Puterea nebănuită a giganților Google și Facebook!

5/5 - (1 vote)

Te-ai întrebat vreodată câtă informație se deține despre tine, fără să știi? Descoperă chiar acum ce știe Facebook și Google despre tine!

1. Google știe unde ai fost.

Google stochează locația ta. Dacă ai activă opțiunea de urmărire a locației, de fiecare dată când pornești telefonul. Poți vedea o cronologie a locului în care ai fost deja din prima zi în care ai început să utilizezi Google pe telefonul personal. Mai mult, poți vedea ora la care ai fost într-o anumită locație și cât timp ți-a luat pentru a ajunge acolo, de la locația anterioară.

Poți verifica acest lucru, accesând acest link: https://www.google.com/maps/timeline?pb

2. Google știe tot ceea ce ai căutat vreodată sau ai șters.

Google stochează istoricul căutărilor pe toate dispozitivele tale. Astfel, chiar dacă ștergi istoricul căutărilor pe un singur dispozitiv, este posibil să ai în continuare date salvate de pe alte dispozitive.

Accesează acest link pentru a-ți vedea datele personale: myactivity.google.com/myactivity

3. Google îți conturează un profil de publicitate.

Google creează un anunț pe baza informațiilor tale, inclusiv locația, sexul, vârsta, hobby-urile, cariera, interesele, statutul relației, greutatea posibilă, precum și veniturile.

Accesează acest link pentru a vedea datele despre tine: google.com/settings/ads/

4. Google cunoaște toate aplicațiile pe care le folosești.

Google stochează informații despre fiecare aplicație și extensie pe care o folosești. Deține informații despre cât de des le folosești, unde și cu cine le folosești pentru a interacționa. Cu alte cuvinte, știe cu cine vorbești pe Facebook, cu ce persoane și din ce țări sunt, la ce oră te culci.

Urmează acest link pentru a consulta datele despre tine:
https://myaccount.google.com/permissions?pli=1

5. Google deține tot istoricul tău de pe YouTube.

Google stochează toate istoricul tău de pe YouTube. Prin urmare, probabil că știu dacă vei fi părinte, ce partid politic preferi, ce religie ești sau dacă ești îndrăgostit sau depresiv.

Accesează acest link pentru a-ți vedea propriile date stocate de Google:
https://www.youtube.com/feed/history/search_history

6. Google deține date despre tine, care pot umple milioane de documente Word.

Google oferă o opțiune de descărcare a tuturor datelor pe care le stochează despre tine. Vei fi surprins să afli cantitatea imensă a informației.

Pentru a te convinge, accesează acest link: google.com/takeout

Compania deține detalii legate, printre altele, despre personae de contact, e-mailuri, fișiere Google Drive, fotografii personale făcute cu telefonul, calendarul, istoricul locațiilor, site-urile pe care le-ai creat/ deținut, câți pași mergi într-o zi etc.

7. Facebook stochează totul: de la postari de stickers  la locația de conectare.

Facebook stochează ceea ce crede că ai putea fi interest, în baza lucrurilor pe care le-ai plăcut și despre ce vorbești tu și prietenii tăi. Totodată, stochează locul, ora și dispozitivul pe care te-ai conectat la Facebook și aplicațiile pe care le-ai conectat la aplicație.

Dacă ai instalat Microsoft Windows 10, ar fi util de știut că toate Opțiunile de Confidențialitate cu 16 submeniuri diferite sunt activate în mod prestabilit atunci când instalați acest Windows 10,  vedeti  aici:

windows 10 privacy

8. Facebook poate accesa camera web și microfonul telefonului mobil.

Datele colectate de Facebook includ urmărirea locului în care te afli, ce aplicații ai instalat, când le folosești, ce folosești. De asemenea, poate deține accesul la camera web și microfon în orice moment. Mai mult, poate avea acces la contactele, e-mailurile, calendarul, istoricul apelurilor, mesajele pe care le primești/ trimiți, fișierele descărcate, jocurile pe care le joci, fotografiile și videoclipurile, muzica, posturile de radio pe care le asculți, inclusiv istoricul căutărilor și al navigării.

9. Dacă descarci documentul Google Takeout, care cuprinde toate informațiile deținute despre tine, vei rămâne surprins.

Volumul imens de date despre tine cuprinde istoria căutărilor (incluzând imaginile descărcate și site-urile accesate), evenimentele la care ai participat și când, informații pe care le-ai șters, programul antrenamentelor, fiecare poză făcută vreodată cu telefonul mobil, fiecare e-mail trimis/ primit vreodată.

Și asta nu e tot!

10. Scurt rezumat

Compania Google are informații despre toate activitățile tale. Știe fiecare anunț Google pe care l-ai văzut sau accesat, fiecare aplicație folosită/ lansată/ creată, ora exactă a activității tale. În plus, au toate imaginile, videoclipurile, articolele pe care le-ai căutat/ descărcat vreodată.

Toate aceste informații pot reprezenta un pericol pentru tine. De ce? Pentru că dacă cineva știe datele contului tău Google sau reușește să ți-l acceseze, poate avea toate informațiile despre tine din ultimii ani.

Aceasta este una dintre consecințele erei tehnologiei. Ceea ce putem face este să fim mai precauți la ce accesăm sau descărcăm din mediul virtual.

.

Vezi articole cu sfaturi IT:  https://www.one-it.ro/blog/category/sfaturi-it/

Sursa info articol: https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/mar/28/all-the-data-facebook-google-has-on-you-privacy

Leave a Reply