5 tehnologii inovatoare pentru combaterea amenințărilor interne din companii în 2018

Rate this post

interne

Amenințările interne sunt tot mai frecvente în cadrul companiilor. Când vine vorba de amenințări de securitate, companiile ar trebui să privească și în interiorul organizației, spre oamenii care au acces la informații sensibile. Angajații pot fi neglijenți cu informațiile pe care le dețin sau pot să fie rău intenționați. Mai mult, metodele tradiționale de reducere a riscurilor cibernetice, precum firewall-urile sunt învechite și uneori ineficiente. Asta pentru că anumiți angajați au deja acces privilegiat la informații și cunosc punctele slabe ale companiei. Vestea bună este că tehnologia avansează și există o serie de tehnologii care sporesc securitatea informațiilor.

Iată 5 tipuri de tehnologii care merită știute și care diminuează riscurile unor atacuri din interior asupra securității companiei.

 

  1. Prevenirea pierderilor de date (Data Loss Prevention – DLP)

Aceasta este o soluție care asigură securitatea și controlul asupra datelor confidențiale din companie.

DLP acționează prin clasificarea datelor sensibile și stabilește proceduri de încălcare pentru a identifica și diminua în cel mai scurt timp o amenințare. Această tehnologie este concepută pentru generarea de alerte personalizate, monitorizare, criptare și alte metode utile de prevenire. Este folosită în ultima perioadă în legătură cu prevenirea amenințărilor din interiorul sistemului. Pe măsură ce această tehnologie avansează, poate ținti mai precis datele sensibile și poate supraveghea în mod activ încălcările.

 

  1. Machine Learning (ML)

Tehnologia Machine Learning este un software cu inteligență artificială, care detectează tipare (patterns) folosing anumiți algoritmi identificabili, pentru a căuta anomalii în sistemele de date. Are abilitatea de a învăța pe cont propriu și astfel, poate recunoaște diverse trenduri legate de modul în care sunt accesate date stocate în cloud, poate să identifice anomalii și să le raporteze, iar în viitor să anticipeze posibile scurgeri de date, analizând comportamentul utilizatorilor.

 

  1. User Behavior Analytics (UBA)

Această tehnologie este un proces de securitate cibernetică, care analizează și creează tipare de comportament ale utilizatorilor și ale mașinilor. Datele colectate sunt utilizate pentru a crea o linie de bază a comportamentului normal al acestora. Funcționarea acestei tehnologii la nivel de companie poate oferi unei organizații capacitatea de a detecta potențiale amenințări la adresa securității cibernetice, cum ar fi exfiltrarea datelor, amenințările interne și punctele finale compromise. Chiar dacă sistemele UBA nu iau măsuri în urma analizelor și rezultatelor sale, acestea pot fi configurate pentru a ajusta în mod automat gradul de dificultate al autentificării utilizatorilor care prezintă un comportament anormal și sunt potențiale amenințări la adresa securității companiei.

 

  1. User Activity Monitoring (UAM)

Această tehnologie presupune monitorizarea și înregistrarea acțiunilor utilizatorilor. Construit pe baza tehnologiilor UBA și DLP, amenințările interne pot fi diminuate mai ușor prin monitorizarea activității utilizatorilor. Acest tip de software se concentrează pe comportamentul utilizatorilor și pe metadate, care permit monitorizarea și identificarea precisă a acțiunilor unui angajat. Multe incidente legate de amenințările interne se datorează neglijenței, mai concret, din pricina deschiderii e-mailurilor de phishing. Monitorizarea activității utilizatorilor poate fi utilizată ca o tehnologie de instruire, pentru a alerta angajatul atunci când o acțiune este inadecvată sau pentru a-l pregăti pentru reducerea amenințărilor la adresa securității companiei în viitor.

 

  1. Privileged Access Management (PAM)

Acesta este un software care ajută la prevenirea abuzivă a accesului de către utilizatorii privilegiați. Aceștia au acces direct la manipularea și prelucrarea datelor unei companii. Cu ajutorul controlului unui admin, o amenințare internă poate divulga și manipula datele companiei în mod intenționat. Monitorizarea și autorizarea utilizatorilor privilegiați în toate sistemele importante din cadrul companiei, face ca această tehnologie să fie una dintre cele mai importante măsuri de diminuare a amenințărilor unei companii.

Aceste tehnologii vizează amenințările interne din cadrul unei organizații, iar dacă sunt implementate vor reduce considerabil riscul apariției unor atacuri provenite din neglijența sau intențiile ascunse ale unor membri din companie. E bine de știut faptul că deși atacurile cibernetice se perfecționează, la fel o fac și tehnologiile de combatere ale acestora.

 

Sursele informațiilor din acest articol: https://www.business2community.com/cybersecurity/5-breakthrough-technologies-to-combat-insider-threats-in-2018-02084816

https://blog.webland.ro/2017/04/care-este-diferenta-dintre-inteligenta-artificiala-machine-learning-si-deep-learning/

https://searchsecurity.techtarget.com/definition/user-behavior-analytics-UBA

Leave a Reply