Apelul 1.4.1. Investiții tehnologice în IMM-uri – investiții în digitalizare prin Programul Regional Centru
Featured
IMM-urile care doresc să își modernizeze activitatea și prin digitalizare pot obține finanțări nerambursabile între 250.000-1.500.000 de euro prin apelul 1.4.1 Investiții tehnologice în IMM-uri (PRC/110/PRC_P1/OP1), din cadrul Programului Regional (PR) Centru aferent perioadei de programare 2021-2027. Perioada de depunere a proiectelor este în plină desfășurare, iar solicitanții îți pot înscrie proiectele până în 12 februarie 2024.
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MYSMIS 2021 / SMIS2021+ disponibilă la adresa web https://mysmis2021.gov.ro/
Scopul acordării acestui sprijin financiar este susținerea dezvoltării și modernizarea tehnologică a IMM-urilor în Regiunea Centru, active în sectoarele regionale de specializare inteligentă.
Apelul de proiecte este de tip competitiv, cu termen limită de depunere a cererilor de finanțare.
Perioada de depunere a proiectelor: 11.12.2023 ora 12:00 – 12.02.2024 ora 12:00
Alocarea financiară corespunzătoare acestui apel este de 81.016.706 euro, din care sprijin FEDR 68.864.200 euro și 12.152.506 euro finanțare de la bugetul de stat.
Zona vizată de prezentul apel de proiecte trebuie să fie situată în Regiunea Centru, România – județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, mediul urban sau rural în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, și mediul urban în cazul microîntreprinderilor.
Coduri CAEN eligibile în cadrul apelului de proiecte 1.4.1 Investiții tehnologice în IMM-uri (PRC/110/PRC_P1/OP1) poate fi consultat în Anexa 3 la Ghidul solicitantului. (descarcă ANEXELE)
One-IT, în calitate de furnizor și integrator de echipamente și soluții IT, poate fi partenerul tău în procesul de digitalizare a companiei.
Îți stăm la dispoziție cu:
✅ Analiza IT pentru identificarea tehnologiilor IT de care ai nevoie pentru digitalizare;
✅ Oferte personalizate conforme cu cheltuielile eligibile în cadrul proiectului;
✅ Implementarea investițiilor IT din proiect.
Vă stăm la dispoziție cu informații despre programul de finanțare sau oferte dedicate conform ghidului. Completați formularul de solicitare, iar echipa noastră vă va contacta pentru detaliile dorite:
Acțiuni sprijinite în cadrul apelului 1.4.1 Investiții tehnologice în IMM-uri (PRC/110/PRC_P1/OP1)
Sunt sprijinite proiecte care realizează o investiție inițială în Regiunea Centru, prin:
- Construcția, extinderea sau modernizarea spațiilor de producție sau prestare de servicii
- Dotarea cu echipamente, tehnologii, utilaje, inclusiv tehnologii inovative, și investiții în spațiile de producție/prestare servicii aferente, în vederea îmbunătățirii capacităților tehnice ale IMM-urilor;
- integrarea de noi tehnologii în procesele de producție, precum IoT, automatizare, robotică, inteligență artificială, micro/nanoelectronică, nanotehnologii, fotonică, materialele avansate, biotehnologia industrială și tehnologiile de fabricare avansate, etc;
- integrarea de noi tehnologii în scopul îmbunătățirii serviciilor;
- adoptarea și utilizarea de tehnici avansate de producție.
Solicitanți eligibili
➡ societate înregistrată în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată sau în baza Legii 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici sau mijlocii.
➡ să se încadreze în categoria microîntreprinderilor / întreprinderilor mici / mijlocii, atât la data solicitării finanțării (i.e. data depunerii cererii de finanțare), cât și la data acordării finanțării (i.e. data semnării contractului de finanțare).
Locul de implementare
Locul de implementare a proiectului trebuie să fie situat în localități din Regiunea Centru, în mediul urban sau rural în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, iar în cazul microîntreprinderilor în mediul urban.
Solicitantul trebuie să aibă capacitatea financiară de a asigura contribuția proprie de cel puțin 25% din costurile eligibile, din resurse proprii sau printr-o finanțare externă, sub o formă care nu implică finanțare publică (surse proprii, credite bancare care nu implică sprijin public, aport al acționarilor, alții decât organisme ale statului, sau alte surse private), declarată în secțiunea aferentă din Cererea de Finanțare.
Investiții eligibile prin ajutor de stat regional
- achiziția de echipamente, tehnologii, utilaje, inclusiv tehnologii inovative, și investiții în spațiile de producție/prestare servicii aferente, în vederea îmbunătățirii capacităților tehnice ale IMM-urilor;
- investiții în noi tehnologii precum IoT, automatizare, robotică, inteligență artificială, micro/nanoelectronică, nanotehnologii, fotonică, materialele avansate, biotehnologia industrială și tehnologiile de fabricare avansate etc.;
- investiții în noi tehnologii în scopul îmbunătățirii serviciilor;
- investiții în tehnici avansate de producție, investiții în achiziționarea unor brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare, sau soluții tehnice ne-brevetate și valorificarea rezultatelor cercetării;
- achiziția de echipamente, tehnologii, utilaje, precum și investiții în construirea/extinderea/ modernizarea spațiilor de producție/prestare servicii aferente, care să deservească inclusiv valorificarea rezultatelor din activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare/transfer tehnologic de către IMM-uri.
- achiziția de active corporale și necorporale în legătură cu modernizarea industrială pentru sectoarele de specializare inteligentă, design industrial, inclusiv inovare bazată pe design, customizare de masă (imprimare 3D, manufacturare digitală directă).
Pot intra în etapa de contractare proiectele care se încadrează în alocarea financiară, care în urma evaluării tehnice și financiare au obținut un punctaj de minim 50 de puncte, să nu fi fost notat cu 0 la criteriile menționate în grila ETF.
Proiectul propus pentru finanțare trebuie să includă neapărat o investiție inițială în active corporale și necorporale, legată de:
- crearea unei unități noi
- extinderea capacității unei unități existente
- diversificarea producției unei unități prin produse/servicii care nu au fost fabricate/ prestate anterior în unitate
- schimbare fundamentală a procesului general de producție al unei unități existente
Se consideră că ajutoarele au un efect stimulativ dacă beneficiarul a depus o cerere de finanțare înainte de demararea investiției.
Dacă doriți să aflați informații suplimentare despre cheltuielile eligibile în cadrul acestui program de finanțare sau doriți oferte dedicate, completați formularul de solicitare, iar echipa noastră vă va contacta în cel mai scurt timp:
Surse oficiale:
Ghidul solicitantului, Corrigendum 5 – Intervenția 1.4.1
Anexe la Ghidul solicitantului Corrigendum 5 – Intervenția 1.4.1
Corrigendum 5 – Intervenția 1.4.1
- Start „Femeia Antreprenor” 2024 – Finanțări de până la 200.000 lei pentru antreprenoare, din 30 iulie - 30 iulie 2024
- Nouă amânare la depunerea proiectelor digitalizare IMM prin ADR Nord-Vest - 26 iulie 2024
- Rezultate Digitalizare IMM – A patra listă intermediară cu cele 1163 de firme admise la finanțări de până la 100.000 euro - 1 iulie 2024