5 METODE RAPIDE PENTRU A REDA SUNETUL PE COMPUTER ÎN WINDOWS 10/8/7

4.9/5 - (12 votes)

sunetul pe computer
Ai pățit vreodată să nu mai funcționeze sunetul pe computer? Aceasta este una dintre cele mai des întâlnite probleme ale utilizatorilor de Windows. Află mai jos 5 metode rapide pentru a reda sunetul pe computer în Windows 10/8/7.

-> verifică placile de sunet pe USB disponibile: Placi Sunet USB – pret de la 25 lei

Metoda 1.  Verifică funcționalitatea hardware-ului

  • Verifică starea boxelor – privește difuzoarele și vezi dacă sunt acoperite de ceva. Asigură-te că nu există praf depus pe ele sau vreun material care să blocheze sunetul.
  • Verifică mufa de căști – privește în interiorul mufei pentru a vedea dacă există vreun obstacol care ar împiedica-o să funcționeze corect. Dacă există, curăță mufa cu un tampon de bumbac sau o perie moale. Împinge-l în interior și rotește-l puțin în jur pentru a îndepărta praful sau scamele.
  • Verifică microfonul sau căștile – dacă PC-ul se conectează la căști, le poți verifica, pentru a te asigura că dispozitivele funcționează normal. Deconectează căștile și vezi dacă merge sunetul. Dacă merge, problema pot fi căștile. În această situație, le poți înlocui cu altele.

Metoda 2. Verifică setările audio din computer

Dacă partea de hardware funcționează și încă nu ai sunet, verifică setările audio ale PC-ului.

A. Verifică setările Volume mixer

  1. Dă clic dreapta pe iconița de volum din bara de activități din partea de jos a ecranului și apasă pe Open Volume mixer.
  2. Asigură-te că intrările nu sunt la nivelul minim.
  3. Acum testează pentru a vedea dacă ai sunet.

B. Asigură-te că dispozitivul audio este setat ca implicit

Pași pentru Windows 8 și Windows 7

  1. Dă clic dreapta pe iconița de volum din colțul din dreapta jos și apoi selectează Playback devices.
  2. Verifică dispozitivul audio în tab-ul Playback. Asigură-te că există o bifă verde lângă dispozitivul audio.
  3. Dacă dispozitivul audio nu este cel implicit, selectează dispozitivul audio și apasă pe Set Default. Pentru a salva, apasă pe OK.
  4. Testează PC-ul pentru a verifica dacă există sunet.

Pași pentru Windows 10:

  1. Dă clic dreapta pe iconița de volum din bara de activități din partea de jos a ecranului și apasă pe Open Sound Settings.
  2. În fereastra apărută (Sound), apasă pe Sound Control Panel din partea dreaptă sus.
  3. Verifică dispozitivul audio în tab-ul Playback. Asigură-te că există o bifă verde lângă dispozitivul audio.
  4. Dacă dispozitivul audio nu este cel implicit, selectează dispozitivul audio și apasă pe Set Default. Pentru a salva, apasă pe OK.

 

C. Schimbă formatul audio pentru a nu remedia lipsa sunetului pe PC

Pași pentru Windows 8 și Windows 7

  1. Dă clic dreapta pe iconița de volum din bara de activități din partea de jos a ecranului și apasă pe Playback devices.
  2. Selectează dispozitivul audio în tab-ul Playback și apasă pe Proporties.
  3. Apasă pe Advanced. În Default Format, alege o altă frecvență audio, apoi apasă pe butonul Test. Redă un audio pentru a testa.
  4. Va trebui să repeți acest lucru până când vei găsi un format audio adecvat. După ce îl găsești, apasă pe OK pentru a salva setările.

Pași pentru Windows 10:

  1. Dă clic dreapta pe iconița de volum din bara de activități din partea de jos a ecranului și apasă pe Open Sound Settings.
  2. În fereastra apărută (Sound), apasă pe Sound Control Panel din partea dreaptă sus.
  3. Selectează dispozitivul audio în tab-ul Playback și apasă pe Proporties.
  4. Apasă pe Advanced. În Default Format, alege o altă frecvență audio, apoi apasă pe butonul Test. Redă un audio pentru a testa.
  5. Va trebui să repeți acest lucru până când vei găsi un format audio adecvat. După ce îl găsești, apasă pe OK pentru a salva setările.

