Ce trebuie să faci pentru a fi protejat atunci când te conectezi la o rețea Wi-Fi publică?

5/5 - (1 vote)

rețea Wi-Fi

O rețea Wi-Fi publică este mereu binevenită atunci când ai nevoie de una. Însă aceasta poate deveni periculoasă dacă nu te protejezi împotriva infractorilor cibernetici, aceștia pot să îți fure datele personale, inclusiv datele de pe carduri bancare și parolele de acces.

Iată câteva metode prin care poți evita să devii o victimă a hackerilor:

Dacă ești nevoit să te conectezi la o rețea publică de wireless, încearcă să te limitezi pe cât posibil la o simplă căutare de informații. Nu este deloc recomandat să te autentifici pe conturi de e-mail personale sau să introduci date personale cum ar fi parole, numere de carduri, coduri PIN, etc. Aceste informații confidențiale pot fi preluate și utilizate în scopuri ilegale.

Nu te conecta la rețele wireless care nu au o parolă sau care au o parolă ușor de ghicit. Acestea sunt cele mai vulnerabile rețele Wi-Fi. Iar dacă tu ai acces foarte ușor la aceasta, cu siguranță au și alte mii de oameni.

Dacă te conectezi la o rețea wireless în cadrul unui local, folosește doar parola dată de angajatul sau reprezentantul localului. Chiar dacă altcineva îți dă o parolă care pare complicată sau mai greu de „spart”, fii precaut. Infractorii cibernetici pot afla parola și pot crea o conexiune falsă cu parola pe care ai primit-o de la o persoană neautorizată.

Dezactivează-ți opțiunea de conectare automată la o rețea wireless. Mai mult, după ce nu mai navighezi pe internet, dezactivează-ți Wi-Fi-ul. Acest lucru reduce riscul de furt de date, chiar dacă nu mai folosești internetul.

Conectează-te la o rețea Wi-Fi prin intermediul unui VPN (Virtual Private Network), un instrument extrem de util, care te ferește de intruși. Acest VPN criptează traficul, iar oricine obține acces la datele tale, nu le poate descripta, fiindu-i inutile.

Atunci când navighezi pe internet de pe o rețea publică Wi-Fi, activează din setările dispozitivului opțiunea de a folosi întotdeauna HTTPS (o conexiune sigură), mai ales atunci când ai dubii în privința securității unui site pe care îl vizitezi.

Aceste sfaturi simple te ajută să te protejezi împotriva infractorilor cibernetici. Aceștia își caută victimele în rândul utilizatorilor din rețelele publice Wi-Fi. Refuză să fii o victimă a acestora și protejează-ți datele personale urmând aceste reguli esențiale.

 

Etichete: , ,

Leave a Reply