4 semne care avertizează că durata de viață a hard disk-ului se sfârșește

5/5 - (2 votes)

disk

Hard disk-urile stau la baza calculatoarelor. Acestea reprezintă locul în care stocăm toate datele noastre. Hard disk-ul este un dispozitiv mecanic, cu durată de viață limitată, de regulă între 3-5 ani. Pentru a evita pierderea tuturor datelor, în cazul încare acesta se strică, este important să recunoaștem semnele care indică acest lucru.

Iată câteva semne care avertizează că durata de viață a unui hard drive se aproprie de sfârșit, dar și câteva sfaturi pentru a nu ajunge în această situație sau pentru a minimiza pierderile de date.

  1. Încetinirea vitezei calculatorului, blocarea frecventă, apariția ecranului albastru („Blue screen of death”)

Acestea sunt semne care pot fi cauzate de multe lucruri diferite. Cu toate acestea, indiferent de cauza problemelor care stau la baza acestor simptome, este recomandat să faceți imediat o copie de rezervă. Dacă aceste probleme apar după o instalare proaspătă sau în Windows Safe Mode, este aproape sigur că se datorează hardware-ului stricat și, eventual, unui hard disk defect.

  1. Date corupte, infectate de viruși

Dacă începeți să găsiți fișiere pe care nu le puteți deschide și sunt identificate ca fiind corupte, deși au fost salvate fără erori sau dacă dispar unele fișiere, acesta este un posibil semn de defecțiune treptată a hard disk-ului.

  1. Acumularea sectoarelor defecte (bad sectors)

Un sector defect („bad sector”) este o zonă de memorie existentă pe un hard disk, care nu poate fi citită sau rescrisă, devenind inutilizabilă, iar datele stocate pe hard sunt afectate.

Prea multe sectoare defecte indică o funcționare precară a hard disk-ului. Acestea sunt mascate în mod automat de sistemul de operare și sunt greu de identificat în unele situații.

Verificați sectoarele defecte în cadrul Windows: Mergeți la partiția pe care doriți să o verificați prin intermediul „My PC”, dați clic dreapta și selectați „Proporties”, apoi mergeți la „Tools” și dați clic pe „Error checking” („Check”). Pentru optimizare selectați „Optimize and defragment drive”.

De asemenea, Windows verifică sectoarele defecte atunci când se efectuează o formatare completă sau când se folosește comanda „chkdsk”.

  1. Sunete ciudate

Când dețineți un calculator de ceva vreme, recunoașteți sunetele normale pe care le face. Atunci când auziți sunete ciudate sau noi venind de la hard disk, precum un clic sau un „beep”, acest lucru poate indica faptul că ceva nu funcționează normal. Mai mult, zgomotele de zgâriere sau șlefuire indică faptul că anumite componente ale hard-ului, de exemplu rulmentul sau motorul axului, nu funcționează corect.

Cum putem preveni defectarea hard disk-ului?

Există instrumente care pot prezice sau preveni defectarea unității de hard disk, prin citirea datelor SMART (tehnologie de auto-monitorizare, analiză și raportare) care sunt înregistrate de sistemul de operare. Din păcate, defectarea hard disk-ului se produce de cele mai multe ori înaintea avertizării SMART.

Chiar dacă hard disk-ul funcționează normal, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să faceți întotdeauna copii de rezervă (backup) asupra datelor pe un al doilea hard disk. Probabilitatea ca ambele unități să nu funcționeze simultan sunt foarte rare (excepție – dezastrele naturale). Pentru aceste cazuri, se recomandă păstrarea unei copii a celor mai importante date într-o altă locație fizică sau pe un server de la distanță (soluție de backup online).

 

Sursa informațiilor din acest articol:

https://www.makeuseof.com/tag/5-signs-hard-drive-lifetime/

https://www.techadvisor.co.uk/how-to/storage/hard-drive-dying-3654168/

https://www.gadgetsnow.com/how-to/4-warning-signs-that-your-hard-drive-is-dying/articleshow/65442931.cms

Leave a Reply