Licentierea corecta Windows Server 2016 si Windows Server Data Center – Modele de licentiere

4.2/5 - (4 votes)

In acest articol descriem modificările semnificative ale licenței Windows Server care vin impreuna cu Windows Server 2016. „Edițiile de bază” Windows Server Standard și Datacenter, afectează majoritatea utilizatorilor.
Rețineți că întotdeauna achiziționați cea mai recentă ediție a Windows Server, deci cele mai recente reguli se aplică întotdeauna in compania dvs. Puteți opta să implementați o versiune mai veche a Windows Server, dacă licența permite acest lucru, dar se aplică în continuare cele mai recente reguli.

Practic incepand cu versiunea 2016, a fost modificata licentierea Windows Server de la per Processor la per Core.

Licentelor Windows Server 2016 Standard Edition si Windows Server 2016 Datacenter Edition se aplica noul model de licentiere, care este o combinatie intre licentierea per Core a tuturor procesoarelor fizice disponibile pe server si licentele de acces (CAL) pentru utilizatorii/dispozitivele care accesează serverul (per Core + user/ device CAL).

Windows Server 2016 Foundation si Essentials Edition se pastreaza in continuare modelul de licentiere per Processor, fara a fi necesara si achizitia de licente CAL.

Modele de licentiere:

licentiere

Pentru licentiere corecta este important:
– Toate nucleele (cores) disponibile dintr-un server fizic trebuie licentiate,
– Pentru fiecare procesor fizic disponibil pe server este necesara licentierea a minim 8 nuclee (cores),
– Pentru fiecare server fizic este necesara licentierea a minim 2 procesoare si un total minim de 16 cores (indiferent daca utilizezi doar o masina cu un singur procesor quad-core, ca exemplu),

Fiecare Windows Server licentieaza 2 core-uri, iar fiecare core dintr-un server trebuie licentiat cu Windows Server, exemplu: un server cu 48 core-uri, o sa aiba nevoie de 24 copii de Windows Server.

Licenta Windows Server Standard Edition ofera dreptul de utilizare a maxim doua OSE (Operating system environment) sau doua Hyper-V containers (atunci cand toate nuceleele fizice- cores ale serverului sunt licentiate).
Pentru fiecare doua masini virtuale suplimentare, este necesara licentierea din nou a tuturor nuceelor (cores) disponibile pe serverul fizic.
Exemplu: daca ai nevoie de 4 masini virtuale pe acelasi host, este necesar sa dublezi licenta de Windows Server Standard pentru host.

Comparatie intre Windows Server 2016 si Windows Data Center:

Windows server
Prezentare video:

 

 

Etichete:

Leave a Reply