Cum cumperi o baterie de laptop

4/5 - (5 votes)

>     Acum ceva timp am publicat un articol despre cum sa iti intretii bateria de laptop ca sa aiba durata de viata mai mare; dar inevitabil la un moment dat bateria care o aveti in laptop nu o sa se mai incarce deloc.  In mod general bateriile au o durata de viata de 2-3 ani  in functie de cum au fost intretinute aceasta durata este mai mica sau mai mare.

In cazul in carBaterie Laptope trebuie sa achizitionati o baterie laptop noua ar fi bine sa stiti cate ceva si despre parametrii tehnici importanti ai bateriilor:

–  Toate bateriile, inclusiv cele de laptop sunt caracterizate de doi parametri importanti, voltajul si capacitatea. Voltajul reprezinta masura cu care energia este preluata din baterie si se masoara in volti, iar capacitatea reprezinta „rezervorul” de curent al bateriei si se masoara in mAh (miliAmperi/Ora). Cu cat capacitatea este mai mare cu atat laptopul va fi alimentat de baterie o perioda mai indelungata.
>     Daca capacitatea bateriei poate varia si este recomandat sa fie cat mai mare ca sa tina cat mai mult, voltajul este strict si trebuie respectat. In momentul achizitiei unei baterii trebuie sa fiti foarte atent sa aiba acelasi voltaj ca si bateria originala sau valoarea specificata in manual, altfel riscati sa va avariati laptop-ul. In functie de schema de conectare a celulelor in baterie, voltajul nominal al unei baterii Li-ion poate varia intre 7,2V si 14,8V. In mod normal voltajele pentru bateriile laptop-urilor mai populare sunt: intre 11,1 si 14,8V pentru bateriile laptop-urilor Dell, intre 10,8 si 14,8V pentru bateriile laptop-urilor Toshiba,  Apple, Gateway si IBM/Lenovo, intre 7,4 si 14,8V pentru bateriile laptop-urilor Sony, intre 7,2 si 14,8V pentru bateriile laptop-urilor HP/Compaq.
Capacitatea bateriei mai poate fi exprimata si in Wh (wati/ora). Valoarea in Wh se obtine inmultind voltajul unei baterii cu capacitatea acesteia exprimata in mAh si apoi impartind rezultatul la 1000.
Pentru a afla cat ne poate tine o baterie trebuie sa stim aproximativ puterea (in Wati) consumata de laptop in anumite conditii de utilizare. De ex. daca laptop-ul dvs. are nevoie de 15 Wati pt. a functiona, o baterie de 10.8V si 5200mAh, adica  56Wh va tine laptopul alimentat timp de 3.5 ore.

Legat de sfaturi, acestea sunt:

1. Identificarea corecta a bateriei

Cel mai important lucru este ca aceasta sa se potrivească  laptop-ului tau. Pentru asta, trebuie sa stii numele producatorului si modelul laptop-ului, dar daca asta nu te ajuta, verifica interiorul compartimentului bateriei, Laptop Bateriiatunci cand notebook-ul este stins şi scos din priza – acolo ar trebui sa apara scris codul bateriei. Neaparat sa verificati sa corespunda modelul laptopului sau codul de compatibilitate cu bateria noua.

2. Verificarea calitatii bateriei 

Daca bateria este originala ( adica acelasi brand cu marca laptop-ului)  de obicei poti fi sigur ca este produs de calitate.  Cu toate acestea marii producatori de Laptop nu sunt toti si producatori de celule pentru baterii;  de exemplu daca te uiti in interiorul unei baterii de la Asus vei descoperi ca celulele sunt produse sub alt brand , precum Toshiba sau Samsung.  Acest lucru sugereaza faptul ca brandul sub care este vanduta o baterie nu inseamna neaparat ca ea are o calitate superioara. De aceea, poti achizitiona o baterie si de la diversi producatori specializati, deoarece multi dintre ei folosesc exact aceleasi celule ca marile companii de portabile, dar au produse mai ieftine.

Garantia unei baterii noi trebuie sa fie de cel putin 1 an. Prima si cea mai buna optiune este sa cumperi o baterie noua de laptop care sa aiba celule noi si sa aiba o performanta de 100%. Multe firme s-ar putea sa iti ofere si baterii uzate, pe langa cele noi, dar trebuie sa fii sceptic in privinta acestora, de obicei, garantia unor astfel de baterii este redusa. Bateriile folosite nu au aceeasi capacitate electrica si pot oferi autonomii mai scazute decat bateriile noi. In plus, pot ceda cand nu te astepti.

3.  Tipul de baterie si capacitatea acesteia

Cele mai noi tipuri de baterii de notebook-uri de pe piata sunt bateriile LI-ION  sau LI-Polymer,  in cazul achizitiei sa cauti doar aceste 2 tipuri de baterii.

Un factor important este capacitatea bateriei pe care vrei să o cumperi. Pe masura ce tehnologia avanseaza, capacitatea energetica creste la randul ei. Bateria pe care ai cumparat-o anul trecut poate fi mai slaba decat cea de anul acesta, desi au aceleasi dimensiuni fizice. Bateriile sunt clasificate in functie de volti (V) si amperi (Ah). Deoarece bateriile de laptop nu sunt la fel de puternice ca altele, de exemplu, ca bateriile de masina, majoritatea sunt masurate in volti (V) si miliamperi (mAh). O mie de miliamperi inseamna 1 Amper. Atunci cand cumperi o baterie de laptop, alege-o intotdeauna pe cea cu cei mai multi miliamperi. De exemplu, in functie de brandul si modelul laptop-ului tau, poti alege sa cumperi o baterie de 6 celule sau de 9 celule, care are o capacitate mai mare decat vechea baterie de 3 celule pe care o foloseai pana acum.

