9 Sfaturi utile in domeniul IT&C pentru Anul Nou

5/5 - (5 votes)

One-IT_Business-IT-advice

La inceput de an va uram La Multi Ani, un An Nou Fericit si pe langa aceste urari va prezentam in acest articol 9 sfaturi utile pentru anul nou din domeniul IT care merita luate in seama:

1. Update-ul softurilor de securitate mai des


Software Security 2014 Intr-adevar atunci cand calculatoarele noastre incep sa isi actualizeze soft-urile lucreaza mai incet in aplicatiile clasice, dar este necesar sa se faca acest update pentru a le mentine in functiune si sa nu fie vulnerabile.
Daca nu va actualizati software-ul de securitate in mod frecvent, este mai usor pentru a obtine malware sau troieni care ar putea fura informatiile dvs. si dauna computerului dumneavoastra. Cele mai multe programe au programate actualizari automate, dar ceea ce face parte din rutina ta este de ajutor.
Este important sa verificati ca aceste actualizari sa se realizeze in timp util. Antivirusul de pe calculator trebuie sa se updateze zilnic iar unele programe ( exemplu: Flash Player sau Java ) de fiecare data cand exista un update.
Ca sa nu va intrerupa din treaba zilnica puteti sa setati sa va intrebe fiecare program cand are update daca sa isi faca atunci sau mai tarziu. Daca ii dati amanare este bine sa nu amanati actualizarea mai mult cu 24-48 ore.

2. Programati-va back-up-uri pe un device extern

BackupSa fim sinceri, back-up la hard disk este ultimul lucru pe lista dvs. de prioritati, dar ganditi-va ce ati face daca HDD-ul dvs s-ar defecta de pe o zi pe alta? Daca toate pozele cu familia/cu copii sunt pe acel hard disk ? Si daca nu se mai pot recupera acele date? Atunci o sa fie prea tarziu ca sa faceti back-up.
La noi in service-ul One-IT vin frecvent clienti carora li sa defectat hard-disk-ul si vor sa le recuperam datele, pozele sau documentele; uneori se pot recupera dar cele mai des intalnite sunt situatiile in care nu se mai poate recupera nimic.
Programati-va back-up-uri cel putin saptamanal pe un device extern. Acest device extern poate fi un HDD pe USB, un NAS ( Network Attachet Storage) sau un server de back-up.
Ca si o varianta mai rapida este back-up-ul in Cloud care face back-up instant la fisiere – o sa revenim in perioda urmatoare si cu un articol dedicat despre back-up in Cloud.

Cel mai important este sa faceti orice tip de back-up , numai sa fie facut, sa fie unul regulat ca sa va tineti pozele / datele in siguranta!

3. Pastrati calculatorul/laptopul dvs. in forma buna

Este important sa aveti grija de computerul pe care il folositi si sa-l pastrati in forma buna, prevenirea este intotdeauna mult mai buna decat sa repararea. Exista o serie de lucruri usoare pe care le puteti face pentru a mentine PC-ul/laptop-ul in mare forma.
Facand aceste lucruri va asigurati si ca viteza de lucru nu incetineste.

In primul rand un software antivirus ar ajuta sa fie instalat. Chiar daca stii ce le descarcati de pe internet, acestea pot contine un virus care creeaza probleme de software si de asemenea pot incetini operatiunile de sistem si performanta.

Periodic trebuie curatat PC-ul sau Laptop-ul de praf.
In el se acumuleaza praf intern datorita ventilatoarelor de racire. Praful este principalul vinovat in peste 65% din cazurile defectiunii unui laptop.
Daca se acumuleaza praf, sistemul nu se poate raci in mod corect si caldura poate distruge chiar si placa de baza.
Operatiunile de curatare sunt indicate sa se faca de catre profesionisti in domeniu; pentru Laptop-uri este recomandat sa se faca intr-un centru service autorizat laptop, unde se schimba pasta termoconductoare care face trasferul termic intre procesor si radiator si se face recalibrarea coolerului.

5. Ramaneti updatati cu setarile de confidentialitate de pe retelele sociale

Facebook Confidential 2014Tehnologia este tot timpul in schimbare, asa ca ori de cate ori o retea sociala trece printr-un update major, setarile de confidentialitate pot sa fie schimbate. Acest lucru inseamna ca profilul dvs. chiar daca era setat initial sa fie ascuns / privat , dupa acele update-uri majore este posibil sa devina public si accesibil pentru oricine.
Facebook, Google plus, Linkedin si alte site-uri de socializare isi fac update periodic la structura care o au si implicit a setarilor utilizatorilor. In mod normal nu ar trebui sa fie probleme cu setarile de confidentialitate, insa au fost cazuri, exemplu Facebook, cand datele confidentiale a mii de utilizatori au fost prezentate public dintr-o greseala.
Verificati propriile setari regulat, si sa fiti atenti la schimbarile majore ale site-ului unde aveti profile setate si informatii personale.

6. Nu aruncati echipamentele electronice.

Recycle laptop 2014Pe langa faptul ca aruncarea acestora este teribil pentru mediu, este potential periculos pentru tine. Vechile aparate (indiferent ca e telefon, tableta, PC sau laptop) pot pastra inca informatii importante, astfel incat oricine preia computerul vechi de pe marginea trotuarului poate avea acces la informatiile sensibile care le-ati crezut sterse cu ani in urma. De pe orice hard disk de stocare functional se pot recupera cu ajutorul un programe speciale inlcusiv fisierele sterse anterior.

