea.

  1. Firewall-uri de inspecție de stat

Un firewall de inspecție de stat urmărește starea de lucru și caracteristicile conexiunilor de rețea care îl navighează. Firewall-ul este configurat pentru a diferenția pachetele legitime de rețea pentru diferite tipuri de conexiuni. Aceste firewall-uri consumă mai multe resurse, ceea ce duce la încetinirea transferului pachetelor autentice în comparație cu celelalte soluții.

  1. Gateway-uri la nivel de aplicație

Aceste firewall-uri funcționează în cadrul aplicației pentru setarea traficului intern între rețeaua ta și sursa de trafic. În loc să permită conectarea directă a traficului, firewall-ul proxy stabilește mai întâi un link către sursa traficului și examinează pachetul de date primite. Acestea sunt cele mai sigure tipuri de firewall, dar viteza și funcționalitatea sunt foarte compromise, deoarece pot restricționa aplicațiile pe care le poate suporta rețeaua. Cu toate acestea, există o singură problemă în ceea ce privește firewall-urile proxy: acestea pot încetini substanțial performanța, în urma etapelor suplimentare din procesul de transfer de pachete de date.

  1. Firewall-uri de ultimă generație

Majoritatea produselor de firewall recent lansate sunt prezentate ca fiind de „ultimă generație”, dar nu există o certitudine clară cu privire la ceea ce face un firewall să fie cu adevărat de ultimă generație.

Unele dintre cele mai populare caracteristici ale arhitecturii firewall-ului de ultimă generație includ inspecția profundă a pachetelor, verificări ale procesului de „strângere de mână” a  TCP și revizuirea pachetelor de suprafață. Aceste firewall-uri pot conține și alte tehnologii, cum ar fi sistemele de prevenire a intruziunilor (IPS), care funcționează pentru a stopa mecanic atacurile împotriva rețelei tale. Problema este că nu există o definiție clară a unui firewall de ultimă generație, deci este important ca înainte de a investi într-unul, să confirmăm ce capacități reale are.

  1. Firewall-uri software

Acestea includ orice tip de firewall instalat pe un dispozitiv local și nu o componentă anume. Marele avantaj al unui firewall software este că acela că generează un nivel de apărare în profunzime, prin separarea punctelor finale ale rețelei. Cu toate acestea, menținerea individuală a firewall-urilor software pe diverse dispozitive poate fi problematică și consumatoare de timp.

  1. Firewall-uri hardware

Aceste firewall-uri folosesc un dispozitiv fizic, care servește într-un mod similar unui router de trafic, pentru a întrerupe pachetele de date și solicitările de trafic înainte de a fi conectate la serverele rețelei. Firewall-urile bazate pe dispozitive fizice (firewall-urile hardware), excelează la securitatea, întrerupând traficul malițios din afara rețelei, înainte ca punctele finale ale rețelei să fie extrem de vulnerabile.

Problema principală a acestui firewall bazat pe hardware este că de multe ori, este ușor pentru atacurile din interior să le ocolească. În plus, capabilitățile reale ale unui firewall de tip hardware sunt diferite, în funcție de producător.

  1. Firewall-uri cloud

Aceste tipuri de firewall sunt dispozitive de rețea implementate în cloud, având rolul de a opri sau a reduce accesul nedorit la rețelele private. Ca o tehnologie nouă, firewall-urile cloud sunt destinate nevoilor contemporane ale businessurilor și se regăsesc în mediile de aplicații online. Avantajul major de a avea firewall-uri bazate pe cloud este că sunt foarte ușor de adaptat la compania ta. Pe baza nevoilor tale în creștere, se poate adăuga o capacitate suplimentară serverului cloud pentru a reduce sarcinile mai mari de trafic. La fel ca firewall-urile hardware, firewall-urile cloud excelează la securitatea perimetrului.

Mai sus, sunt relatate și descrise o serie de tipuri de firewall-uri structurate pe arhitectura Internetului, pentru a răspunde nevoilor de securitate și performanță ale aplicațiilor cu mai multe niveluri. O ideea ce trebuie reținută e faptul că oricât de puternic este, doar un singur strat de protecție nu va fi suficient pentru a-ți proteja businessul. Alege în funcție de nevoile companiei tale, acel tip de firewall, care diminuează riscul de acces nedorit la datele sensibile ale companiei. Ai în vedere soluții suplimentare, care să întărească firewall-ul ales, pentru a asigura un grad superior de securizare a informațiilor și accesului neautorizat la acestea.

Leave a Reply