Ce sa faci cu bateria veche ?
Multi oameni se intreaba ce pot face cu bateria veche. Cel mai bine este sa o reciclezi, pentru a nu afecta in niciun fel mediul inconjurator. Avand in vedere ca Directiva UE privind colectarea si reciclarea bateriilor si a acumulatorilor a devenit obligatorie pentru statele membre, bateriile de laptop trebuiesc colectate si reciclate separat de restul gunoiului menajer. Incearca sa contactezi un ONG care sa se ocupe de aceasta problema.

Noi la One-IT comercializam baterii originale, dar si baterii compatibile cu standarde de calitate inalte si garantie de minim 1 an de zile.   Va prezentam cateva link-uri cu bateriile comercializate de noi:

> Baterie Laptop Acer
> Baterie Laptop Asus
> Baterie Laptop Apple
> Baterie Laptop HP
> Baterie Laptop Toshiba

Dupa ce ati achizitionat bateria este important sa faceti formatarea bateriei. Este recomandat ca bateriile noi sa fie trecute prin cateva cicluri de incarcare/descarcare completa inainte de a fi utilizate pentru a beneficia de capacitatea maxima pentru care au fost proiectate. Procedeul este simplu: descarca bateria la maxim si incarca bateria la maxim. Intre aceste incarcari si descarcari este important sa lasi bateria nefolosita cateva ore, recomandat 5 ore  o poti si scoate din laptop. Daca efectuezi acest ciclu de incarcare/descarcare de trei ori, poti fi sigur ca vei beneficia la maxim de capacitatea proiectata a bateriei. IMPORTANT: operatiunea de formatare (incarcare/descarcare completa) trebuie facuta cu Power Management-ul din sistemul de operare dezactivat. Cu toate ca bateriile Li-ion nu sunt sensibile „efectului de memorie” caracteristic bateriilor Ni-Cd, formatarea acestora, desi nu este obligatorie este recomandata pentru maximizarea capacitatii si a duratei de viata a acestora.

Pentru prelungirea duratei de viata a bateriei puteti  sa mai cititi articolul:
Baterie Laptop – sfaturi intretinere

Etichete: , , ,

5 thoughts on “Cum cumperi o baterie de laptop

  1. Robert A. Rusu - 3 aprilie 2013 at 14:17

    LAPTOPURI NOI , FOARTE BUNE –PLACI GRAFICE CLASA 1 – CU VIDEO PREZENTARE PENTRU FIECARE MODEL

  2. Cristian - 10 aprilie 2013 at 21:05

    Salut….pentru baterii bune va recomand Baterii-Laptop. Au baterii si incarcatoare originale, de ff buna calitate. Eu am cumparat o baterie pentru un dell vostro si merge si in ziua de azi fara oprire.
    Au pe site conditiile de utilizare, le am urmat si nu am mai avut probleme cu bateria.

  3. Daniel Moromete - 22 aprilie 2013 at 6:05

    prietene care ai scris aici, esti varza in domeniu daca spui ca trebuie incarcati si descarcati acumulatorii li-io, daca citeai un prospect de la o mare firma producatoare, observai ca acolo specifica faptul ca se evita descarcarile la aproape de maxim a acumulatorilor deoarece curentul de incarcare e fff mare la unele laptopuri si uneori cedeaza incarcarea, se ard anumite componente (tranzistoare mosfet care se ocupa see you incarcarea).In plus acumulatorii li-io, NU au efect de memorie, in schimb au un numar mult mai mic de incarcari fatza de acumulatori ni-cd, asa ca nu va mai jucati aiurea see you incarcarea si descarcarea lor, pierdeti din numarul de incarcari…

  4. One-IT - 27 aprilie 2013 at 8:39

    Buna Daniel, te rugam mai intaii sa citesti si articolul cu sfaturi legat de intretinerea bateriilor: https://www.one-it.ro/blog/2012/06/baterie-laptop-sfaturi-intretinere/.
    Acolo avem la punctul 7 : Nu exagerati cu cicluri incarcare-descarcare a bateriei.
    – si tot acolo avem la punctul numarul 3 : descarcarea sa nu fie niciodata mai jos de 3 %, […] Acest ciclu de incarcare – descarcare a bateriei de laptop se recomanda a se face cel putin o data pe luna pentru a ca bateria sa se pastreze in cele mai bune conditii de utilizare si functionare.

    Daca doriti ca durata de viata a bateriei laptop-ului sa tina cat mai mult va recomandam sa cititi toate sfaturile cu atentie! Daca luati numai niste cuvinte din context si le analizati – s-ar putea sa nu vedeti tot adevarul, deci cititi tot materialul care vi l-am prezentat.

    Pentru alte intrebari si neclaritati va stam la dispozitie! 🙂

  5. Otetea Ovidiu - 12 iulie 2015 at 18:16

    Cauti o baterie de laptop? Aparatul foto sau camera video are nevoie de o baterie noua? Uneltele tale electrice au nevoie de o baterie mai puternica? La noi vei gasi aproape orice acumulator sau baterie dorita.
    Bateria sau acumulatorul laptopului este una dintre cele mai importante componente, deoarece ea sustine si alimenteaza mobilitatea, care este esenta unui laptop.

    http://ttap.co/1MdBIcm

Leave a Reply