Sfaturi utile pentru securizarea muncii, indiferent de locul în care te afli

Rate this post

securizare

Digitalizarea și securizarea echipamentelor și spațiului de lucru de la birou sau de acasă, sunt două lucruri care trebuie să meargă mână în mână. Bineînțeles, dacă se dorește o activitate eficientă, un flux de lucru neîntrerupt și un birou protejat. Pentru că în ultimul an, activitatea profesională a majorității companiilor s-a împărțit între activitatea la locul de muncă și de la distanță, este util și recomandat chiar, să implementăm din timp câteva măsuri, prezentate mai jos, care ne ajută să lucrăm în siguranță, indiferent de locul în care ne aflăm.

Primul lucru de care trebuie ținut cont este faptul că dispozitivele pe care lucrezi sunt fizic protejate și că nimeni altcineva în afară de tine nu are acces la acestea și la informațiile sensibile cu care lucrezi.

1. Securizează accesul la dispozitive

Dacă pleci de la biroul de acasă, asigură-te că dispozitivele (laptop, PC, telefon, tabletă) sunt fie închise, fie blocate. Acest lucru este valabil și atunci când lucrezi la biroul din firmă.

Dacă nu ți-ai creat un spațiu fizic destinat muncii tale, asigură-te că le așezi într-un loc unde nu îi ispitește pe copii, alții membri ai familiei sau colegi de cameră. Acest lucru va împiedica ca acestea să fie deschise de alții sau furate, dar te va ajuta să separi viața profesională de viața familială, atunci când ți-ai terminat task-urile.

2. Securizează dispozitivele/rețeaua de acasă împotriva accesului neautorizat

Atacurile cibernetice sunt tot mai dese, mai ales în contextul în care mulți angajați lucrează de acasă.

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este crearea unei parole puternice de acces pentru dispozitiv. Verifică dacă ai instalat pe calculator o soluție de criptare a datelor, iar dacă nu ai, vorbește cu departamentul IT din firma ta. Criptarea datelor nu permite atacatorilor să le vadă, protejându-te împotriva compromiterii sau furtului de date. Iar dacă te conectezi la rețeaua de acasă, asigură-te că nu ești vizibil altor computere din rețea și că opțiunea de partajare a fișierelor în rețea este dezactivată.

3. Păstrează proiectele profesionale pe calculatorul de lucru

Chiar dacă uneori poate fi dificil de realizat, încearcă să îți îndeplinești task-urile de birou exclusiv pe dispozitivul companiei, iar cele personale pe dispozitivul propriu. În general, laptopul de serviciu are deja instalate anumite soluții de securitate, care te protejează de eventuale atacuri cibernetice și acoperă posibile erori umane (deschiderea de e-mailuri infectate).

Evită să instalezi aplicații personale pe laptopul de serviciu, deoarece crește considerabil riscul apariției unor vulnerabilități.

De asemenea, nu trimite e-mailuri de serviciu de pe adresa privată sau invers. Nu numai că este neprofesionist, dar poți trimite unor persoane rău intenționate anumite date sensibile ale companiei, care vor putea fi exploatate apoi de hackeri.

4. Securizează conexiunile la internet

Cea mai simplă modalitate de a securizează comunicarea de date în munca la distanță este printr-un VPN dedicat.

Conexiunea prin VPN este indicată deoarece aduce un grad mare de securitate, criptând traficul care intră în rețeaua de internet (pentru ca surse exterioare să nu poată vedea ceea ce faci pe internet) și blocând accesul traficului malițios. Iar dacă nu ai posibilitatea de a te conecta la internet prin VPN, protejează router-ul de acasă cu o parolă puternică (modifică parola implicită), la fel și rețeaua Wi-Fi.

 

Recomandări generale de securitate pentru munca la distanță

1. Închide ușa casei sau camerei unde lucrezi

Ai fi mirat să afli câte laptopuri de serviciu s-au furat din locuințe din acest motiv. Iar atunci când lucrezi în anumite domenii în care pierderea anumitor date confidențiale din firmă poate rezulta în pierderea locului de muncă sau despăgubiri.

2. Evită să lași dispozitivele de serviciu în mașină

Cel mai sigur este ca atunci când călătorești, să păstrezi la tine acel dispozitiv. TE poate salva de situații neplăcute și de musafiri nepoftiți care dau târcoale mașinii tale.

3. Nu utiliza stick-uri USB la întâmplare

Nu folosi niciodată un stick USB dacă nu ști de unde provine și nu continua să folosești unul dacă l-ai conectat la un dispozitiv despre care nu ști sigur că are instalate soluții de securitate. În schimb, dacă trebuie să încarci telefonul sau PC-ul, utilizează un blocator de date USB, care permite dispozitivului să se conecteze la alimentare fără a expune datele din interiorul dispozitivului (acesta conectează cablurile de alimentare, dar nu și cele de date).

Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile de bună practică pentru cei care muncesc la birou, de acasă sau de oriunde altundeva. Dacă dorești să afli mai detaliat și alte recomandări despre securizarea muncii la distanță, accesează ACEST articol.

Bunele practici de securitate sunt însușite și practicate cu regularitate. Iar în contextul digitalizării, acestea sunt, mai mult ca niciodată, necesare.

#staySafe

Leave a Reply