IPv6 vs IPv4 – noua generatie de adrese internet protocol

4.7/5 - (3 votes)

ipv4 vs ipv6    Se estimeaza ca IPv6, noua generatie de adrese internet protocol (IP), va inlocui in 2012   adresele IP existente in lume. Din cauza ca in scurt timp combinatiile ip-urilor pe care le folosim inca de 20 de ani incoace (ex: 232.232.0.232) si care se numesc IPv4 se termina, ne apropiem cu pasi repezi spre ceea ce numim “next generation ip (IPng)” protocol versiunea 6 (IPv6).
Departamentul tehnic One-IT oferta solutii complete de migrare la noul protocol IPv6.

Ce este IPv6?         IPv6 (Internet Protocol Version 6) este o noua generatie de adrese internet protocol, care este in esenta o actualizare a IP Version 4 (IPv4). Un Protocol Internet – in mod uzual denumit IP – este un set de standarde agreate referitoare la modul in care functioneaza internetul. A fost implementat in mod oficial in 1982 si asigura regulile tehnice prin care Internetul este la fel peste tot in lume. Bazele IPv6 sunt asemanatoare celor ale IPv4 – dispozitivele pot folosi IPv6 ca adrese sursa si destinatie pentru a face posibila transmisia pachetelor prin retea.
IPv6 functioneaza similar cu IPv4, in sensul ca genereaza o adresa numerica, unica necesara device-urilor cu conexiune la internet pentru a comunica. Totusi, are o diferenta majora: utilizeaza adrese pe 128 de biti.
IPv4 foloseste 32 de biti pentru adresele sale de internet. Asta inseamna ca poate suporta aproximativ 4.29 miliarde de adrese in total. Pare un numar enorm de mare, dar aproape toate cele 4.29 miliarde de adrese au fost atribuite si de aici vine necesitatea de a se trece la IPv6. Adresele IP nu sunt in totalitate folosite astazi, multe dintre ele fiind atribuite companiilor mari ca Ford, IBM sau institutiilor precum MIT. Multe adrese IPv4 vor fi schimbate sau vandute (mai ales acum, din moment ce devin o raritate), insa vor deveni o si mai rara comoditate in decursul urmatorilor 2-3 ani pana ce acest lucru va incepe sa creeze probleme pentru web.
In schimb, IPv6 utilizeaza adrese pe 128 de biti si poate suporta 340,282,366,920,938,000,000,000,000,000,000,000,000 de adrese. Sunt mai mult decat suficiente pentru a mentine internetul functional penntru o perioada foarte, foarte lunga de timp.

Un avantaj, care s-ar traduce prin imbunatatiri la capitolul viteza, il presupune si capacitatea IPv6 de a trimite pachete catre mai multe destinatii odata, fara a primi si “response” din partea dispozitivului de route, asta comparativ cu IPv4, care nu suporta aceste functii decat cu anumite dispozitive implementate manual si intr-o maniera limitata.

Si daca dorim sa privim non-tehnic, prin prisma utilizatorului de internet, IPv6 vine cu avantaje vizibile! In primul rand, alocarea IP-urilor nu se mai face manual sau prin DHCP ca in cazul IPv4, procesul de stabilire a IP-ului fiind total automatizat. Pentru dvs, ca utilizator de internet, asta ar insemna renuntarea la hartiutele unde v-ati notat IP-ul pentru cazul unei reinstalari de Windows !
IPv6 permite ca orice echipament care se poate conecta la internet (imprimantă, smart phone, tabletă, smart TV, home theater PC, frigider, cameră de supraveghere, NAS – Network Attached Storage, etc.) să aibă o adresă publică şi nu privată, ca până acum. Protocolul permite astfel configurarea adresei de internet printr-un mecanism mult simplificat şi oferă oricărui utilizator posibilitatea de a seta cu uşurinţă accesul la internet pentru echipamentele folosite.

Aceasta schimbare nu va avea un impact major asupra utilizatorilor de rand. Majoritatea sistemelor de operare suporta IPv6, chiar si Windows XP SP1 sau Mac OS X 10.2. Problema este ca majoritatea routerelor si serverelor nu suporta noul protocol. Realizarea unei conexiuni intre un calculator cu IPv6 si un router cu IPv4 este imposibila. Ipv6 este inca in faze initiale de dezvoltare, nu stim exact cat timp va dura tranzitia si cat va costa, doar ca aceasta trebuie realizata pentru a se asigura functionarea internetului asa cum este el astazi.

In Romania, abonaţii la internet prin fibră optică, clienţi rezidenţiali ai RCS & RDS, pot testa noul protocol de conectare la internet, Internet Protocol versiunea 6 (IPv6), pe care compania îl are în curs de implementare.
Din luna noiembrie a acestui an, testarea IPv6 va fi disponibilă şi pentru clienţii business ai RCS & RDS iar până la sfârşitul anului 2011, compania va extinde programul de testare la nivel naţional, în întreaga reţea.

Etichete: ,

Leave a Reply