O alternativa mult mai buna este de a recicla produsele. Este mai putin convenabil, dar exista o multime de resurse pentru a va ajuta.

7. Pastrati ordinea in calculator si pe email.

Laptop and lettersEste un obicei pentru multe persoane sa permita email-urilor sa se acumuleze in Inbox sau sa lase multe fisiere pe desktop. Dar va veni un moment in care va trebui sa cauti un anumit fisier, si va fi in mod semnificativ mai greu de gasit. Chiar si clasicul „search” din windows s-ar putea sa nu gaseasca asa usor un fisier.
Cu cateva abilitati de moda veche pentru organizare, este posibil sa mentineti o viata digitala organizata.
Pentru e-mailuri: raspundeti sau stergeti mesajele cat mai curand posibil, sau sortatile astfel incat sa puteti gasi mai rapid cele importante. Salvati fisiere in foldere corespunzatoare atunci cand le creati, si sterge duplicate sau fisiere vechi, ori de cate ori le vedeti. Pentru o organizare mai buna sunt programe dedicate sau plugin-uri de productivitate

8. Lucrati intotdeauna cu cei profesionisti.


Putem sa asemanam domeniul IT cu domeniul medical: pe multi oameni cand ii doare ceva intreba rudele si prietenii despre ce ar putea avea – dar in final tot la medic o sa ajunga pentru ca acela este intr-adevar specialistul. Specialistii au cunostinte tehnice aprofundate precum si aparatura necesara.
La fel si in IT: cel mai indicat este sa veniti direct la specialisti pentru a rezolva problema intr-adevar.

La achizitia unui produs IT este important sa il achizitionati de acolo de unde aveti si suport tehnic specializat si consultanta dedicata.
Acesta este un produs de folosinta indelungata care trebuie sa va tina macar 2-3 ani – de aceea aveti nevoie de un furnizor care sa va rezolve rapid eventualele probleme aparute cu produsul dvs. Stim ca in momentul cand achizitionati un produs nou nu va ganditi ca acesta s-ar putea strica – dar statistic cam 4-10 % din echipamente se strica in primele 6 luni de la functionare.
Noi in service-ul One-IT am avut mai multe cazuri in care clienti care si-au achizitionat produse IT din supermarket-uri si apoi au renuntat la garantie platind extra serviciile de service doar ca se rezolve in timp util.
In plus unui produs IT i se poate face si upgrade de performante in timp: marire memorie, hard-disk sau procesor; acest upgrade se poate face doar in locul de unde s-a facut achizitia (ca sa nu se piarda garantia) si doar centrele autorizate de service pot sa faca acest lucru.

9. Optimizati costurile cu IT-ul

ProductivityProductivitatea inseamna foarte mult – iar in ultimul timp aceasta productivitate este direct proportionala cu functionabilitatea IT-ului corespunzator.
Orice calculator care merge mai incet o sa va tina in loc ca sa obtineti rezultate optime cu munca dumneavostra.
De multe ori este necesar externalizarea unor servicii – atat de service IT cat si de storage, back-up si Cloud.
Economiile de costuri sunt un lucru complicat. Toata lumea le vrea, si vrea sa stie daca externalizarea sau migrarea in Cloud va ajuta in economia costurilor.
Aceste economii se analizeaza individual si personalizat. O solutie pentru o companie / o persoana nu o sa functioneze la fel de bine pentru o alta companie / altcineva. Putem din nou sa asemanam domeniul IT cu cel medical: un tratament pentru o persoana este putin probabil sa aiba efecte pozitive la altcineva, fara analizarea persoanei respective si a starii sale de sanatate.
In IT o externalizare a serviciilor sau un Cloud poate salva intr-adevar bani, dar potentialele economii depind de ceea ce se petrece acum. Daca nu aveti / nu stiti datele exacte, atunci va fi destul de greu sa stim daca o anumita schimbare va duce la economii sau chiar la cresterea costurilor .

Cel mai important lucru este sa va faceti o balanta exacta cu cat cheltuiti acum pe IT, iar de acolo va ajutam noi sa optimizam costurile 🙂

 

Obiceiurile tehnice pot fi deosebit de greu de a le schimba, mai ales atunci cand interactionam cu mai multe interfete digitale zi de zi.
Dar acum la inceputul unui nou an este momentul perfect pentru a face o schimbare in bine in viata digitata de zi cu zi .

Etichete: ,

3 thoughts on “9 Sfaturi utile in domeniul IT&C pentru Anul Nou

  1. Iuliana Pop - 14 ianuarie 2015 at 8:48

    Multumim pentru sfaturile bune!

  2. One-IT - 15 ianuarie 2015 at 20:36

    Sa le folositi cu placere! AN NOU FERICIT!

  3. Moldovan Ionel - 17 ianuarie 2015 at 22:40

    foarte utile sfaturile,
    dar cand postati si articolul despre backup in cloud despre care precizati la pct. 2 ?

Leave a Reply