Dacă problema persistă, treci la următoarea metodă.

Metoda 3. Reinstalează driverul audio

O problemă de sunet poate interveni și în situația în care driverul audio este corupt sau incompatibil cu Windows. Se poate remedia situația dacă dezinstalezi și reinstalezi driverul audio.

  1. Deschide Device Manager din Control Panel. Poate fi găsit și dacă tastezi Device Manager în câmpul de căutare de la Start (din bara de activități).
  2. Dă dublu clic pe Sound, video and game controllers pentru a extinde opțiunea.
  3. Clic dreapta pe cardul audio (de ex.: Realtek Audio) și selectează Uninstall device.
  4. Dacă apare un pop-up pentru confirmare, bifează caseta de lângă Delete the driver software for this device, apoi apasă pe Uninstall pentru dezinstalare.
  5. Repornește PC-ul, iar Windows va descărca și instala în mod automat driverul audio. Apoi, verifică dacă merge sunetul pe computer.

Metoda 4. Actualizează driverul audio

Un driver audio lipsă sau vechi poate cauza lipsa sunetului pe PC. Dacă nu a funcționat cu dezinstalarea și reinstalarea driverului audio, încearcă să rezolvi problema prin actualizarea driverului audio.

Există două moduri de actualizare: manual și în mod automat.

Pentru actualizarea manuală a driverului audio – căută pe site-ul web al producătorului, găsește cel mai recent și corect driver care se potrivește cu sistemul de operare Windows și instalează-l pe PC. Acest lucru necesită timp și cunoștințe suplimentare.

Dacă nu ai mai făcut asta până acum, poți alege un program gratuit de actualizare a driverului.

Observație: Sunt disponibile două versiuni diferite ale multor drivere, atât o versiune pe 32 de biți, cât și pe 64 de biți. Asigură-te că instalezi varianta corectă bazată pe ce versiune de Windows 10 ai instalată pe PC.

Pentru actualizarea automată a driverului audio:

  1. Deschide Device Manager din Control Panel.
  2. Dă dublu clic pe Sound, video and game controllers pentru a extinde opțiunea.
  3. Clic dreapta pe cardul audio (de ex.: Realtek Audio) și selectează Update driver.
  4. Selectează opțiunea Search automatically for updated driver software, iar PC-ul va căuta în mod automat driverele online. Urmează instrucțiunile. Dacă ai deja instalată ultima versiune a driverului, va apărea mesajul The best drivers for your device are already installed.

Pentru Windows 8 și Windows 7 se recomandă actualizarea manuală a driverului audio, deoarece în unele situații nu funcționează actualizarea automată sau se instalează drivere generice.

Metoda 5. Depanarea problemei sunetului

Pe lângă cele deja menționate, poți apela la depanatorul din Windows (Troubleshooter)  și a repara sunetul în mod automat.

  1. Deschide Control Panel din computer.
  2. Apasă pe Troubleshooting.
  3. În secțiunea Hardware and Sound, apasă pe Troubleshoot audio recording.
  4. Bifează caseta de lângă Apply repairs automatically și apasă pe Next pentru a începe depanarea.
  5. Urmează instrucțiunile pentru a remedia sunetul de pe PC.
  6. Repornește (Restart) computerul și verifică dacă probleme sunetului s-a remediat.

 

Sunetul pe computer este esențial pentru orice utilizator. De aceea, este important ca această problemă să fie remediată cât mai rapid posibil. Lipsa sunetului poate avea diferite cauze, tocmai de aceea este recomandat să încerci mai multe dintre metodele prezentate mai sus, până ajungi la soluția potrivită pentru PC-ul tău.

-> Verifică și placile de sunet pe USB disponibile: Placi Sunet USB – pret de la 25 lei

 

Sursă articol: https://www.drivereasy.com/knowledge/easy-to-fix-no-sound-on-computer/

Etichete: , , ,

Leave a Reply